Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Beveiliging WK Qatar 2022

Beveiliging WK Qatar 2022

Beveiliging tijdens het WK Qatar in 2022, hoe zit dat eigenlijk? Het WK 2022 wordt gehouden in de oliestaat Qatar. Het toernooi begint op 20 november 2022 en de veiligheid is natuurlijk een belangrijk onderdeel van een groot evenement als het WK. Qatar verwacht ongeveer 1,5 miljoen bezoekers extra tijdens het WK voetbal. Om ervoor te zorgen dat alle bezoekers van het WK 2022 veilig de wedstrijden kunnen bezoeken, zijn er enorm veel veiligheidsmaatregelen genomen. In dit artikel vertellen we je alles over de veiligheid en beveiliging tijdens het WK 2022 in Qatar.

Beveiliging WK Qatar 2022

Beveiliging WK Qatar 2022

Met de grote bezoekersaantallen moet er natuurlijk ook een goede beveiliging zijn tijdens het WK 2022 in Qatar. Bovendien moeten de spelers, scheidsrechters en technische staf ook veilig zijn tijdens de WK-wedstrijden. Daarnaast moeten natuurlijk alle medewerkers, staf en begeleiding ook veilig hun werk kunnen doen. Bij een evenement waar miljoenen mensen op af komen, is de beveiliging dus een behoorlijke operatie.

Is het veilig om naar het WK in Qatar te gaan?

Is het veilig om naar het WK in Qatar te gaan en WK wedstrijden te bezoeken? Ja, het is veilig om naar Qatar af te reizen en het WK te bezoeken. Qatar doet er namelijk alles aan om het WK zo veilig mogelijk te laten verlopen. Daarom zijn er enorm veel veiligheidsmaatregelen genomen. Deze zijn zowel zichtbaar als onzichtbaar aanwezig. Bij een groot evenement als het WK voetbal zal er alles op alles gezet worden om de veiligheid van alle aanwezigen te garanderen. Lees je altijd wel goed in als je het WK in Qatar wilt bezoeken. Je wilt er natuurlijk ook zelf alles aan doen om zo veilig mogelijk naar Qatar te reizen.

Veilig naar het WK Qatar 2022

Wil je het WK in Qatar bezoeken? Dan wil je natuurlijk wel dat je het WK veilig kunt bezoeken. Daarom hebben wij voor jou op een rijtje gezet waar je aan moet denken.

Tips om veilig het WK te bezoeken:

 1. Ga mee met het publiek. Ga niet in je eentje naar afgelegen plekken in het land.
 2. Ga naar plekken die door de FIFA zijn aangewezen. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de fanzone.
 3. Gedraag je normaal. In Qatar gelden andere regels dan in Nederland. Tijdens het WK zal er wel iets coulanter gehandeld worden, maar ga je niet buitensporig gedragen.
 4. Maak geen gebruik van “open” wifi-netwerken. Dit kan criminelen toegang tot je telefoon geven.
 5. Ontstaat er een dreigende situatie? Ga deze dan uit de weg.
 6. Maak gebruik van de door de FIFA aangegeven looproutes.
 7. Houd je aan de regels, normen, waarden en wetten in Qatar.

Veiligheidsmaatregelen WK Qatar 2022

En hoe zit het dan precies met de beveiliging tijdens het WK 2022 in Qatar? En welke veiligheidsmaatregelen worden er in Qatar getroffen? Nou, dat zijn er dus een heleboel. Met de meest hightech en hypermoderne apparatuur wil Qatar de orde bewaren tijdens het wereldkampioenschap voetbal. Ze willen natuurlijk voor het oog van de wereld laten zien dat ze in staat zijn om een groot evenement te organiseren.

Verbeterde veiligheid WK 2022

Qatar is het allereerste land in het Midden-Oosten dat het WK voetbal organiseert. Andere landen in het Midden Oosten zijn in het verleden bestraft door de FIFA vanwege de beperkte veiligheidsmaatregelen tijdens voetbalwedstrijden. Mede daarom wil Qatar laten zien dat ze in staat zijn om een WK-voetbal veilig te kunnen organiseren. Maar dat is niet het enige. Ook wil Qatar dat de bezoeker hier zo min mogelijk van merkt. Daarom willen ze heel veel gaan werken met camera’s. Op deze manier willen ze eventuele dreigingen voorkomen, in plaats van ingrijpen.

Beveiliging tijdens WK Rusland

Tijdens het WK voetbal in Rusland was er een hele andere aanpak van de beveiliging. Rusland koos vooral voor veel zichtbare beveiliging. Zo was alcohol op veel plekken beperkt en was er veel politie aanwezig op drukke locaties. Hiermee moesten rellen en asociaal gedrag voorkomen worden. Rusland koos destijds dus duidelijk voor een agressieve aanpak. Qatar wil daarentegen juist subtiel beveiligen en tegelijkertijd heel gastvrij zijn.

Cybersecurity WK Qatar 2022

Tegenwoordig spelt cybersecurity ook een grote rol bij evenementen als EK’s en WK’s. Ook bij het WK in Qatar zal cybersecurity een belangrijk onderdeel van de beveiliging vormen. Rusland heeft gezegd dat ze tijdens het WK 2018 ongeveer 25 miljoen verschillende cyberaanvallen hebben gehad. Ondanks dat Rusland dit aantal wellicht een beetje overdreven heeft, zal Qatar hier ook wel serieus rekening mee moeten houden. De verwachting is dat criminelen tijdens het WK zullen proberen om via phishing en social enginering digitale apparaten van fans zullen proberen te hacken. Maak daarom nooit gebruik van “open” wifi-verbindingen.

Beveiliging in de stadions in Qatar

Naast de inzet van camera’s, zal er ook in en rondom de stadions beveiliging aanwezig zijn. Waar in Rusland vooral veel zichtbare beveiliging aanwezig was, wil Qatar dat iets subtieler aanpakken. Dit gaan ze onder andere doen door CCTV camera’s (camera’s buiten) en gezichtsherkenningssystemen. Zo wil de organisatie van het WK 2022 alles op een afstandje in de gaten houden. Op deze manier kunnen eventuele brandhaarden goed in kaart worden gebracht en kan er op dat moment worden ingegrepen. Qatar heeft enorme stappen gezet als het gaat om veiligheid. Mede door technologische ontwikkelingen zullen ze de veiligheid van iedereen die het toernooi bijwoont garanderen.

NAVO beveiligt WK Qatar

Ook NAVO gaat helpen met de beveiliging tijdens het WK 2022 in Qatar. NAVO heeft namelijk bevestigd dat ze Qatar gaan helpen bij de veiligheidsmaatregelen tijdens het WK 2022. NAVO ondersteunt Qatar met name op het gebied van trainingen tegen aanvallen.

Landen helpen met veiligheidsmaatregelen in Qatar

Ook andere landen helpen Qatar met het beveiligen van het WK 2022. Zo heeft Turkije gezegd dat ze 3.250 veiligheidsagenten naar Qatar zullen sturen. 3000 daarvan zijn agenten. Daarnaast worden er 100 speciale eenheden, 50 bomdetectiehonden, 50 bomexperts en andere veiligheidsmedewerkers naar het WK gestuurd. Naast Turkije komen er ook veiligheidsexperts uit onder andere Marokko, Roemenië, Slowakije en Tsjechië naar Qatar. Tenslotte stuurt ook Engeland ondersteuning tijdens het WK. Zij sturen de Britse Royal Air Force en Royal Navy naar Qatar om vanuit de lucht een oogje in het zeil te houden.

Veiligheid WK 2022 Qatar

We zetten voor jou nog even alle veiligheidsmaatregelen bij het WK 2022 in Qatar op een rijtje. Tijdens het WK 2022 gaat Qatar jouw veiligheid garanderen met heel veel maatregelen. Daardoor kun jij het Wereldkampioenschap voetbal 2022 veilig bezoeken. De volgende maatregelen worden onder andere genomen:

 • Hulp van andere landen bij het beveiligen van het WK.
 • De inzet van drones om van bovenaf de situatie in de gaten te houden.
 • Verschillende bomhonden en bomexperts.
 • Extra trainingen door de NAVO om goed voorbereid te zijn op terroristische aanvallen.
 • Veel camera bewaking.
 • Gezichtsherkenning.
 • Uiteraard zijn er nog veel meer (onzichtbare) veiligheidsmaatregelen.
Wat is het reisadvies voor Qatar?

Het Ministerie van Buitenlandse zaken geeft aan dat het veilig is om naar Qatar te reizen. Controleer van tevoren altijd even de website van het Ministerie voor het actuele reisadvies.

Is het veilig om het WK te bezoeken?

Ja, je kunt veilig naar het WK gaan. Houd wel rekening met de normen en waarden van het organiserende land.

Is het WK goed beveiligd?

Ja, er is alles aan gedaan om voor een veilige situatie te zorgen rondom het WK in Qatar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *