Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » De jongste en oudste deelnemers op de Olympische Spelen aller tijden

De jongste en oudste deelnemers op de Olympische Spelen aller tijden

Wat zijn de jongste en oudste atleten op de Olympische Spelen? Op iedere Olympische Spelen doen er natuurlijk weer opmerkelijke atleten mee. Daarnaast worden er natuurlijk records gebroken. Maar niet alleen Olympische Records waar atleten voor hoeven te presteren. Ook records waar de deelnemers niets voor hoeven te doen worden soms gebroken. Zo kan iemand de oudste deelnemer ooit zijn aan de Olympische Spelen. Maar ook voor de jongste deelnemer aan de Olympische Spelen is een record weggelegd. Wat zijn de huidige records? Wij vertellen je er alles over!

De jongste en oudste deelnemers op de Olympische Spelen

Jongste en oudste deelnemers op de Olympische Spelen

De Olympische Spelen kent door de opzet natuurlijk een breed deelnemersveld. Voor de meeste sporten moet je jong, fit en vitaal zijn. Op de Olympische Spelen zijn er echter ook sporten die je met een oudere leeftijd nog kunt beoefenen. Ook in Tokio 2021 zijn er weer een aantal deelnemers met een opmerkelijke leeftijd. Zo is er:

 • De jongste atleet op de Olympische Spelen 2021 in Tokio.
 • De oudste atleet op de Olympische Spelen 2021 in Tokio.

Benieuwd naar alle records? Lees snel verder.

De jongste atleet op de Olympische Spelen Tokio 2021

De jongste deelnemer aan de Olympische Spelen in Tokio 2021 is de Syrische tafeltennister Hend Zaza. De tafeltennis speelster is slechts 12 jaar oud. Helaas ging zij in de eerste ronde van de Olympische Spelen al onderuit. Het blijft voor haar natuurlijk een ervaring om nooit te vergeten. Bovendien heeft ze nog een lange toekomst voor zich. Zij verklaarde dat ze soms tijdens het trainen in Syrië het vuurgevechten kon horen. Dat maakt het des te knapper dat ze zich heeft weten te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio 2021. Bovendien mocht ze de Syrische vlag dragen tijdens de openingsceremonie namens Syrië.

Hend Zaza heeft zich geplaatst door in het “West Asia Olympic Table Tennis Qualificition Tournament” te winnen van Mariana Sahakian. Zij is 44 jaar oud, wat het verschil in leeftijd in die wedstrijd maar liefst 32 jaar maakt.

*Opmerkelijk: Haar tegenstander in de eerste ronde was de 39-jarige Liu Jia uit Oostenrijk. Dat maakt het leeftijd verschil maar liefst 27 jaar.

De oudste atleet op de Olympische Spelen Tokio 2021

Naast de jongste atleet hebben we natuurlijk ook nog een oudste atleet op de Olympische Spelen Tokio 2021. Dit is de 66-jarige Mary Hanna uit Australië. Ze komt uit op het onderdeel dressuur binnen de hippische sport (paardensport).  Ze heeft boordevol ervaring op de Olympische Spelen. Ze deed eerder al mee in 1996, 2000, 2004, 2012 en 2016. Nu doet ze dus ook mee aan de Olympische Spelen in Tokio. Door haar deelname is ze de oudste deelneemster aan de Olympische Spelen in Tokio. Bovendien is ze de op één na oudste vrouwelijke deelnemer ooit aan de Olympische Spelen. De oudste vrouwelijke deelnemer aan de is Lorna Johnstone (70 jaar en 5 dagen).

Met al die talent zou je misschien verwachten dat Mary Hanna de ene na de andere prijs binnensleept. Maar niets is minder waar. Haar beste uitslag ooit op de Olympische Spelen was 24e, op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta (VS). Ze heeft ook al aangekondigd dat ze er op de Olympische Spelen van 2024 weer bij zal zijn, mits ze niet geblesseerd is natuurlijk. Ze wil doorgaan tot het lichaam het opgeeft. Een echte doorzetter dus!

*Update: Op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio heeft Mary Hanna de 6e plaats gehaald. Een ruime verbetering van haar record dus! Daarmee heeft ze haar eerste Olympische Diploma gewonnen. Gefeliciteerd!

De jongste atleet ooit op de Olympische Spelen

Toch was de 12-jarige Hend Zaza niet de jongste deelnemer aan de Olympische Spelen ooit. Dat was in 1896. Toen nam de 10-jarige Griekse Dimitrios Loundras deel aan de Olympische Spelen. Hij deed mee aan het turnen. In 1896 waren bovendien de allereerste (moderne) Olympische Spelen. Met zijn Griekse turnploeg werd hij zelfs derde in de oefening “brug met gelijke leggers”. Hierdoor is hij ook meteen de jongste medaillewinnaar op de Olympische Spelen ooit.

De jongste goudenmedaillewinnaar op de Olympische Spelen in een individueel onderdeel is Marjorie Gestring. Zij won op 13-jarige leeftijd (en 268 dagen) een gouden medaille in het schoonspringen. Op de Olympische Spelen in Tokio heeft ook een jonge atleet goud gewonnen. De skateboarder Momiji Nishiya (Japan) won goud in het skateboarden. Helaas voor hem was hij op dat moment net iets ouder Marjorie Gestring.

*Opmerkelijk: Na zijn turn carrière ging Loundras het leger in en was hij uitgezonden naar beide Wereldoorlogen.

De oudste Olympische sporter ooit

Mary Hanna was dus de op één na oudste deelnemer op de Olympische Spelen ooit. Maar wie is dan de oudste? De oudste deelnemer aan de Olympische Spelen is Oscar Swahn (1847 – 1927). Hij deed op 72-jarige leeftijd mee aan de Olympische Zomerspelen in 1920 in Antwerpen. Swahn is een schutter die uitkomt voor Zweden. Bovendien is hij de oudste medaillewinnaar op de Olympische Spelen ooit. In 1912 in Stockholm won hij een gouden medaille in zijn thuisland Zweden. Hij won toen goud op het onderdeel “lopend hert met een enkel schot”. Dit was weliswaar met het Zweedse team. Dit record is nog steeds niet verbeterd. Ook individueel is hij de oudste medaillewinnaar ooit op de Olympische Spelen. In 1920 haalde hij op 72-jarige leeftijd een zilveren medaille op het onderdeel “dubbel schot”.

*Opmerkelijk: In de teamwedstrijden van Oscar Swahn deed ook zijn zoon, Alfred, mee. Alfred was zelf ook behoorlijk succesvol, hij won twee keer goud, één keer zilver en één keer brons in zijn carrière.

Alle feiten op een rij:

Even rustig alle records van Olympische deelnemers bekijken? Wij hebben voor jou de meest interessante feiten op een rijtje gezet:

De oudste deelnemers op de Olympische Spelen:

 • Oudste mannelijke deelnemer Olympische Spelen: Oscar Swahn (72 jaar en 281 dagen).
 • Oudste mannelijke goudenmedaillewinnaar Olympische Spelen: Oscar Swahn (Schietsport, 1920, 64 jaar en 280 dagen).
 • Oudste mannelijke medaillewinnaar Olympische Spelen: Oscar Swarhn (zilver in 1920 met 72 jaar en 281 dagen).
 • Oudste vrouwelijke deelnemer Olympische Spelen: Lorna Johnstone (Ruiter, in 1972, 70 jaar en 5 dagen)
 • Oudste vrouwelijke goudenmedaillewinnaar: Lida Peyton “Eliza” Pollock (boogschieten, in 1904, 63 jaar en 333 dagen)
 • Oudste vrouwelijke medaillewinaar: Lida Peyton “Eliza” Pollock (zilver, 63 jaar en 333 dagen).

De jongste deelnemers op de Olympische Spelen:

 • Jongste mannelijke deelnemer Olympische Spelen: Dimitrious Loundras (turnen, in 1896, 10 jaar en 218 dagen).
 • Jongste mannelijke goudenmedaillewinnaar: Klaus Zerta (roeien, in 1960, 13 jaar en 283 dagen).
 • Jongste mannelijke medaillewinnaar (individueel): Nils Skoglund uit Zweden (schoonspringen, 1920, 14 jaar en 11 dagen).
 • Jongste mannelijke medaillewinnaar (team): Dimirious Loundras (turnen, in 1900, brons, 10 jaar en 218 dagen).
 • Jongste vrouwelijke deelnemer Olympische Spelen: Luigina Giavotti, Italië (turnen, 1928, 11 jaar en 301 dagen).
 • Jongste vrouwelijke goudenmedaillewinnaar: Donna Elizabeth de Varona, VS (zwemmen, in 1960, 13 jaar en 129 dagen).
 • Jongste vrouwelijke medaillewinnaar: Inge Sørensen, Denemarken (invidueel)  – zwemmen, brons, 12 jaar en 24 dagen.
 • Jongste vrouwelijke medaillewinnaar: Luigina Giavotti (team)  – 11 jaar en 301 dagen.

2 reacties op “De jongste en oudste deelnemers op de Olympische Spelen aller tijden”

 1. De jongste deelnemer (en medaillewinnaar?) is een onbekend ongeveer 7 jarig jongetje in de 8-met stuurman in Parijs (1900 0f 1904) volgens Guiness book of records.

  1. Beste Erik,

   Dit klopt, alleen is daar nogal wat onduidelijkheid over. Dit komt omdat het om een jongetje uit het publiek ging, die op het laatste moment één van de roeiers moest vervangen. Zowel zijn naam als zijn exacte leeftijd is onbekend. Er is door historici geschat dat hij tussen de 8 en 10 jaar oud zou moeten zijn geweest. Maar door alle onduidelijkheid hebben we hem niet in deze lijst opgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *