Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Wie wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal?

Wie wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal?

Wie wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal? Frank de Boer ligt zwaar onder vuur bij Oranje na de prestaties op EURO 2020. Daarmee begint ook meteen de discussie over wie de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal moet worden. Het Nederlands Elftal werd al in de achtste finales van het EK uitgeschakeld door een op papier veel zwakker Tsjechië. Niet alleen het resultaat, maar ook de manier van spelen zijn reden tot veel discussie over de positie van Frank de Boer. Maar wie moet Frank de Boer dan opvolgen? Wij zetten de mogelijkheden voor jou op een rijtje.

Nieuwe bondscoach Nederlands Elftal

Wie wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal?

In de wandelgangen gaan verschillende namen rond over wie Frank de Boer eventueel moet opvolgen als nieuwe bondscoach. Veel gehoorde namen zijn die van Louis van Gaal, Giovanni van Bronckhorst en Peter Bosz. Maar ook de namen van Dick Advocaat en Phillip Cocu komen voorbij. De KNVB gaat de komende tijd de positie van de Boer evalueren. Ook zal er gekeken worden naar de volledige technische staf en alle mensen daaromheen bij Oranje. Het WK in Qatar begint al op 21 november 2022 en op 1 september 2021 speelt het Nederlands Elftal al de eerste WK-Kwalificatie wedstrijd. Enige haast is dus geboden.

Opvolger Frank de Boer

Maar wie moet nou de opvolger van Frank de Boer worden? Allereerst moet de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal natuurlijk beschikbaar zijn. Veel potentiële bondscoaches hebben op dit moment een club. Dus dan blijft er natuurlijk niet zoveel over. Wel is het mogelijk voor de KNVB om een coach uit te kopen bij zijn huidige club, maar dit kost veel geld. Of de KNVB dit er voor over heeft en dit ook daadwerkelijk gaat doen is nog maar zeer de vraag.

Resultaten Frank de Boer Nederlands Elftal

Frank de Boer werd in 2020 aangesteld als bondscoach van het Nederlands Elftal. Hij werd de opvolger van de naar Barcelona vertrekkende Ronald Koeman. De Boer stond 15 wedstrijden aan het roer van Oranje en dit zijn de resultaten van de Boer als trainer van het Nederlands Elftal

 • Aantal wedstrijden: 15
 • Gewonnen: 8
 • Gelijk: 4
 • Verloren: 3

Naast de tegenvallende resultaten wordt ook het saaie, passieve spel van de Boer bekritiseerd. De opstelling van 5-3-2 die Frank de Boer hanteerde kon ook op veel kritiek rekenen. Bovendien vinden veel mensen dat Oranje van Tsjechië had moeten winnen. Ook liep het Nederlands Elftal de finale van de Nations League mis.

Kandidaten bondscoach Nederlands Elftal

Er zijn verschillende kandidaten om bondscoach van het Nederlands Elftal te worden. Topkandidaten om coach van het Nederlands Elftal te worden zijn op dit moment met name de trainers die zonder club zitten. Ook de spelersgroep heeft nog inspraak op wie de nieuwe bondscoach moet worden. Wij zetten voor jou alle mogelijke kandidaten op een rijtje.

Henk ten Cate

Een top kandidaat voor het bondscoachschap is Henk ten Cate. De ervaren coach is op dit moment trainer van Al Wahda in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar verdient hij naar alle waarschijnlijkheid ook een topsalaris. Het is dus maar de vraag of de KNVB hem weet los te weken. Wel heeft Henk ten Cate eerder al aangegeven wel oren te hebben naar een baan als bondscoach van het Nederlands Elftal.

Giovanni van Bronckhorst

De tweede veel gehoorde naam is die van Giovanni van Bronckhorst. De geboren Rotterdammer is op dit moment clubloos en is daardoor een serieuze optie voor de KNVB. Van Bronckhorst heeft natuurlijk zelf jarenlange ervaring bij het Nederlands Elftal. Hij speelde maar liefst 106 interlands in Oranje.

Phillip Cocu

De derde serieuze optie is Phillip Cocu. Net als van Bronckhorst heeft ook Cocu veel ervaring bij het Nederlands Elftal (101 interlands). De laatste keer dat Cocu trainer was, was bij Derby County. Daar werd hij in 2020 de laan uitgestuurd. Is Cocu de geschikte man voor Oranje?

Louis van Gaal

Een andere naam die veel genoemd wordt is, haast vanzelfsprekend, die van Louis van Gaal. Na zijn huzarenstuk in 2014 is hij misschien wel de ideale man om dit Oranje bij de hand te nemen. Van Gaal was al 2x eerder bondscoach van het Nederlands Elftal (2002-2004 en 2012-2014). Of Louis van Gaal weer bondscoach wil worden is natuurlijk maar zeer de vraag. Hij heeft eerder al meermaals aangegeven van zijn pensioen te willen genieten. Bovendien moet hij dan altijd eerst toestemming aan Truus vragen. Tenslotte gaan er ook geruchten dat de spelers niet op Louis van Gaal staan te wachten. Het is dus maar zeer de vraag of “onze redder in nood” de nieuwe bondscoach wordt.

Peter Bosz

Peter Bosz is vaak genoemd als mogelijke nieuwe bondscoach van Oranje. Echter, Peter Bosz heeft net een contract getekend bij Olympique Lyon en lijkt daardoor geen serieuze optie. Met zijn aanvallende en gedurfde spel zou hij wel een geschikte coach voor het Nederlands Elftal zijn.

Erik ten Hag

Ook de naam van Erik ten Hag komt regelmatig bovendrijven. De succescoach van Ajax heeft echter onlangs zijn contract bij de Amsterdammers verlengd en daarom is het niet heel waarschijnlijk dat hij bij het Nederlands Elftal aan de slag zal gaan.

Frank Rijkaard

Frank Rijkaard heeft in een eerder stadium aangegeven van zijn voetbal-pensioen te willen genieten. Ook gaf hij in maart 2020 nog aan dat hij het leven in de schijnwerpers niet meer ziet zitten. Rijkaard is in het verleden al meerdere malen gelinkt aan de functie van Bondscoach, maar het is dus maar de vraag of hij het zelf wel ziet zitten.

Ruud Gullit

Ruud Gullit heeft in een eerder stadium meermaals aangegeven wel oren te hebben naar een baan als bondscoach van Oranje. Gullit was eerder de assistent van Dick Advocaat en heeft dus de ervaring. Een nadeel voor Ruud Gullit is dat hij in 2011 voor het laatst trainer was, bij Terek Grozny in Rusland.

Ronald Koeman

Ook Ronald Koeman wordt soms genoemd als nieuwe bondscoach. De trainer was natuurlijk goed op weg, voor hij een baan bij Barcelona kreeg aangeboden. Een kans die hij niet kon laten liggen. Koeman zal dan ook niet zomaar weggaan bij Barcelona. Moeten we misschien stiekem hopen dat hij in een vroeg stadium wordt ontslagen bij Barcelona?

Dick Advocaat

Ook Dick Advocaat wordt wel genoemd als mogelijke bondscoach. Advocaat vertrekt bij Feyenoord en lijkt daardoor een serieuze optie. Of Advocaat zelf nog interesse heeft in een bondscoachschap is maar zeer de vraag.

Potentiële bondscoaches

Twee andere potentiële trainers voor het Nederlands Elftal zijn Clarence Seedorf en Frank Rijkaard. Ze nemen natuurlijk een flinke rugzak aan ervaring mee, maar zijn ze ook in staat om dít Nederlands Elftal weer succesvol te maken? Andere namen die genoemd worden zijn die van Ron Jans, Edgar Davids, Mark van Bommel en Dwight Lodeweges.

Buitenlandse bondscoach Nederlands Elftal

De afgelopen jaren komt bij iedere vacature voor Bondscoach van het Nederlands elftal weer de vraag naar voren: “Waarom geen buitenlandse bondscoach?”. Allereerst, sinds Ernst Happel het Nederlands Elftal leidde op het WK van 1978, is er geen buitenlandse Bondscoach meer geweest. Het is dus maar de vraag of de KNVB nu wel die stap durft te zetten. Vlak na het vertrek van Koeman kwam het opmerkelijke gerucht naar buiten dat niemand minder dan Arsène Wenger zich gemeld zou hebben voor de positie van bondscoach. Dit werd in een later stadium door Wenger zelf echter weer ontkracht. Een andere veelgenoemde naam is die van Joachim Löw. De Duitser is natuurlijk net gestopt bij het Duitse Elftal. Volgt Nederland onze Zuiderburen en kiezen zij net als België voor een buitenlandse bondscoach (Roberto Martinez)?

Lijst mogelijke buitenlandse bondscoaches Nederlands elftal:

 • Joachim Löw
 • Pep Guardiola
 • Arsène Wenger
 • Hein Vanhaezebrouck
 • Mauricio Pochettino
 • Jürgen Klinsmann
 • Zinedine Zidane

Alle mogelijke kandidaten

 • Peter Bosz
 • Louis van Gaal
 • Joachim Löw
 • Philip Cocu
 • Giovanni van Bronckhorst
 • Ruud Gullit
 • Ronald Koeman
 • Mark van Bommel
 • Henk ten Cate
 • Pep Guardiola
 • Erik ten Hag
 • Jürgen Klinsmann
 • Frank Rijkaard
 • Edgar Davids
 • Arsène Wenger
 • Hein Vanhaezebrouck
 • Mauricio Pochettino
 • Dick Advocaat
 • Dwight Lodeweges

Wie wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal?

Wie vind jij dat de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal moet worden? Of misschien vind je wel dat Frank de Boer moet aanblijven? Laat het ons weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *