Ga naar de inhoud
Home » EK 2024 » Deelnemers EK 2024 » Tsjechië | EK 2024 | Alles over het Tsjechisch voetbalelftal op EURO 2024

Tsjechië | EK 2024 | Alles over het Tsjechisch voetbalelftal op EURO 2024

Tsjechië heeft zich gekwalificeerd voor het EK 2024. Tsjechië zit tijdens het EK 2024 in groep F.

In dit artikel lees je alles over Tsjechië op het EK 2024. Je vindt hier onder andere:

 • Het speelschema van Tsjechië.
 • De stand in de poule van Tsjechië.
 • De vorm, recente prestaties en de beste prestaties allertijden.
 • Extra informatie over het Tsjechisch voetbalelftal op het EK voetbal.
 • Bekijk ook de selectie van Tsjechië.
Voetballer van Tsjechië in het shirt van het Tsjechische nationale elftal voor het EK 2024

Tsjechië EK 2024

Tsjechië zit tijdens het EK 2024 in groep F. Daarin neemt Tsjechië het op tegen Georgië, Portugal en Turkije. Onder leiding van bondscoach Ivan Hašek uit Tsjechië doen de Tsjechen voor de achtste keer mee aan het Europees Kampioenschap voetbal. Tot nu toe was de beste prestatie de halve finale.

De Tsjechen eindigden tijdens de EK kwalificatie op een gedeelde eerste plek in groep E met Albanië. De Albanezen hadden een net iets beter doelsaldo waardoor Tsjechië met de tweede plaats genoegen moest nemen. Tsjechië speelde enigszins wisselvallig tijdens de kwalificatie voor het EK in Duitsland. Zo werd er in eigen huis overtuigend met 3-1 gewonnen van Polen, maar op bezoek bij Albanië ging Tsjechië dan weer kansloos met 3-0 ten onder. Omdat ook de prestaties van de andere landen wisselvallig waren, werd Tsjechië uiteindelijk tweede.

Extra informatie Tsjechië

Tsjechië doet voor de achtste mee aan een EK voetbal. De beste prestatie ooit op een EK was de halve finale. Tsjechië staat op dit moment op de 67e plek van de FIFA Ranking.

 • Land: Tsjechië.
 • Bondscoach: Ivan Hašek (Tsjechië).
 • Bijnaam: Lokomotiva (De locomotief).
 • Stand op FIFA World Ranking: 67e plek.
 • FIFA afkorting Tsjechië: CZE.
 • Poule tijdens EK: poule F.
 • Tegenstanders groepsfase EK: Georgië, Portugal en Turkije.
 • Beste prestatie op een EK ooit van Tsjechië: de halve finale.
 • Naam van de voetbalbond van Tsjechië: FAČR.
 • Naam van de competitie in Tsjechië: 1. Liga.

WIST JE DAT: Tsjechië pas sinds 1994 als onafhankelijk land in actie komt? Daarvoor speelden ze als “Tsjecho-Slowakije”. Er was toen ook een elftal van Tsjecho-Slowaakse voetballers. Na de afsplitsing heeft Tsjechië zich tot nu toe voor ieder EK weten te kwalificeren.

Poule Tsjechië EK 2024

Tijdens het EK 2024 in Duitsland zit Tsjechië in poule F. De tegenstanders van Tsjechië zijn Georgië, Portugal en Turkije. Hieronder zie je de stand in de groep van Tsjechië.

Poule FWGWGVDVDTP
Poule Turkije EK 2024 Turkije0000000
Poule F EK 2024 Georgië0000000
Poule Portugal EK 2024 Portugal0000000
Poule Tsjechië EK 2024 Tsjechië0000000

Speelschema Tsjechië EK 2024

Tsjechië neemt het op tegen Georgië, Portugal en Turkije vin de poulefase van het EK 2024. We hebben hieronder de wedstrijden uit poule F voor jou op een rijtje gezet. Zo zie je meteen wanneer de Tsjechen op het EK in spelen en wanneer de andere wedstrijden uit poule F gespeeld worden.

DatumTijdWedstrijdSpeelstadStadion
18 juni 202418:00 uurTurkije – GeorgiëDortmundSignal Iduna Park
18 juni 202421:00 uurPortugal – TsjechiëLeipzigRed Bull Arena
22 juni 202415:00 uurGeorgië – TsjechiëHamburgVolksparkstadion
22 juni 202418:00 uurTurkije – PortugalDortmundSignal Iduna Park
26 juni 202421:00 uurGeorgië – PortugalGelsenkirchenVeltins-Arena
26 juni 202421:00 uurTsjechië – TurkijeHamburgVolksparkstadion
Speelschema Tsjechië op het EK 2024

Prestaties Tsjechië op EK’s en WK’s

In het verleden heeft Tsjechië een aantal hele grote voetballers voortgebracht. Zo speelden onder andere Petr Čech, Tomáš Rosický, Jan Koller en Pavel Nedvěd voor het Tsjechische nationale elftal. Mede door deze grote, bepalende spelers heeft Tsjechië het op EK’s altijd goed gedaan. In 1996 haalde Tsjechië zelfs de finale, maar werd er in de verlenging verloren van Duitsland. Dit was meteen de beste prestatie van Tsjechië ooit.

Recente vorm Tsjechië in aanloop naar EURO 2024

Op het laatste EK, in 2020, haalde het Tsjechische Elftal de kwartfinales. Voor het WK van 2022 in Qatar wist Tsjechië zich dan weer niet te kwalificeren. In de WK kwalificatiereeks voor het WK ging het helemaal mis voor de Tsjechen. Het land werd derde en zag Wales en België boven zich eindigen. Daardoor ging Tsjechië verrassend niet naar het WK.

Doelstelling Tsjechië voor het EK 2024

De doelstelling van Tsjechië is: de kwartfinales halen.

De doelstelling van Tsjechië voor het EK in Duitsland is om de kwartfinales te halen. De Tsjechen weten vaak te verrassen op de eindronde van een EK en willen dat dit jaar ook weer voor elkaar boksen. Bovendien heeft Tsjechië een sterke selectie. Opvallend is wel dat Tsjechië het met een nieuwe bondscoach moet gaan doen op het EK in Duitsland. Jaroslav Silhavy, die de Tsjechen naar het EK loodste, stopte direct na de kwalificatie van Tsjechië. Ivan Hasek is zijn vervanger.

De Tsjechen zullen er alles aan doen om tijdens het EK in Duitsland de doelstelling te bereiken.

Bijnaam Tsjechisch voetbalelftal

De officiële bijnaam van Tsjechië is “In het verleden heeft Tsjechië een aantal hele grote voetballers voortgebracht. Zo speelden onder andere Petr Čech, Tomáš Rosický, Jan Koller en Pavel Nedvěd voor het Tsjechische nationale elftal. Mede door deze grote, bepalende spelers heeft Tsjechië het op EK’s altijd goed gedaan. In 1996 haalde Tsjechië zelfs de finale, maar werd er in de verlenging verloren van Duitsland. Dit was meteen de beste prestatie van Tsjechië ooit.”. Het Tsjechisch voetbalelftal wordt door fans en in de media ook wel Lokomotiva genoemd.

De naam locomotief voor het Tsjechische Elftal is ontstaan toen het elftal als een locomotief voetbalde. Dit wil zeggen dat het zeer soepel verloopt. Bovendien worden in Tsjechië veel locomotieven gebouwd, dit kan ook een verklaring zijn voor de bijnaam.

Shirt Tsjechië | EK 2024

Het Tsjechische nationale elftal speelt zijn thuiswedstrijden in eenrood shirt en uitwedstrijden in een wit shirt. De shirtsponsor van Tsjechië is Puma. Het officiële wedstrijdshirt van Tsjechië is dus van Puma.

Als je het Tsjechisch voetbalelftal dus als eerste ziet staan in speelschema van het EK 2024, dan spelen ze in het wit. Staan de Tsjechen als uitspelende ploeg op het wedstrijdformulier, dan speelt Tsjechië in het wit.

Feiten en weetjes over Tsjechië op het EK 2024

 1. Normaal speelt Tsjechië zijn wedstrijden in verschillende stadions door Tsjechië.
 2. Het thuishirt van de Tsjechen is rood. Als hetTsjechische nationale elftal uit speelt dan spelen ze in het wit.
 3. De FIFA afkorting van Tsjechië is CZE. Als Tsjechië speelt zie je op het scorebord en bovenin je tv-scherm dus CZE staan.
 4. De meeste gespeelde interlands voor het Tsjechisch voetbalelftal staat op naam van Petr Čech (124).
 5. De topscorer allertijden van Tsjechië is Jan Koller (55).
 6. De beste prestatie ooit van Tsjechië op een EK-voetbal is de halve finale.
 7. De nationale voetbalbond van Tsjechië is FAČR. Dit is hetzelfde als de KNVB in Nederland, maar dan in Tsjechië.
 8. De eigen competitie van Tsjechië is de “1. Liga”. De meest bekende clubs van Tsjechië zijn Sparta Praag, Slaviia Praag en Viktoria Pilsen..
 9. De bondscoach van het Tsjechische nationale elftal is Ivan Hašek. Hij komt uit Tsjechië.
 10. Het Tsjechisch voetbalelftal wist zich als nummer twee in groep E als elfde land te kwalificeren voor het EK in Duitsland.

Over het EK in Duitsland

Het EK in Duitsland wordt gehouden van 14 juni 2024 t/m 14 juli 2024. Op 14 juli is de EK-finale. In totaal doen er 24 landen mee aan het EK 2024. Er zijn zes poules met ieder vier landen. Het toernooi begint met de poulefase. Vervolgens gaan er zestien landen door naar de achtste finales van het EK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *