Ga naar de inhoud
Home »  Final Four Nations League

 Final Four Nations League

De Final Four van de Nations League gaat beginnen. Het toernooi is de finale fase van het Nations League toernooi. De opzet van de Final Four is een kort toernooi dat begint met de halve finales. De twee winnende landen gaan door naar de finale van de Nations League en spelen in de finale om de Nations League winst. Ook het Nederlands Elftal heeft zich gekwalificeerd voor de Final Four.

 • Wat: Final Four Nations League
 • Waar: Nederland (De Kuip en Grolsch Veste)
 • Wanneer: 14 t/m 18 juni 2023
UEFA Nations League
Final Four Nations League. Bron: Twitter

Wat is de “Final Four” van de Nations League?

De Final Four van de Nations League wordt ook wel de finaleronde van de Nations League genoemd. In de Final Four van de Nations League nemen de vier beste clubs uit de Nations League het tegen elkaar op. De vier beste clubs zijn de vier poule winnaars uit Divisie A. Deze worden vervolgens door middel van loting aan elkaar gekoppeld. Vervolgens spelen deze landen één wedstrijd tegen elkaar in de halve finale van de Nations League. De winnaars van de halve finales gaan door naar de finale. Tenslotte wordt op zondag 18 juni 2023 de Nations League finale gespeeld.

Deelnemers

Er zijn vier deelnemers aan de Final Four van de Nations League. De gekwalificeerde landen voor de Final Four zijn de vier groepswinnaars van Divisie A1 t/m A4. De landen die zich hebben geplaatst voor de Final Four zijn:

 1. Kroatië
 2. Spanje
 3. Italië
 4. Nederland

Al deze vier landen wonnen hun poule in divisie A van de Nations League. Daardoor mogen ze nu in deelnemen aan de Final Four.

Kroatië | Winnaar divisie A1
Kroatië had een lastige poule in de Nations League. De Kroaten zaten in Divisie A1 in de poulefase van de Nations League. Om de Final Four te bereiken moesten ze eerste worden in een poule met onder andere Frankrijk, Denemarken en Oostenrijk. Het is dus een knappe prestatie dat Kroatië de finaleronde van de Nations League bereikt heeft. Kroatië eindigde met één punt verschil nipt boven Denemarken.

Spanje | Winnaar divisie A2
Spanje speelde in de poulefase van de Nations League in Divisie A2. De Spanjaarden zaten in de poule bij aartsrivaal Portugal. De andere twee landen in Divisie A2 waren Zwitserland en Tsjechië. De Spanjaarden eindigden eerste in de poule waardoor ze nu meedoen aan de Final Four. Het was wel spannend bovenin divisie A2, maar uiteindelijk had Spanje één punt voorsprong op Portugal.

Italië | Winnaar divisie A3
Italië zat in Divisie A3 tijdens de groepsfase van de Nations League. Dit werd ook wel de poule des doods genoemd. Om de Final Four te bereiken moest Italië het namelijk opnemen tegen sterke tegenstanders. Duitsland, Engeland en Hongarije zaten in de poule bij Italië. Toch wist Italië de poule overtuigend te winnen. Hongarije eindigde weliswaar als tweede op één punt achterstand maar was in de laatste poulewedstrijd met 2-0 te sterk voor Hongarije.

Nederland | Winnaar divisie A4
Nederland wist zich te plaatsen voor de Finale Four door eerste te worden in Divisie A4. Oranje zat in de poule met België, Polen en Wales. Uit zes wedstrijden haalde Oranje 18 punten en eindigde daardoor ruim bovenaan in Divisie A. Nu neemt Oranje het in de halve finale van de Final Four op tegen Kroatië.

Speelschema Final Four Nations League

Het speelschema van de Finale van de Nations League is bekend. Het speelschema van de Final Four van de Nations League ziet er als volgt uit:

Halve finales:

 • Woensdag 14 juni 2023, 20.45 uur | NederlandKroatië | De Kuip Rotterdam
 • Donderdag 15 juni 2023, 20.45 uur | Spanje – Italië | De Grolsch Veste Enschede

Finale Nations League:

Zondag 18 juni 2023, 20.45 uur | Kroatië – Spanje | De Kuip Rotterdam

Troostfinale:

Zondag 18 juni 2023, 15.00 uur | Nederland – Italië | De Grolsch Veste Enschede

Speelschema Nederlands Elftal Final Four

Oranje speelt dus in de halve finale van de Nations League tegen Kroatië. De winnaar van Nederland – Kroatië gaat door naar de finale van de Nations League. De verliezer speelt in de troostfinale. Het speelschema van het Nederlands Elftal voor de Final Four van de Nations League:

 • Woensdag 14 juni 2023, 20.45 uur | NederlandKroatië | De Kuip Rotterdam
 • Zondag 18 juni 2023, 15:00 uur | Troostfinale Nederland – Italië | Grolsch Veste, Enschede.

Prijzengeld Final Four

Wat krijgt de ploeg die uiteindelijk de winnaar wordt van de Final Four en daarmee de winnaar van de Nations League wordt? De Final Four winnaar krijgt zowel prijzengeld als een sportieve prijs. Het prijzengeld van de Final Four is:

 • Winnaar Nations League: €10.5 miljoen.
 • Verliezend finalist: €9 miljoen.
 • Derde plek: €8 miljoen.
 • Vierde plek: €7 miljoen.

Naast het prijzengeld krijgt alleen de winnaar van de Nations League nog een extra prijs. Het land dat de Final Four wint, krijgt een voorkeurspositie voor de WK kwalificatie voor het WK 2026. In plaats van een poule van 6 landen zal de winnaar in een poule van 5 landen bij de WK kwalificatie komen. Uiteraard krijgt de winnaar ook een trofee.

Stadions Final Four Nations League

De halve finales, de troostfinale en de finale van de Nations League worden gespeeld in twee stadion. De stadions die gebruikt worden tijdens de Final Four zijn:

 1. Stadion Feijenoord (De Kuip) in Rotterdam | Stadion van Feyenoord
 2. Stadion De Grolsch Veste in Enschede | Stadion van FC Twente

De Grolsch Veste Nations League

De Grolsch Veste is normaal het stadion van FC Twente. Het stadion de Grolsch Veste is normaal gesproken niet altijd het decor voor interlands. Toch werden er in het verleden al wel interlands in de Grolsch Veste gespeeld. Helemaal nieuw is de Nations League dus niet voor Enschede. Er werden eerder al drie vriendschappelijke wedstrijden van het Nederlands Elftal (mannen) gespeeld. Ook was de Grolsch Veste het decor van de halve finale en de finale van het EK 2017 voor vrouwen. Nu wordt de halve finale van de Final Four dus in de Grolsch veste gespeeld. Het stadion biedt plaats aan 30.205 toeschouwers. De verwachting is dat de Nations League wedstrijden in de Grolsch Veste volledig uitverkocht zullen zijn.

De Kuip Nations League

De Kuip heet officieel “Stadion Feijenoord”, maar in de volksmond noemen we het natuurlijk gewoon de Kuip. Ook de Kuip is het toneel van de Final Four in de Nations League. Een halve finale en bovendien de finale van de Nations League worden gespeeld in de Kuip in Rotterdam. De Kuip is natuurlijk niet vreemd met grote wedstrijden en interlands. Natuurlijk wordt jaarlijks al de bekerfinale in de Kuip gespeeld. Ook naast die wedstrijd zijn er veel grote, belangrijke wedstrijden in de Kuip gespeeld. Zo was de Kuip onder andere tien keer het toneel geweest van een Europa Cup toernooi. Ook werd de finale van Euro 2000 in de Kuip gespeeld.

Geen Johan Cruijff ArenA of Philips Stadion

De Johan Cruijff ArenA en het Philips Stadion worden niet gebruikt tijdens de finales van de Nations League. De stadions waren allebei al volgeboekt voor de maand juni. In de Johan Cruijff ArenA en het Philips Stadion zijn al andere evenementen tijdens de wedstrijden. Daardoor wordt er uitgeweken naar Stadion Feijenoord (De Kuip) en de Grolsch Veste. Twee iconische stadions zijn dus het toneel voor de laatste wedstrijden van Nations League.

Meest gestelde vragen

Hoe werkt de Final Four van de Nations League?

De Final Four van de Nations League is eigenlijk een klein toernooi. Het begint in de Halve Finales. De winnaars van de halve finales gaan door naar de finale.

Wat krijgt de winnaar van de finale van de Nations League?

Naast een geldprijs krijgt de winnaar van de Nations League ook een sportieve prijs. Bij deze Final Four krijgt de winnaar een voorkeurspositie bij de kwalificatie voor het WK 2026. De winnaar van de Nations League zal in een poule van vijf landen zitten, in plaats van een poule van zes landen.

Wanneer is de finale van de Nations League?

De finale van de Nations League is op zondag 18 juni 2023. De finale begint om 20:45 uur.

Welke landen spelen in de Final Four van de Nations League?

De landen die zich gekwalificeerd hebben voor de Final Four zijn Kroatië, Spanje, Italië en Nederland

Waar wordt de Final Four gespeeld?

De Nations League finale wordt gespeeld in Nederland. De wedstrijden worden gespeeld in Stadion Feijenoord (De Kuip) in Rotterdam en de Grolsch Veste (Enschede).

Wanneer speelt het Nederlands Elftal in de Nations League?

Oranje speelt op zondag 18 juni 2023 om 15:00 uur in de troostfinale tegen de verliezer van Spanje-Italië.