Ga naar de inhoud
Home » EK 2024 » Deelnemers EK 2024 » Spanje | EK 2024 | Alles over het Spaans voetbalelftal op EURO 2024

Spanje | EK 2024 | Alles over het Spaans voetbalelftal op EURO 2024

Spanje heeft zich gekwalificeerd voor het EK 2024. Spanje zit tijdens het EK 2024 in groep B.

In dit artikel lees je alles over Spanje op het EK 2024. Je vindt hier onder andere:

 • Het speelschema van Spanje.
 • De stand in de poule van Spanje.
 • De vorm, recente prestaties en de beste prestaties allertijden.
 • Extra informatie over het Spaans voetbalelftal op het EK voetbal.
 • Ook interessant: Selectie en opstelling Spanje EK 2024.
Voetballer van Spanje in het shirt van het Spaanse nationale elftal voor het EK 2024

Spanje EK 2024

Spanje zit tijdens het EK 2024 in groep B. Daarin neemt Spanje het op tegen Albanië, Italië en Kroatië. Onder leiding van bondscoach Luis de la Fuente uit Spanje doen de Spanjaarden voor de twaalfde keer mee aan het Europees Kampioenschap voetbal. Tot nu toe was de beste prestatie Europees Kampioen (3x).

Het land Spanje ademt natuurlijk voetbal. Massa’s fans gaan naar de stadions om wedstrijden van hun favoriete club te kijken. Bovendien zijn de wedstrijden vaak ’s avonds, waardoor het ook echt als een uitje gezien wordt in Spanje. Het land zal dan ook blij zijn geweest dat de Spanjaarden zich op overtuigende wijze wisten te kwalificeren voor EURO 2024 in Duitsland. Spanje eindigde eerste in groep A en won bijna alle wedstrijden. Slechts één keer werd er verloren, van Schotland.

Extra informatie Spanje

Spanje doet voor de twaalfde mee aan een EK voetbal. De beste prestatie ooit op een EK was Europees Kampioen (3x). Spanje staat op dit moment op de 8e plek van de FIFA Ranking.

 • Land: Spanje.
 • Bondscoach: Luis de la Fuente (Spanje).
 • Bijnaam: La Roja (De roden).
 • Stand op FIFA World Ranking: 8e plek.
 • FIFA afkorting Spanje: ESP.
 • Poule tijdens EK: poule B.
 • Tegenstanders groepsfase EK: Albanië, Italië en Kroatië.
 • Beste prestatie op een EK ooit van Spanje: Europees Kampioen (3x).
 • Naam van de voetbalbond van Spanje: RFEF.
 • Naam van de competitie in Spanje: Primera Division.

WIST JE DAT: In Spanje is het gebruikelijk dat er in veel steden op grote schermen voetbal gekeken kan worden tijdens het EK. Zo worden er rond het Estadio Santiago Bernabéu (het stadion van Real Madrid) meerdere schermen geplaatst waar soms wel honderdduizend fans op afkomen.

Poule Spanje EK 2024

Tijdens het EK 2024 in Duitsland zit Spanje in poule B. De tegenstanders van Spanje zijn Albanië, Italië en Kroatië. Hieronder zie je de stand in de groep van Spanje.

Poule BWGWGVDVDTP
Poule Spanje EK 2024 Spanje1100303
Poule Italië EK 2024 Italië1100213
Poule Albanië EK 2024 Albanië1001120
Poule Kroatië EK 2024 Kroatië1001030

Speelschema Spanje EK 2024

Spanje neemt het op tegen Albanië, Italië en Kroatië vin de poulefase van het EK 2024. We hebben hieronder de wedstrijden uit poule B voor jou op een rijtje gezet. Zo zie je meteen wanneer de Spanjaarden op het EK in spelen en wanneer de andere wedstrijden uit poule B gespeeld worden.

SPEELSCHEMA POULE

Prestaties Spanje op EK’s en WK’s

In het verleden heeft Spanje natuurlijk veel bereikt op internationaal voetbalgebied. Spanje deed al 16 keer mee aan een WK en ook op het EK was Spanje al 9 keer aanwezig. Eén keer werd de Spaanse ploeg wereldkampioen, maar al drie keer was het Spaanse Elftal de beste van Europa. Bovendien hadden de Spanjaarden relatief kort geleden nog een prachtige reeks. Ze wonnen op rij het EK van 2008, het WK van 2010 en vervolgens weer het EK van 2012.

Recente vorm Spanje in aanloop naar EURO 2024

Wat ook opvalt is dat Spanje zeer makkelijk wist te scoren tijdens de EK kwalificatie. Aanvallen kunnen de Spanjaarden dus wel. Verdedigend was het ook aardig op orde. In acht wedstrijden kreeg Spanje slechts vijf goals tegen en scoorde bovendien 25 doelpunten. Toch ging het op het WK van 2022 in Qatar niet zoals Spanje gehoopt had. De Spanjaarden werden, na strafschoppen, al in de achtste finales uitgeschakeld door Marokko. Ook goed nieuws voor Spanje: Marokko doet niet mee aan het EK in Duitsland.

Doelstelling Spanje voor het EK 2024

De doelstelling van Spanje is: Europees Kampioen worden.

Spanje doet op het EK in Duitsland mee om Europees kampioen te worden. De Spanjaarden willen natuurlijk altijd ieder groot toernooi winnen, maar met name op EK’s doet Spanje het uitstekend. De laatste keer dat Spanje in de groepsfase van het EK uitgeschakeld werd, was in 2004. Nu zal het voor Spanje wel een lastige opgave worden. De Spanjaarden zijn namelijk ingedeeld in de poule des doods.

De Spanjaarden zullen er alles aan doen om tijdens het EK in Duitsland de doelstelling te bereiken.

Bijnaam Spaans voetbalelftal

De officiële bijnaam van Spanje is “In het verleden heeft Spanje natuurlijk veel bereikt op internationaal voetbalgebied. Spanje deed al 16 keer mee aan een WK en ook op het EK was Spanje al 9 keer aanwezig. Eén keer werd de Spaanse ploeg wereldkampioen, maar al drie keer was het Spaanse Elftal de beste van Europa. Bovendien hadden de Spanjaarden relatief kort geleden nog een prachtige reeks. Ze wonnen op rij het EK van 2008, het WK van 2010 en vervolgens weer het EK van 2012.”. Het Spaans voetbalelftal wordt door fans en in de media ook wel La Roja genoemd.

La Roja verwijst naar de kleur van het shirt van Spanje. Soms wordt er ook gesproken over “la Furiá Roja”. Dit betekent de Rode furie en staat voor de strijd en passie die het Spaanse Elftal levert.

Shirt Spanje | EK 2024

Het Spaanse nationale elftal speelt zijn thuiswedstrijden in eenrood shirt en uitwedstrijden in een geel en groen shirt. De shirtsponsor van Spanje is Adidas. Het officiële wedstrijdshirt van Spanje is dus van Adidas.

Als je het Spaans voetbalelftal dus als eerste ziet staan in speelschema van het EK 2024, dan spelen ze in het geel en groen. Staan de Spanjaarden als uitspelende ploeg op het wedstrijdformulier, dan speelt Spanje in het geel en groen.

Feiten en weetjes over Spanje op het EK 2024

 1. Normaal speelt Spanje zijn wedstrijden in verschillende stadions door Spanje.
 2. Het thuishirt van de Spanjaarden is rood. Als hetSpaanse nationale elftal uit speelt dan spelen ze in het geel en groen.
 3. De FIFA afkorting van Spanje is ESP. Als Spanje speelt zie je op het scorebord en bovenin je tv-scherm dus ESP staan.
 4. De meeste gespeelde interlands voor het Spaans voetbalelftal staat op naam van Sergio Ramos (180).
 5. De topscorer allertijden van Spanje is David Villa (59).
 6. De beste prestatie ooit van Spanje op een EK-voetbal is Europees Kampioen (3x).
 7. De nationale voetbalbond van Spanje is RFEF. Dit is hetzelfde als de KNVB in Nederland, maar dan in Spanje.
 8. De eigen competitie van Spanje is de “Primera Division”. De meest bekende clubs van Spanje zijn FC Barcelona en Real Madrid..
 9. De bondscoach van het Spaanse nationale elftal is Luis de la Fuente. Hij komt uit Spanje.
 10. Het Spaans voetbalelftal wist zich als winnaar van groep A als tweede land te kwalificeren voor het EK in Duitsland.

Over het EK in Duitsland

Het EK in Duitsland wordt gehouden van 14 juni 2024 t/m 14 juli 2024. Op 14 juli is de EK-finale. In totaal doen er 24 landen mee aan het EK 2024. Er zijn zes poules met ieder vier landen. Het toernooi begint met de poulefase. Vervolgens gaan er zestien landen door naar de achtste finales van het EK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *