Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Derde goud Irene Schouten: Meest succesvolle Nederlandse sporter op één Winterspelen

Derde goud Irene Schouten: Meest succesvolle Nederlandse sporter op één Winterspelen

Irene Schouten heeft de massastart voor vrouwen gewonnen op de Olympische Spelen 2022. Daarmee heeft ze nu 3x goud gewonnen op de Winterspelen in Beijing. Bovendien won ze ook al een bronzen medaille bij de ploegenachtervolging. Daardoor is Irene Schouten nu officieel de meest succesvolle Olympiër allertijden op één Olympische Spelen.

Derde goud Irene Schouten

Derde goud Irene Schouten

De finale van de massastart was een waar spektakel. Op 500 meter voor de finish zette Schouten de eindsprint al in. Ze werd gevolgd door Ivanie Blondin (Canada). Op de streep was Schouten nét iets sneller dan de Canadese, die genoegen moest nemen met het zilver. De Italiaanse Francesca Lollobrigida won het brons. Met de gouden medaille op de massastart heeft Schouten nu 3x goud gewonnen op de Winterspelen 2022. Bovendien won ze ook al brons bij de ploegenachtervolging.

Medailles Irene Schouten

Voor Schouten was het de vijfde Olympische medaille ooit. In 2018 won ze al eens brons op de Olympische Spelen bij de massastart. De andere vier medailles won ze allemaal op deze Winterspelen. Alle medailles van Irene Schouten op een rijtje:

  • 2018: massastart – brons
  • 2022: 3.000 meter – goud
  • 2022: 5.000 meter – goud
  • 2022: ploegenachtervolging – brons
  • 2022: massastart – goud

Meest succesvolle Olympiër op één Olympische Spelen

Irene Schouten komt door haar gouden medaille op de massastart nu in een historisch rijtje. Nooit eerder wist een Nederlandse atleet op een Winterspelen 4 medailles te winnen. Yvonne van Gennip was er ooit dichtbij, zij won 3 gouden medailles op de Spelen van 1988. Daarmee kreeg ze de titel “Koningin van de Spelen”. We kunnen dus stellen dat Irene Schouten de troonopvolgster is en de “nieuwe koningin van de Spelen”.

Meest succesvolle Nederlandse Olympiër allertijden

De meest succesvolle Nederlandse Olympiër allertijden is Schouten nog niet. Dat is Ireen Wüst. Zij heeft al 13 Olympische medailles gewonnen (6x goud, 5x zilver en 2x brons). De meest succesvolle man is Sven Kramer met 9 Olympische medailles (4x goud, 2x zilver en 3x brons). We kunnen dus wel stellen dat Nederland een écht schaatsland is. Maar ook als het ijs gesmolten is doen we het goed. Op plek 3 van de meest succesvolle Olympiërs namens Nederland staat namelijk Inge de Bruijn (4x goud, 2x zilver en 2x brons).

Medaillespiegel Nederland

Door de gouden plak van Irene Schouten staat Nederland nu op de vierde plek in de medaillespiegel. Nederland heeft nu 8x goud, 5x zilver en 4x brons gewonnen. Het totaal aantal medailles komt daarmee op 17. Nederland had van tevoren op ongeveer 20 Olympische medailles gehoopt. Die doelstelling is dus net niet gehaald. Een schrale troost: de acht gouden medailles op de Winterspelen 2022 zijn wel een goede prestatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *