Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » 10 tips voor je EK poule; zó versla je jouw vrienden!

10 tips voor je EK poule; zó versla je jouw vrienden!

 • door

Met nog maar een paar weken te gaan tot het EK voetbal is het hoogtijd om jou de tips te geven voor je EK poule. Rondom het EK doen we namelijk massaal mee aan aan voetbalpoultjes waarin iedereen probeert de juiste uitslagen te voorspellen.

Ook tijdens EURO 2024 in Duitsland is dit natuurlijk weer het geval. Veel vriendengroepen, collega’s of vrienden maken dan een pouletje aan om te kijken wie het meeste verstand heeft van voetbal.

Om ervoor te zorgen dat jij van je vrienden wint met de EK poule hebben we 10 handige tips op een rijtje gezet.

Vrienden die samen een EK poule met onze tips invullen

De 10 tips voor je EK poule op een rijtje

Voor we de tips één voor één gaan toelichten zetten we ze alvast voor je op een rijtje.

 1. Lees je goed in.
 2. Let op de uitslagen in het verleden.
 3. Houd rekening met de vorm.
 4. Bekijk de sterspelers van ieder land.
 5. Houd rekening met de tactiek van het elftal.
 6. Volg het EK op de voet.
 7. Bekijk wat de odds zijn bij de bookmakers.
 8. Verdiep je in extra punten die er te verdienen zijn.
 9. Thuisvoordeel van het gastland.
 10. Een achterstand in de EK poule inhalen.
 11. Geheime bonustip.

Tip 1: Lees je goed in

Goed inlezen in de EK wedstrijden is misschien wel de belangrijkste tip. Natuurlijk hoef je niet alles te weten van Georgië of Albanië, maar een beetje voorkennis is wel handig. Weet wie de favorieten zijn, welke landen in vorm zijn en wie kans maken om het EK te winnen.

Om te voorkomen dat je eerst een hele studie moet volgen voor je de EK poule in kunt vullen zullen we je op weg helpen. Wij hebben al voor jou uitgezocht wie de favorieten zijn.

Tip 2: Let op je uitslagen

De grootste overwinning op een EK ooit was 6-1 (Nederland – Joegoslavië, 2000). Hoge uitslagen komen dus niet zoveel voor tijdens grote toernooien. Veel realistischer zijn uitslagen met 1, 2 of 3 doelpunten verschil. Denk dus aan 1-0, 0-1, 2-1, etc.

Natuurlijk kun je een keer gokken op een “grote” uitslag op het EK, maar bedenk wel dat dit niet heel vaak punten voor je poultje op gaat leveren.

Je kunt de meest voorkomende EK uitslagen van alle EK’s van 1958 t/m 2021 hier bekijken.

Tip 3: Bekijk de vorm van ieder land

Ook dit hebben wij natuurlijk al voor jou gedaan. Op de pagina met alle deelnemende landen aan het EK vind je achtergrond informatie over de vorm van het land.

Zo zie je onder meer hoe het land gepresteerd heeft in de EK-kwalificatie en wat de prestaties op voorgaande toernooien zijn geweest.

Hoe meer een land in vorm is, hoe meer kans ze natuurlijk hebben om te winnen.

Tip 4: Bekijk de sterspelers

Op het EK komen natuurlijk de beste spelers van Europa in actie. Veel landen beschikken dus over één of meerdere sterspelers. Als een speler van wereldklasse is, of juist enorm in vorm is, kan hij enorm belangrijk zijn voor zijn land op een EK. Denk natuurlijk aan Mbappé, Christiano Ronaldo of Bellingham. Bij de EK-selecties vind je informatie over de sterspelers van ieder land op het EK.

Tip 5: De tactiek

Ook de tactiek kan een grote rol spelen. Er zijn landen die zeer verdedigend spelen, op de counter spelen of juist vol op de aanval spelen. Als een land zeer verdedigend speelt is het logisch dat ze minder snel doelpunten tegen zullen krijgen.

Hoewel je bij een wedstrijd als Spanje – Albanië wellicht denkt aan een grote uitslag voor Spanje, is dit dus nog helemaal geen zekerheidje. Albanië zal namelijk alles op alles zetten om tegendoelpunten te voorkomen.

Bij de selecties zie je de favoriete opstelling van ieder EK land.

Tip 6: Volg het EK

Spelers raken geblesseerd. Landen blijken toch niet in hun beste vorm. Rode kaarten zorgen voor schorsingen. Voetbal kan soms raar lopen en daarom is het belangrijk om enigszins op de hoogte te zijn van het laatste EK nieuws. Als één of meerdere sterspelers het EK moeten missen heeft dit natuurlijk veel invloed op het team. Bovendien is het natuurlijk ook geen straf om het EK live op tv te volgen.

Tip 7: Bekijk de odds bij de bookmakers

Bookmakers hebben eigenlijk het voorwerk voor jou al gedaan. Zij houden werkelijk met alles rekening als ze de “odds” voor het EK vaststellen. Het is dus handig om de odds van alle EK landen te bekijken. Geen zorgen, ook die hebben we voor jou al in één handig overzicht gezet.

Tip 8: Verdiep je in de extra punten

Vaak zijn er extra punten te verdienen bij een EK poule. Zo kun je vaak extra punten verdienen door de topscorer van het EK te voorspellen, of door de uiteindelijke winnaar te voorspellen. Deze extra vragen die je voorafgaand aan het EK al invult leveren extra veel punten op. Denk hier dus goed overna.

Tip 9: Thuisvoordeel

Hoewel dat met een EK niet altijd opgaat, is er natuurlijk wel één land dat thuisvoordeel heeft. Gastland Duitsland zal zich tijdens het EK 2024 gesteund voelen door massa’s fans. Bovendien is op veel EK’s en WK’s gebleken dat het thuisland regelmatig ver in het toernooi komt. Doe hier dus je voordeel mee.

Tip 10: Meerdere rondes

Vaak zijn er meerdere rondes in een EK poule. Omdat na de poulefase niet ieder land doorgaat naar de knockout-fase begint er dan vaak een nieuwe ronde. Sta je dan al ver achter? Dan is het tijd om extra risico te nemen. Niet teveel, maar wel genoeg om je vrienden nog te verslaan.

Kies per speelronde daarom ongeveer 75% uit waarbij je risico gaat nemen. Hiervoor gebruik je natuurlijk alle beschikbare kennis, maar ook een beetje je gevoel.

Bonustip: Neem het niet te serieus

Hoewel iedereen natuurlijk zijn collega’s, vrienden of teamgenoten wil verslaan in de EK-poule, moet je het allemaal wel met een korreltje zout nemen. Er is namelijk niemand die altijd alle voorspellingen goed heeft. Heb er dus ook gewoon plezier in!

Handige pagina’s voor je EK poule

We hebben nog even een overzicht gemaakt van de handige pagina’s die je kunt gebruiken als je jouw EK poule gaat invullen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *