Ga naar de inhoud
Home » EK 2024 » Deelnemers EK 2024 » Turkije | EK 2024 | Alles over het Turkse voetbalelftal op EURO 2024

Turkije | EK 2024 | Alles over het Turkse voetbalelftal op EURO 2024

Turkije heeft zich gekwalificeerd voor het EK 2024. Turkije zit tijdens het EK 2024 in groep F.

In dit artikel lees je alles over Turkije op het EK 2024. Je vindt hier onder andere:

 • Het speelschema van Turkije.
 • De stand in de poule van Turkije.
 • De vorm, recente prestaties en de beste prestaties allertijden.
 • Extra informatie over het Turkse voetbalelftal op het EK voetbal.
 • Bekijk ook de selectie van Turkije.
Voetballer van Turkije in het shirt van het Turkse nationale elftal voor het EK 2024

Turkije EK 2024

Turkije zit tijdens het EK 2024 in groep F. Daarin neemt Turkije het op tegen Georgië, Portugal en Tsjechië. Onder leiding van bondscoach Vincenzo Montella uit Italië doen de Turken voor de zesde keer mee aan het Europees Kampioenschap voetbal. Tot nu toe was de beste prestatie de halve finale.

De wedstrijden van het Turkse nationale elftal leven enorm onder de Turken. Niet alleen in het thuisland Turkije, maar ook in verschillende Europese landen waar de Turkse gemeenschap groot is. In Nederland worden de wedstrijden van Turkije op het EK ook altijd goed bekeken. Bovendien spelen er ook veel Turkse spelers in de Eredivisie. Enes Ünal en Orkun Kockü zijn slechts twee voorbeelden van spelers die in de Nederlandse competitie zijn doorgebroken en voor het Turkse Elftal op het EK uitkomen.

Extra informatie Turkije

Turkije doet voor de zesde mee aan een EK voetbal. De beste prestatie ooit op een EK was de halve finale. Turkije staat op dit moment op de 40e plek van de FIFA Ranking.

 • Land: Turkije.
 • Bondscoach: Vincenzo Montella (Italië).
 • Bijnaam: Ay-Yıldızlılar (De maansterren).
 • Stand op FIFA World Ranking: 40e plek.
 • FIFA afkorting Turkije: TUR.
 • Poule tijdens EK: poule F.
 • Tegenstanders groepsfase EK: Georgië, Portugal en Tsjechië.
 • Beste prestatie op een EK ooit van Turkije: de halve finale.
 • Naam van de voetbalbond van Turkije: TFF.
 • Naam van de competitie in Turkije: Süper Lig.

WIST JE DAT: Hoewel Turkije pas twee keer aan een WK voetbal meedeed, het wel meteen een keer de derde plek behaalde? Op het WK 2002 werd Turkije derde nadat het in de troostfinale won van Zuid-Korea.

Poule Turkije EK 2024

Tijdens het EK 2024 in Duitsland zit Turkije in poule F. De tegenstanders van Turkije zijn Georgië, Portugal en Tsjechië. Hieronder zie je de stand in de groep van Turkije.

Poule FWGWGVDVDTP
Poule Turkije EK 2024 Turkije0000000
Poule F EK 2024 Georgië0000000
Poule Portugal EK 2024 Portugal0000000
Poule Tsjechië EK 2024 Tsjechië0000000

Speelschema Turkije EK 2024

Turkije neemt het op tegen Georgië, Portugal en Tsjechië vin de poulefase van het EK 2024. We hebben hieronder de wedstrijden uit poule F voor jou op een rijtje gezet. Zo zie je meteen wanneer de Turken op het EK in spelen en wanneer de andere wedstrijden uit poule F gespeeld worden.

SPEELSCHEMA POULE

Prestaties Turkije op EK’s en WK’s

De EK Kwalificatie verliep voor Turkije van een leien dak. De Turken werden winnaar in groep D en eindigden zelfs boven Kroatië en Wales. Dat is natuurlijk een knappe prestatie van het Turkse Elftal. Wat bovendien opviel bij Turkije in de EK Kwalificatie is dat er veel verschillende doelpuntenmakers waren. Er werd in acht wedstrijden maar liefst veertien keer gescoord. De goals werden door maar liefst 12 verschillende spelers gemaakt.

Recente vorm Turkije in aanloop naar EURO 2024

In het verleden heeft Turkije een aantal keer weten te verrassen op grote toernooien. Hoewel Turkije zich pas twee keer voor een WK-voetbal heeft weten te kwalificeren, werden ze op het laatste toernooi dat ze speelden (2002) meteen derde. Toch gaat het op het EK voetbal voor Turkije niet heel goed de laatste jaren. Op de afgelopen twee EK’s wist Turkije de poulefase niet te overleven. Laten we hopen dat het voor de Turken op het EK in Duitsland iets beter gaat.

Doelstelling Turkije voor het EK 2024

De doelstelling van Turkije is: de poulefase overleven.

De doelstelling van Turkije is dan ook om de poulefase door te komen. Na twee teleurstellende EK’s wil het Turkse Elftal nu weer eens in de knockout-fase van het Europees Kampioenschap Voetbal komen. In een poule met Georgië, Tsjechië en Portugal zal dat niet eenvoudig worden, maar ook zeker niet onmogelijk. Ook nu de beste nummers drie ook doorgaan naar de achtste finales ligt de knockout-fase voor Turkije binnen handbereik.

De Turken zullen er alles aan doen om tijdens het EK in Duitsland de doelstelling te bereiken.

Bijnaam Turkse voetbalelftal

De officiële bijnaam van Turkije is “De EK Kwalificatie verliep voor Turkije van een leien dak. De Turken werden winnaar in groep D en eindigden zelfs boven Kroatië en Wales. Dat is natuurlijk een knappe prestatie van het Turkse Elftal. Wat bovendien opviel bij Turkije in de EK Kwalificatie is dat er veel verschillende doelpuntenmakers waren. Er werd in acht wedstrijden maar liefst veertien keer gescoord. De goals werden door maar liefst 12 verschillende spelers gemaakt.”. Het Turkse voetbalelftal wordt door fans en in de media ook wel Ay-Yıldızlılar genoemd.

De naam “maansterren” verwijst naar de wittemaan en de ster op de Turkse vlag. Ook wordt als bijnaam voor het Turkse elftal wel eens de term “Cilgin Turkler” gebruikt door fans. Dit betekent gekke Turken en verwijst naar het fanatisme en de wil om te winnen van het Turkse Elftal.

Shirt Turkije | EK 2024

Het Turkse nationale elftal speelt zijn thuiswedstrijden in eenwit shirt en uitwedstrijden in een rood shirt. De shirtsponsor van Turkije is Nike. Het officiële wedstrijdshirt van Turkije is dus van Nike.

Als je het Turkse voetbalelftal dus als eerste ziet staan in speelschema van het EK 2024, dan spelen ze in het rood. Staan de Turken als uitspelende ploeg op het wedstrijdformulier, dan speelt Turkije in het rood.

Feiten en weetjes over Turkije op het EK 2024

 1. Normaal speelt Turkije zijn wedstrijden in het Atatürk Olympisch Stadion in Istanboel.
 2. Het thuishirt van de Turken is wit. Als hetTurkse nationale elftal uit speelt dan spelen ze in het rood.
 3. De FIFA afkorting van Turkije is TUR. Als Turkije speelt zie je op het scorebord en bovenin je tv-scherm dus TUR staan.
 4. De meeste gespeelde interlands voor het Turkse voetbalelftal staat op naam van Rüştü Reçber (120).
 5. De topscorer allertijden van Turkije is Hakan Şükür (51).
 6. De beste prestatie ooit van Turkije op een EK-voetbal is de halve finale.
 7. De nationale voetbalbond van Turkije is TFF. Dit is hetzelfde als de KNVB in Nederland, maar dan in Turkije.
 8. De eigen competitie van Turkije is de “Süper Lig”. De meest bekende clubs van Turkije zijn Fenerbahce, Galatasaray en Besiktas..
 9. De bondscoach van het Turkse nationale elftal is Vincenzo Montella. Hij komt uit Italië.
 10. Het Turkse voetbalelftal wist zich als winnaar van groep D als achtste land te kwalificeren voor het EK in Duitsland.

Over het EK in Duitsland

Het EK in Duitsland wordt gehouden van 14 juni 2024 t/m 14 juli 2024. Op 14 juli is de EK-finale. In totaal doen er 24 landen mee aan het EK 2024. Er zijn zes poules met ieder vier landen. Het toernooi begint met de poulefase. Vervolgens gaan er zestien landen door naar de achtste finales van het EK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *