Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Waarom speelt Ajax zonder namen op de shirts?

Waarom speelt Ajax zonder namen op de shirts?

  • door

Ajax speelt vandaag zonder namen op de shirts. Dit is een actie van de club om aandacht te vragen voor het aantal haatberichten dat spelers online krijgen. Steeds vaker krijgen spelers van onder andere Ajax online haatberichten. Daar moet meer aandacht voor komen vindt de club. Daarom speelt Ajax in de wedstrijd van vanavond tegen Sparta zonder namen. In plaats daarvan staan er drie stippen op het shirt van Ajax.

Drie stippen op Ajax shirt

Op het Ajax shirt zijn vanavond tegen Sparta drie stippen te zien in plaats van de naam van de Ajax spelers. De drie stippen zijn onderdeel van de actie #SilenceSocialHate” die Ajax voert. De campagne vraagt aandacht voor de online haatberichten die de spelers en speelsters van Ajax dagelijks krijgen.

De drie stippen op de Ajax-shirts zijn het internationale symbool voor stilte. Bovendien is het ook het icoontje waar je op moet klikken om een haatbericht op Social Media te rapporteren. Juist dat is de bedoeling van de actie. Ajax wil dat er meer gedaan wordt aan het probleem van online haat.

#SilenceSocialHate

Ajax is nu een campagne gestart met de naam #SilenceSocialHate. Dit betekent dat ze online haatberichten het zwijgen op willen leggen. Het ontbreken van de namen op de shirts van Ajax in de wedstrijd van vanavond tegen Sparta is slechts een onderdeel van de actie. Het is de bedoeling dat de actie groter wordt.

Doel van de actie

Het doel van de actie van Ajax van vandaag is om iedereen op te roepen om aandacht te hebben voor de online haatberichten en deze te rapporteren. Online heb je de mogelijkheid om een haatbericht te rapporteren op Social Media sites zoals Facebook, X (Twitter) en Instagram.

Haatberichten spelers Ajax

Volgens Ajax krijgen de spelers en speelsters van Ajax iedere maand meer dan 1.500 haatberichten op verschillende Social Media. Dit is natuurlijk niet alleen bij Ajax het geval. Ook andere spelers en clubs hebben in het verleden al aangegeven veel haatberichten te ontvangen.

Haatberichten Brian Brobbey

Een recent voorbeeld binnen Ajax is Brian Brobbey. In de wedstrijd tegen RKC botste hij met RKC-Keeper Etienne Vaessen, die vervolgens met een hersenschudding het veld moest verlaten. Na dit incident kreeg Brobbey via Social Media heel veel haatberichten.

Ook Ajax-speelster Kay-Lee de Sanders reageerde op de hoeveelheid online haatberichten. In een video van Ajax zei zij onder meer: “Waarom zou je iemand zo kapot willen maken op het internet? Zeg het dan in mijn gezicht, dan kunnen we het er over hebben.”. Ook zei De Sanders: “Waar ik vooral bang voor ben is dat de generatie die nu opgroeit het normaal vindt dat je zomaar alles mag zeggen over iedereen”.

Video: Ajax #SilenceSocialHate

Geen namen op shirts Ajax tegen Sparta

In de wedstrijd van Ajax tegen Sparta van vanavond zullen dus geen shirts met spelersnamen te zien zijn. In plaats daarvan staan er drie stippen op het Ajax-shirt. De wedstrijd tussen Ajax en Sparta begint vanavond om 18:45 uur. Het duel is bovendien gratis live te zien op ESPN 1 (het open kanaal van ESPN).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *