Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Waarde Olympische Medaille: Dít is de prijs van een Olympische medaille

Waarde Olympische Medaille: Dít is de prijs van een Olympische medaille

Waarde Olympische Medaille, wat is de prijs van een Olympische Medaille? Uiteraard is een Olympische medaille onbetaalbaar voor de winnaar. Het is de droom van iedere atleet om een Olympische medaille te winnen. Maar wat is nou de echte waarde van een Olympische medaille? En wat is de prijs van een gouden medaille? Of eenzilveren of bronzen medaille? Nederland wint altijd veel Olympische medailles. Dit is ook terug te zien in de medaillespiegel van de Olympische Spelen. Maar wat levert een Olympische medaille nou op? Dat vertellen we je in de dit artikel.

Waarde Olympische medaille

Waarde Olympische Medaille

Maar hoeveel is een Olympische medaille nou waard? Naast dat het voor sporters een onbetaalbare prestatie is, kunnen we er natuurlijk ook een prijskaartje aan hangen. De waarde van een Olympische medaille is echter wel afhankelijk van de goudprijs van het moment. Hoe hoger de goudprijs, hoe meer een gouden medaille waard is. Dit geldt ook voor de zilveren medaille en de zilverprijs. Omgerekend met de huidige goud- en zilverprijs is de waarde van Olympische medailles ongeveer:

Goud: ongeveer €655,- (750 dollar).
Zilver: ongeveer €393.- (450 dollar).
Brons: ongeveer €4,37 (5 dollar).

Maar dit is natuurlijk niet de enige beloning die sporters krijgen voor het behalen van een Olympische medaille. Naast de eer en de medaille krijgen ze ook nog prijzengeld voor hun Olympische prestatie. Fun fact: Er zijn dus chocolade medailles die duurder zijn dan een echte bronzen Olympische medaille.

Is een gouden Olympische medaille ook echt van goud gemaakt?

De Olympische gouden medaille is niet volledig van goud gemaakt. Tot 1912 werden de gouden medailles op de Olympische Spelen wel volledig van goud maakt. Na 1912 zijn de medailles echter gemaakt van zilver. De medaille voor de eerste plek is dus bijna volledig van zilver, met een gouden laagje er overheen. Een olympische medaille is dus niet echt (helemaal) van goud gemaakt.

Geschiedenis medailles Olympische Spelen

De Olympische Spelen begonnen al in het oude Griekenland, maar de eerste Olympische Medaille werd pas in 1896 uitgereikt in Athene. De winnaars kregen toen nog een  zilveren medaille bij een overwinning. Daarnaast ontving de winnaar ene olijftak, vandaar dat je dit symbool vaak nog terug ziet bij de Olympische Spelen. De nummer twee kreeg een lauriertak en een bronzen medaille.
In 1904 werd de voor het eerst een gouden medaille uitgereikt aan de winnaar van een Olympische sport. Op de Olympische Spelen 1904 in St. Louis, Verenigde staten, werden de medailles uitgereikt op de manier hoe we die tegenwoordig kennen. Daar werd voor het eerst de gouden, zilveren en bronzen medaille uitgereikt voor de plekken één, twee en drie.

Ontwerp medailles Olympische Spelen

Sinds de eerste moderne Olympische Spelen van 1896 is het ontwerp van de medailles op de Spelen veranderd. Met name de grootte van de medailles wisselde nogal. In 2004 werd het ontwerp van van de Olympische medailles gewijzigd. Er was toen ophef over het gebruik van een afbeelding van het Colosseum op het medailles, in plaats van een Grieks gebouw. Op de medailles voor de Olympische Winterspelen zijn vaak sneeuwvlokken te zien.

Toch moet ieder ontwerp van de medailles wel aan vier eisen voldoen:

 • Nike, de Griekse godin van de overwinning.
 • Een afbeelding van het “Panathenaic Stadium”  in Athene.
 • De naam van de Olympische Spelen (zoals Beijing 2022)
 • Het nummer van de Olympische Spelen, zoals (Olympische Winterspelen XXIV).

Samenstelling Olympische medaille

Het IOC (Internationaal Olympisch Comité) heeft bepaald dat gouden en zilveren medailles voor tenminste 92,5% uit zilver bestaan. Bij de gouden medaille wordt er een gouden laagje over de medaille gegoten. Dit moet minstens 6 gram goud zijn. Zilveren medailles bestaan volledig uit zilver. De bronzen medailles tenslotte bestaan voor 95% uit koper en voor 5% uit zink.

Gewicht Olympische medailles

Hoeveel weegt een Olympische medaille? Het gewicht van de gouden, zilveren en bronzen medaille op de Olympische Spelen is ook vooraf bepaald. Medailles moeten in ieder geval tussen de 500 gram en 800 gram wegen. Meestal weegt de gouden medaille meer dan de zilveren en de bronzen. Het gewicht van de medailles is ongeveer:

 • Gouden medaille: 556 gram
 • Zilveren medaille: 550 gram
 • Bronzen medaille: 450 gram

Prijs Olympische Medaille

De prijs van een Olympische medaille staat natuurlijk niet gelijk aan de waarde. Verzamelaars hebben veel meer geld over voor een Olympische medaille. In het verleden zijn er ook al wat Olympische medailles verkocht. We hebben voor jou een klein overzicht gemaakt.

 1. Jesse Owens (Atletiek, VS) $1.500.000,-
  De Amerikaanse atletiekgrootheid Jesse Owens verkocht in 2003 zijn gewonnen gouden medaille. Het leverde het duizelingwekkende bedrag van anderhalf miljoen dollar op.
 2. Wladimir Klitschko (Boksen, Oekraïne) – $1.000.000,-
  Tijdens een veiling voor een goed doel (Klitschko Brothers Foundation) bracht de boksmedaille van Klitschko maar liefst 1 miljoen dollar op.
 3. Mark Wells (IJshockey, VS) – $310.700,-
  Verkocht in 2010 zijn gouden medaille voor maar liefst  $310.700. Hij won zijn gouden Olympische medaille in 1980 met het Amerikaans ijshockeyteam.
 4. Mark Pavelich (IJshockey, VS) – $262.900.-
  Op de vierde plek staat wederom een Amerikaans ijshockeyer. Ook hij won goud op de Olympische Spelen van 1980.
 5. Anthony Ervin (Zwemmen, VS) – $17.101,-
  In 2004 verkocht de Amerikaanse zwemmer Ervin zijn medaille op Ebay voor iets meer dan 17.000 dollar. Ook hij doneerde het geld aan een goed doel.

Er zijn ook Nederlanders die hun Olympische medailles verkocht hebben. Ard Schenk en Stien Kaiser hebben beiden verteld dat ze hun Olympische medailles om uiteenlopende redenen hebben verkocht. Het is helaas niet bekend hoeveel zij voor hun medailles hebben gekregen.

Prijzengeld Olympische medaille

Naast de waarde van de Olympische medaille krijgen atleten ook nog prijzengeld voor een Olympische medaille. Bekijk hoeveel prijzengeld atleten krijgen voor een Olympische medaille.

Waarde Olympische medailles – feiten en weetjes

 • Een Olympische gouden medaille is ongeveer 750 dollar waard.
 • Een Olympische medaille heeft een dikte van minimaal 3mm.
 • Gouden, zilveren en bronzen medailles zijn allemaal even groot.
 • Een Olympische medaille moet een doorsnede van minimaal 60mm hebben.
 • Medailles moeten tussen de 500 gram en 800 gram wegen.
 • Sommige atleten verkopen hun Olympische medailles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *