Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Uitzendrechten WK 2026 nu te koop

Uitzendrechten WK 2026 nu te koop

De uitzendrechten voor het WK 2026 in de Verenigde Staten, Mexico en Canada zijn nu te koop. De FIFA heeft het biedingsproces gestart voor de tv-rechten. Dat maakte de FIFA bekend. De verschillende media kunnen nu bieden op de uitzendrechten voor het WK 2026. Het WK 2026 wordt gehouden in de VS, Mexico en Canada. Het WK 2026 begint op donderdag 11 juni 2026. De finale van het WK 2026 is op zondag 19 juli 2026.

Uitzendrechten WK 2026 te koop

Uitzendrechten WK 2026 te koop

De FIFA heeft het biedingsproces voor het WK 2026 geopend. Dit betekent dat omroepen vanaf nu kunnen bieden om de uitzendrechten van het WK 2026 binnen te halen. In Nederland is de verwachting dat de NOS er met de rechten vandoor gaat. De omroepen hebben tot 17 juli 2026 om hun bod in te dienen. Daarna zal bekendgemaakt worden welke omroepen de uitzendrechten hebben.

Waarom de tv-rechten voor het WK 2026 kopen?

De tv-rechten voor het WK 2026 zijn zeer lucratief om te kopen. Allereerst natuurlijk omdat het WK voetbal enorm goed bekeken wordt. Bovendien doen er op het WK 2026 voor het eerst 48 landen mee in plaats van 32. Dit betekent dus nóg meer wedstrijden. In totaal zijn er 104 WK-wedstrijden tijdens het WK 2026.

TV-rechten WK in Verenigde Staten en Canada

Eerder werd al wel bekend dat de tv-rechten in de Verenigde Staten en in Canada al verkocht zijn. Fox heeft tv-rechten voor het WK 2026 in de VS. Ook Telemundo heeft de uitzendrechten in de VS. In Canada gingen de rechten naar CTV, TSN en RDS.

NOS uitzendrechten WK 2026

Naar wie de uitzendrechten in Nederland gaan is nog niet duidelijk. De NOS heeft in het verleden alle EK’s en WK’s uitgezonden. Ook het EK 2024 in Duitsland wordt uigezonden bij de NOS. De NOS (Nederlandse Omroep Stichting) zendt de wedstrijden uit op NPO 1, NPO 2 of NPO 3.

WK 2026 op de publieke omroep

Voorgaande WK’s werden uitgezonden op de publieke omroep. De FIFA wil graag dat de WK’s op de publieke omroepen uitgezonden worden. Ze willen namelijk niet dat het WK achter een betaalmuur komt. De FIFA wil dat het WK op tv voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk is. De voorkeur van de verkoop van de TV-rechten gaat daarom uit naar de publieke omroepen. Natuurlijk moet er wel gewoon betaald worden voor de uitzendrechten van het WK.

Prijs uitzendrechten WK 2026

Omroepen kunnen vanaf nu bieden op de uitzendrechten voor het WK 2026. Het is dus nog niet bekend wat de tv-rechten voor het WK 2026 gaan kosten. Ook de prijs die de NOS betaald heeft voor de tv-rechten van het WK 2026 in de VS, Mexico en Canada is niet bekendgemaakt.

De NOS maakt nooit bekend hoeveel ze betalen voor de tv-rechten van EK’s en WK’s. Dit doen ze ook uit strategische overwegingen. Ze willen natuurlijk niet dat een concurrent meer gaat bieden. Toch kunnen we ervan uitgaan dat de NOS heel veel geld heeft betaald voor de tv-rechten van het WK. Toch gaf NOS-directeur Jan de Jong eerder aan dat er geen concurrentie is voor de NOS.

Waarom het WK 2026 uitzenden?

Het uitzenden van het WK levert de NOS veel op. Er kijken namelijk waanzinnig veel mensen naar het WK voetbal. Zo keken er in Nederland naar de WK-finale van 2022 4,4 miljoen mensen in Nederland. De wedstrijd Nederland-Argentinië trok maar liefst 5,6 miljoen kijkers. De slechtst bekeken wedstrijd was Ecuador-Senegal op tv. Naar die wedstrijd keken slechts 79.000 mensen. Ondanks dat het WK in Qatar in de winter was en dat de wedstrijdtijden niet ideaal waren, keken er dus toch veel mensen naar het WK op tv. De verwachting is dat er nog meer mensen naar het WK 2026 gaan kijken. Het WK levert de omroepen dus heel veel reclame-inkomsten op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *