Ga naar de inhoud
Home » EK 2024 » Deelnemers EK 2024 » Italië | EK 2024 | Alles over het Italiaans voetbalelftal op EURO 2024

Italië | EK 2024 | Alles over het Italiaans voetbalelftal op EURO 2024

Italië heeft zich gekwalificeerd voor het EK 2024. Italië zit tijdens het EK 2024 in groep B.

In dit artikel lees je alles over Italië op het EK 2024. Je vindt hier onder andere:

 • Het speelschema van Italië.
 • De stand in de poule van Italië.
 • De vorm, recente prestaties en de beste prestaties allertijden.
 • Extra informatie over het Italiaans voetbalelftal op het EK voetbal.
 • Ook interessant: Selectie & opstelling Italië op EURO 2024.
Voetballer van Italië in het shirt van het Italiaanse nationale elftal voor het EK 2024

Italië EK 2024

Italië zit tijdens het EK 2024 in groep B. Daarin neemt Italië het op tegen Albanië, Kroatië en Spanje. Onder leiding van bondscoach Luciano Spalletti uit Italië doen de Italianen voor de elfde keer mee aan het Europees Kampioenschap voetbal. Tot nu toe was de beste prestatie Europees Kampioen (2x).

Italië is natuurlijk een prachtig voetballand met een rijke historie. Voetbal is in Italië heel groot en tijdens het EK leeft de hele bevolking mee. Daar waar Italië in het verleden bekend stond om het “Catenaccio”, een verdedigende manier van spelen, is dat allang niet meer zo. Hoewel het land nog steeds uitstekende verdedigers opleidt, spelen ze tegenwoordig ook flink aanvallend.

Extra informatie Italië

Italië doet voor de elfde mee aan een EK voetbal. De beste prestatie ooit op een EK was Europees Kampioen (2x). Italië staat op dit moment op de 9e plek van de FIFA Ranking.

 • Land: Italië.
 • Bondscoach: Luciano Spalletti (Italië).
 • Bijnaam: La Squadra Azzurra (Het blauwe team).
 • Stand op FIFA World Ranking: 9e plek.
 • FIFA afkorting Italië: ITA.
 • Poule tijdens EK: poule B.
 • Tegenstanders groepsfase EK: Albanië, Kroatië en Spanje.
 • Beste prestatie op een EK ooit van Italië: Europees Kampioen (2x).
 • Naam van de voetbalbond van Italië: FIGC.
 • Naam van de competitie in Italië: Serie A.

WIST JE DAT: Italianen van voetbalwedstrijden van het nationale team een gezellig uitje maken? Het is dé ideale gelegenheid in Italië om samen met vriendente borrelen, te eten en naar het Italiaanse Elftal te kijken.

Poule Italië EK 2024

Tijdens het EK 2024 in Duitsland zit Italië in poule B. De tegenstanders van Italië zijn Albanië, Kroatië en Spanje. Hieronder zie je de stand in de groep van Italië.

Poule BWGWGVDVDTP
Poule Spanje EK 2024 Spanje1100303
Poule Italië EK 2024 Italië1100213
Poule Albanië EK 2024 Albanië1001120
Poule Kroatië EK 2024 Kroatië1001030

Speelschema Italië EK 2024

Italië neemt het op tegen Albanië, Kroatië en Spanje vin de poulefase van het EK 2024. We hebben hieronder de wedstrijden uit poule B voor jou op een rijtje gezet. Zo zie je meteen wanneer de Italianen op het EK in spelen en wanneer de andere wedstrijden uit poule B gespeeld worden.

DatumTijdWedstrijdSpeelstadStadion
15 juni 202418:00 uurSpanje – KroatiëBerlijnOlympiastadion
15 juni 202421:00 uurItalië – AlbaniëDortmundSignal Iduna Park
19 juni 202415:00 uurKroatië – AlbaniëHamburgVolksparkstadion
20 juni 202421:00 uurSpanje – ItaliëGelsenkirchenVeltins-Arena
24 juni 202421:00 uurAlbanië – SpanjeDüsseldorfMerkur Spiel-Arena
24 juni 202421:00 uurKroatië – ItaliëLeipzigRed Bull Arena
Speelschema van Italië op het EK 2024

Prestaties Italië op EK’s en WK’s

Dat Italië een groot voetballand is, hoeven we niet aan te twijfelen. Het land is al vier keer wereldkampioen geworden en werd ook al twee keer Europees Kampioen. Bovendien is Italië natuurlijk de regerend Europees Kampioen. Italië deed al aan 10 EK’s mee en werd pas twee keer in de groepsfase uitgeschakeld. De andere 8 keer haalde Italië minstens de kwartfinales. Bovendien speelde Italië al vier EK finales waarvan er twee gewonnen werden. Een imposante reeks van het Italiaanse Elftal.

Recente vorm Italië in aanloop naar EURO 2024

Toch ging het voor Italië helemaal mis in de WK kwalificatie voor Qatar 2022. Het land wist zich niet te plaatsen voor het WK wat tot een grote schok leidde in Italië. Net als in 2018 was Italië er ook in 2022 niet bij op het WK. De regerend Europees Kampioen die een WK mist, dat gebeurt niet vaak. Op het EK 2024 in Duitsland wil Italië zich herpakken en laten zien dat het bij de beste landen ter wereld hoort.

Doelstelling Italië voor het EK 2024

De doelstelling van Italië is: Europees Kampioen worden.

Italië wil natuurlijk strijden om het Europees Kampioenschap. Als regerend kampioen willen de Italianen niet liever dan hun titel prolongeren. Bovendien heeft Italië de selectie om kans te maken op de EK winst. De loting voor EURO 2024 zal daarom tegen zijn gevallen bij de Italianen. In de loodzware poule des doods met Spanje, Kroatië en Albanië als tegenstanders, gaat het heel zwaar worden.

De Italianen zullen er alles aan doen om tijdens het EK in Duitsland de doelstelling te bereiken.

Bijnaam Italiaans voetbalelftal

De officiële bijnaam van Italië is “Dat Italië een groot voetballand is, hoeven we niet aan te twijfelen. Het land is al vier keer wereldkampioen geworden en werd ook al twee keer Europees Kampioen. Bovendien is Italië natuurlijk de regerend Europees Kampioen. Italië deed al aan 10 EK’s mee en werd pas twee keer in de groepsfase uitgeschakeld. De andere 8 keer haalde Italië minstens de kwartfinales. Bovendien speelde Italië al vier EK finales waarvan er twee gewonnen werden. Een imposante reeks van het Italiaanse Elftal.”. Het Italiaans voetbalelftal wordt door fans en in de media ook wel La Squadra Azzurra genoemd.

Squadra Azzuri betekent in het Italiaans “Blauw Team”. Dit is natuurlijk een verwijzing naar de kleur van het shirt van het Italiaanse elftal.

Shirt Italië | EK 2024

Het Italiaanse nationale elftal speelt zijn thuiswedstrijden in eenblauw shirt en uitwedstrijden in een wit shirt. De shirtsponsor van Italië is Adidas. Het officiële wedstrijdshirt van Italië is dus van Adidas.

Als je het Italiaans voetbalelftal dus als eerste ziet staan in speelschema van het EK 2024, dan spelen ze in het wit. Staan de Italianen als uitspelende ploeg op het wedstrijdformulier, dan speelt Italië in het wit.

Feiten en weetjes over Italië op het EK 2024

 1. Normaal speelt Italië zijn wedstrijden in verschillende stadions door Italië.
 2. Het thuishirt van de Italianen is blauw. Als hetItaliaanse nationale elftal uit speelt dan spelen ze in het wit.
 3. De FIFA afkorting van Italië is ITA. Als Italië speelt zie je op het scorebord en bovenin je tv-scherm dus ITA staan.
 4. De meeste gespeelde interlands voor het Italiaans voetbalelftal staat op naam van Gianluigi Buffon (175).
 5. De topscorer allertijden van Italië is Luigi Riva (35).
 6. De beste prestatie ooit van Italië op een EK-voetbal is Europees Kampioen (2x).
 7. De nationale voetbalbond van Italië is FIGC. Dit is hetzelfde als de KNVB in Nederland, maar dan in Italië.
 8. De eigen competitie van Italië is de “Serie A”. De meest bekende clubs van Italië zijn Internazionale, AC Milan, Napoli en Juventus..
 9. De bondscoach van het Italiaanse nationale elftal is Luciano Spalletti. Hij komt uit Italië.
 10. Het Italiaans voetbalelftal wist zich als tweede in groep C als zevende land te kwalificeren voor het EK in Duitsland.

Over het EK in Duitsland

Het EK in Duitsland wordt gehouden van 14 juni 2024 t/m 14 juli 2024. Op 14 juli is de EK-finale. In totaal doen er 24 landen mee aan het EK 2024. Er zijn zes poules met ieder vier landen. Het toernooi begint met de poulefase. Vervolgens gaan er zestien landen door naar de achtste finales van het EK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *