Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Atlete uit Belarus (Wit-Rusland) gevlucht wegens uitzetting

Atlete uit Belarus (Wit-Rusland) gevlucht wegens uitzetting

Atlete uit Belarus (Wit-Rusland) gevlucht wegens uitzetting: Kristina Tsimanoeskaja (24 jaar) uit Belarus, Wit-Rusland, is door het Wit-Russisch Comité uit de Olympische ploeg gezet. Ze is tegen haar wil in naar het vliegveld in Tokio gebracht. De Wit-Russische atlete had op Instagram commentaar geuit op haar coaches op de Olympische Spelen in Tokio 2021.

Atlete uit Belarus (Wit-Rusland) gevlucht
Kristina Tsimanoeskaja

Atlete uit Belarus (Wit-Rusland) gevlucht wegens uitzetting

Op Instagram had Kristina Tsimanoeskaja woedend gereageerd op de gang van zaken in Tokio. Op de Olympische Spelen zou zij deelnemen voor de 200m hardlopen voor vrouwen. Van het Olympisch Comité van Belarus moest zij nu meedoen aan de 4×400 meter estafette, ondanks dat ze daar helemaal niet voor getraind heeft. Eenmaal op het vliegtuig heeft ze de hulp ingeschakeld van de politie en het IOC (Internationaal Olympisch Comité).

Van haar bed gelicht

De Wit-Russische atlete werd naar eigen zeggen door leden van het Wit-Russische Olympisch Comité van haar bed gelicht in het Olympisch dorp in Tokio. De officials van haar land maakten haar wakker en zeiden dat ze terug moest naar Wit-Rusland omdat ze zou kampen met emotionele en psychische problemen. Saillant detail is dat de Wit-Russische atlete eerder haar coaches op Social Media incompetent en nalatig had genoemd.

Kristina Tsimanoeskaja naar Polen

Kristina Tsimanoeskaja is een atlete uit Wit-Rusland. Ze geeft zelf aan dat ze het gevoel heeft dat ze “gekidnapt” is door Wit-Rusland en onder dwang terug naar Wit-Rusland zou moeten. Inmiddels is Polen de Wit-Russische atlete te hulp geschoten. Polen heeft haar een visum aangeboden en op deze manier kan ze haar atletiek carrière in Polen voortzetten. Ook Tsjechië heeft inmiddels hulp aangeboden. Het IOC heeft aan Wit-Rusland om opheldering gevraagd.

Reactie Wit-Rusland

Wit-Rusland heeft op de nationale televisie gereageerd op het voorval. Er wordt schande gesproken van de hele situatie waarbij vooral Kristina Tsimanoeskaja het moet ontgelden. Zij zien het als een actie van verraad en haar wordt verweten dat ze niet nationalistisch genoeg is.  In een verklaring vanuit Belarus zei de hoofdcoach dat er “duidelijk iets mis was met haar”. Het IOC neemt de zaak hoog op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *