Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Waarom mag een bondscoach een andere nationaliteit hebben?

Waarom mag een bondscoach een andere nationaliteit hebben?

  • door

Wij kregen laatst de vraag; waarom hoeft een bondscoach niet de nationaliteit van het land dat hij coacht te hebben? Eerst dachten we er niet zoveel bij, maar vervolgens hebben we er een hele avond over zitten praten.

Op het EK 2024 zijn er bijvoorbeeld maar liefst vijf Italiaanse bondscoaches. Onder andere België heeft een Italiaanse bondscoach tijdens EURO 2024. Maar hoe kan dit? Moet de bondscoach van de Rode Duivels ook niet Belgisch zijn?

Eigenlijk is het ook wel een klein beetje vreemd. Alle spelers die voor het nationale elftal uitkomen, moeten de nationaliteit van dat land hebben. Maar waarom de manager dan niet?

Wij hebben voor je uitgezocht hoe het precies zit met de nationaliteit van een bondscoach van een land.

bondscoach andere nationaliteit dan land

Waarom hoeft een manager niet de nationaliteit van het land hebben?

Eigenlijk is het antwoord best simpel, maar toch ook weer niet helemaal. We gaan het proberen uit te leggen aan de hand van een voorbeeld.

Als Nederland tegen België speelt, dan lijkt dit een wedstrijd tussen twee landen. Zo wordt er bovendien vaak ook over gesproken. Toch is dit niet helemaal het geval. Het gaat tussen een selectie van KNVB-leden (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) en een selectie van de KBVB (Koninklijke Belgische Voetbalbond). Dat zijn namelijk de twee voetbalbonden die bij de UEFA en de FIFA zijn aangesloten.

KNVB bondscoach mag buitenlands zijn

Spelers zijn in Nederland aangesloten bij de KNVB. Het gaat dus niet zozeer om de nationaliteit van een speler, maar bij welke nationale voetbalbond hij aangesloten zit.

Coaches en trainers hoeven daarentegen geen lid van een voetbalbond te zijn. Een coach van het Nederlands Elftal treedt in dienst van de KNVB en wordt “werknemer”. Daarom mag een coach van een land ook een buitenlandse nationaliteit hebben.

FIFA regels nationaliteit bondscoach

Hoewel er duidelijke regels zijn bij zowel de FIFA als de UEFA over welke spelers voor welk land uit mogen komen, is dit voor coaches niet het geval. De bondscoach mag dus gewoon elke nationaliteit hebben, ongeacht van welk land hij/zij bondscoach is.

Er zijn door de FIFA simpelweg nooit regels opgesteld voor bondscoaches. Er zijn af en toe discussies over of de coach van een land ook dezelfde nationaliteit moet hebben, maar concrete plannen om dit aan te passen zijn er niet.

Voor- en nadelen bondscoach zelfs nationaliteit als land

Er zijn een aantal voor- en nadelen aan het hebben van een bondscoach uit hetzelfde land als waar hij coach van is.

Voordelen:

  • Hij spreekt dezelfde taal en kan dus goed communiceren met het elftal.
  • Hij kent de spelers vaak beter waardoor hij wellicht beter in staat is om een team te bouwen.

Nadelen:

  • Er zijn vaak niet zoveel trainers beschikbaar. De meeste coaches zitten al bij een club en daardoor zijn er niet zoveel bondscoaches beschikbaar.
  • Voor grote voetballanden is het waarschijnlijk geen probleem om een goede bondscoach van de eigen nationaliteit te vinden, maar voor kleinere landen kan dit wel een probleem zijn.

Buitenlandse bondscoach Nederlands Elftal

Hoewel het Nederlands Elftal meestal een Nederlandse bondscoach heeft, heeft Oranje ook al eens een buitenlandse bondscoach gehad.

Helemaal in het begin van het Nederlands Elftal waren er een aantal Engelse en Schotse bondscoaches. Twee van de bekendste buitenlandse coaches die het Nederlands Elftal gecoacht hebben zijn Bob Glendenning en natuurlijk Ernst Happel.

Na Ernst Happel, die in 1978 stopte, heeft Nederland geen buitenlandse bondscoach meer gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *