Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Engeland, het land dat nog nooit Europees Kampioen werd

Engeland, het land dat nog nooit Europees Kampioen werd

  • door

Engeland, de bakermat van het voetbal, is nog nooit Europees Kampioen geworden. Dit komt misschien als een verrassing, maar is dat het eigenlijk wel?

In Engeland zijn ze er bij ieder EK of WK van overtuigd: Dit jaar gaat Engeland winnen. En eerlijk is eerlijk, vaak behoren de Engelsen ook tot de grote favorieten op het EK of WK.

Maar hoe komt het dan dat Engeland nog nooit Europees Kampioen geworden is? En gaat daar op het EK 2024 verandering in komen?

Engeland nooit Europees Kampioen

Verliezend finalist, maar geen Europees Kampioen

Op het EK in 2020 was Engeland er heel dichtbij. De Engelsen haalden de finale van het EK in eigen land. Het hele land stond op zijn kop en heel Engeland was er bovendien van overtuigd dat de Engelsen met de titel naar huis zouden gaan.

Niets was minder waar. De finale van het EK 2020 dompelde de Engelse voetbalfans in rouw. De finale tussen gastland Engeland en Italië ging lang gelijk op.

Het was een enorm spannende wedstrijd die uiteindelijk door penalty’s beslist moest worden. Rashford, Sancho én Saka schoten allemaal mis en daardoor werd Italië voor de tweede keer Europees Kampioen.

“Football is coming home”

Ook op het vorige EK lukte het de Engelsen dus niet om Europees Kampioen te worden. En dit terwijl de slogan “football is coming home” veelvuldig door de Engelse fans werd gescandeerd. Hiermee bedoelen ze natuurlijk dat de trofee, die de winnaar van het EK krijgt, naar Engeland komt. Het land waar voetbal uitgevonden is.

Slechts één EK finale voor Engeland

De finale van het EK 2020 was voor Engeland bovendien pas de allereerste EK-finale ooit. In 1968 werd het land derde en in 1996 strandde Engeland in de halve finales. Bovendien is Engeland opvallend vaak de groepsfase niet doorgekomen.

Met name van 1972 t/m 1992 waren voor Engeland zeer zwakke voetbaljaren. Drie keer kwalificeerde Engeland zich niet en drie keer hield het EK in de groepsfase al op voor Engeland.

Engeland nooit Europees Kampioen; wel Wereldkampioen in 1966

Toch heeft het Engelse voetbalelftal ook successen gekend. In 1966 was het hoogtepunt van Engeland toen het land wereldkampioen werd. Op het EK van 1968 werd Engeland vervolgens derde en op het WK van 1970 haalden de Engelsen nog de kwartfinales.

Deze mooie prestaties van Engeland leidden echter een periode van slechte prestaties in. Zoals Johan Cruijff ooit al zei: “Het behoort tot de wetten van het voetbal dat op succes vaak een grote teleurstelling volgt”.

Premier League is gekocht

De hoogste Engelse voetbalcompetitie, de Premier League, is zonder twijfel de allerbeste competitie ter wereld. Er wordt vaak gezegd dat de Premier League “gekocht” is. Er gaat namelijk zoveel geld in het Engelse voetbal om, dat er veel buitenlandse topspelers gekocht worden.

Dit lijkt, als je naar de resultaten van het Engelse nationale elftal kijkt, te kloppen. Als de Premier League uit meer Engelse spelers zou bestaan, zouden deze ongetwijfeld meer speelminuten maken en meer ervaring op doen.

Een voorbeeld: bij de Premier League kampioen van 2024, Manchester City, zijn er van de elf spelers die de meeste minuten maakten slechts twee Engels. Alleen Phil Foden en Kyle Walker speelden in de basiself van Manchester City. Deze trend zijn we overigens bij veel meer Engelse topclubs.

Engeland lijkt op Nederland in het voetbal

In veel opzichten lijkt het Engeland wel een beetje op het Nederlands Elftal. Een aantal vergelijkingen:

  • Beide landen werden nog nooit wereldkampioen.
  • Zowel Engeland als Nederland werd één keer Europees Kampioen.
  • Voor beide landen wordt het EK 2024 in Duitsland het elfde EK.
  • Beide landen spelen in kleding van Nike.
  • De bijnaam van Engeland is “Three Lions”. De leeuw is in Nederland natuurlijk ook een belangrijk symbool.
  • Zowel Nederland als Engeland kiezen meestal voor een bondscoach uit eigen land.

Engeland op het EK 2024

De Engelse voetbalfans hopen ook dat Engeland op het EK 2024 in Duitsland weer een gooi naar de titel kan doen. Dit gevoel wordt alleen maar versterkt door de bookmakers, die Engeland ook tot één van de favorieten rekenen. De Engelsen beschikken natuurlijk ook over een ijzersterke selectie.

Engeland zit tijdens het EK 2024 in groep C met Servië, Denemarken en Slovenië. Het is een poule waarin Engeland de grote favoriet is. De Engelsen spelen hun eerste EK-wedstrijd op zondag 16 juni om 21:00 uur. Dan neemt Engeland het op tegen Servië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *