Ga naar de inhoud
Home » Sluitingsceremonie Olympisch Spelen Tokio 2021

Sluitingsceremonie Olympisch Spelen Tokio 2021

Sluitingsceremonie Olympisch Spelen Tokio 2021: alles wat je wilt weten over de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen 2021 in Tokio (Japan). Sinds de eerste Olympiade in 1896 is er al een sluitingsceremonie. Onderdelen van de sluitingsceremonie zijn onder andere de vlaggenparade en het doven van het Olympische vuur. Daarnaast zal de nieuwe stad voor de organisatie van de Olympische Spelen worden aangekondigd.

Tijd: 13.00 uur
Locatie: Olympisch Stadion Japan
Nederlandse vlaggendrager: Sifan Hassan

sluitingsceremonie olympische spelen

Sluitingsceremonie Olympisch Spelen Tokio 2021

De sluitingsceremonie, of slotceremonie, vindt op zondag 8 augustus plaats. De slotceremonie vindt plaats in het Olympisch Stadion in Tokio. De slotceremonie begint altijd met het hijsen van de vlag van het thuisland en het spelen van het volkslied van het organiserende land. Daarna vindt de vlaggenparade plaats waarbij Griekenland altijd vooroploopt. Vervolgens worden de laatste medailles uitgereikt. Een vertegenwoordiger van de Olympische atleten bedankt daarna de vrijwilligers. De ceremonie gaat verder met het hijsen van de vlag van het organiserende land en het land dat de volgende Olympische Spelen organiseert. Terwijl dit gebeurt kun je genieten van

 1. Binnendragen van de vlag van het organiserende land.
 2. Hijsen van de Olympische vlag.
 3. Vlaggenparade.
 4. Alle Olympische atleten komen het Olympisch Stadion in.
 5. Het uitreiken van de laatste Olympische medailles (huldiging van de marathonlopers).
 6. Het bedanken van de vrijwilligers van de Olympische Spelen.
 7. Het hijsen van de vlag van het thuisland (Japan) en het volgende organiserende land (China, Olympische winterspelen 2022).
 8. Tijdens het spelen van het Grieks volkslied wordt de Olympische vlag naar beneden gehaald en het Olympisch Stadion uitgedragen.
 9. Het doorgeven van een speciale Olympische vlag van de burgemeester van de organiserende stad aan de burgemeester van de volgende organiserende stad. De burgemeester van de stad van de komende Olympische Spelen zwaait dan acht keer met deze vlag.
 10. Een kleine artistieke opvoering van het volgende organiserende land van de Olympische Spelen.
 11. Er volgt een speech van de voorzitter van het IOC.
 12. De Olympische vlag wordt gedoofd en de Spelen zitten erop.

De laatste Olympische medailles

Bij de slotceremonie van de Olympische Spelen worden de laatste Olympische medailles uitgereikt. Dit gebeurt aan de winnaars van een vooraf gekozen sport. Het organiserende land mag deze sport kiezen. Meestal worden de laatste Olympische medailles uitgereikt aan de medaillewinnaars van de Olympische marathon voor de mannen. In Tokio 2021 zal dat aan de winnaars van Olympische marathon voor mannen en vrouwen zijn. Dit is omdat traditioneel gezien de marathon het laatste onderdeel van de Olympische Spelen was. In verband met het warme weer in Tokio is dit niet het geval.

Hymn to Liberty – Olympische Spelen

Bij de ceremonies op de Olympische Spelen hoor je vaak muziek. Het nummer dat ten gehore wordt gebracht is Hymn to Liberty. Dit is het officiële volkslied Griekenland. Dit nummer wordt vaak gebruikt tijdens officiële gebeurtenissen op de Olympische Spelen.

Laatste sport Olympische Spelen 2021

De laatste sport op de Olympische Spelen 2021 in Tokio is de waterpolo finale bij de mannen. Na de huldiging van het Olympisch waterpolo toernooi vindt meteen de sluitingsceremonie plaats.

Sifan Hassan sluitingsceremonie Olympische Spelen

Bij de slotceremonie van de Olympische Spelen is er ook altijd een vlaggendrager. Ieder land heeft zijn of haar vlaggendrager. Voor Nederland verzorgt Sifan Hassan de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen. Zij heeft natuurlijk gezorgd voor veel Olympische medailles en is bovendien een atlete met een bijzonder verhaal.

Thema slotceremonie

Het thema van de slotceremonie van 2021 in Tokio is “Worlds We Share”. Dit thema draagt de Olympische gedachte uit. De gedachte achter het thema is dat “Iedereen zijn eigen wereld bewoond”.

Sluitingsceremonie Olympische Spelen live kijken

De slotceremonie kun je gewoon op TV kijken. Meerdere zenders zullen verslag brengen van de afsluiting van de Olympische Spelen. In Nederland brengt de NOS verslag uit. Dit kun je op Nederland 1 bekijken. Daarnaast kun je de sluitingsceremonie kijken bij:

 • Sporza (België)
 • Eurosport (Nederland)
 • BBC One (Engeland)

Meer weten over de Olympische Spelen op tv? Of bij een ander land kijken? Bekijk alles over de Olympische Spelen op TV.