Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Dit zijn de oudste en jongste speler op het EK 2024 in Duitsland

Dit zijn de oudste en jongste speler op het EK 2024 in Duitsland

  • door

Wie zijn de oudste en jongste speler op het EK 2024 in Duitsland? Nu we een maand lang topvoetbal voor de boeg hebben gaan we kijken naar de oudste en jongste spelers tijdens EURO 2024.

Bij Nederland is de oudste speler in de selectie Dailey Blind. De verdediger van Oranje is 34 jaar oud.

Maar hij is niet de oudste EK speler. Daarover lees je in dit artikel meer.

Jongste en oudste speler op het EK 2024

De jongste speler op het EK 2024

De jongste speler op het EK 2024 is de Spanjaard Lamine Yamal. Hij is slechts 16 jaar oud en bovendien ook nog een (meestal) basisspeler bij Spanje. De speler wordt gezien als hét grote talent van FC Barcelona, de club waar hij normaal voor speelt.

Yamal begon al op vijfjarige leeftijd met voetballen voor FC Barcelona. Hij doorliep de hele jeugdopleiding van FC Barcelona en speelt daar nu nog steeds. Toen Yamal 15 jaar, 9 maanden en 16 dagen jong was, debuteerde hij in de Spaanse Primera Division. Daarmee is hij de jongste speler ooit in de Spaanse competitie.

Yamal doorliep alle Spaanse jeugdelftallen, vaak ook boven zijn eigen leeftijd. Op 8 september 2023 debuteerde Yamal in het Spaanse nationale elftal.

Lanine Yamal wordt gezien als het grote wonderkind in het voetbal. Het is dan ook niet voor niets dat er in zijn contract een afkoopsom van 1 miljard euro staat.

#NaamLandLeeftijd (bij begin EK)Club
1Lamine YamalSpanje16 jaar en 11 maandenFC Barcelona
2Warren Zaïre-EmeryFrankrijk18 jaar en 3 maandenPSG
3Leo SauerSlowakije18 jaar en 5 maandenFeyenoord
4Semih KiliçsoyTurkije18 jaar en 9 maandenFenerbahçe
5Gabriel SiguaGeorgië18 jaar en 11 maandenFC Basel
Jongste spelers op het EK 2024

De oudste speler ooit op een EK

De oudste speler die ooit op een EK in actie is gekomen is de Hongaarse doelman Gábor Király. Met zijn 40 jaar en 86 dagen is hij de oudste speler ooit op een EK. Het gaat dan overigens wel om spelers die in actie zijn gekomen tijdens het EK.

Zijn record wordt overigens zwaar bedreigd door de Portugees Pepe. Als Pepe namelijk speelminuten krijgt tijdens EURO 2024, dan neemt hij de titel over van Király.

Er is daarnaast ook een prachtig Nederlands record als het aankomt op oude spelers op een EK. De Nederlander Arnold Mühren is de oudste winnaar van het EK ooit, die ook in de EK-finale speelde. Hij was in 1988 37 jaar en 23 dagen toen Oranje Europees Kampioen werd in München.

Overzicht oudste spelers EK 2024:

#NaamLandLeeftijd (bij begin EK)Club
1PepePortugal41 jaar en 3 maandenFC Porto
2Cristiano RonaldoPortugal39 jaar en 4 maandenAl Nassr
3Luka ModricKroatië38 jaar en 9 maandenReal Madrid
4Jesús NavasSpanje38 jaar en 6 maandenSevilla FC
5Giorgi LoriaGeorgië38 jaar en 4 maandenAnorthosis Famagusta
Oudste spelers op het EK 2024 in Duitsland

Lamine Yamal, de jongste EK speler ooit

Yamal heeft inmiddels zijn eerste minuten gemaakt op het EK 2024 in Duitsland. Daardoor is Yamal nu officieel de jongste speler op een EK allertijden. Yamal speelde een EK wedstrijd toen hij slechts 16 jaar en 338 dagen oud was.

Daarvoor was het record in handen van Kacper Kozłowski van Polen. Hij was 17 jaar en 246 dagen oud toen hij op het EK in 2021 in actie kwam.

Het record van “jongste speler op een EK voetbal ooit” is dus behoorlijk verbeterd door Yamal. Aangezien Yamal ook de jongste speler op het EK 2024 is, zal dat record niet meer verbroken gaan worden dit EK.

Jongste speler Nederlands Elftal EK 2024

De jongste speler op het 2024 is Xavi Simons. Hij is slechts 21 jaar oud. Of en hoeveel speelminuten Xavi Simons gaat krijgen is natuurlijk nog afwachten.

Overigens was het record van “jongste speler op een EK ooit” ook een keer in handen van een Nederlander. Op het EK 2012 debuteerde de toen net 18 jarige Jetro Willems op het EK en was daarmee de jongste EK-speler ooit.

Oudste speler Nederlands Elftal EK 2024

De oudste speler van het Nederlands Elftal op het EK 2024 is Dailey Blind. Met zijn 34-jaar is hij een paar maand ouder dan de op-één-na oudste speler, Gini Wijnaldum.

Blind debuteerde op 6 februari 2013 in het Nederlands Elftal. Inmiddels heeft Blind 107 interlands gespeeld.

Daarmee is Dailey zijn vader Danny Blind overigens al ruim voorbij. Danny Blind speelde “maar”42 interlands voor Oranje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *