Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Een papier-maché voetbal maken als surprise

Een papier-maché voetbal maken als surprise

Hoe moet je een voetbal van papier-maché maken? Een papier-maché voetbal maken is een goed idee om te maken als surprise voor Sinterklaas of bijvoorbeeld iemands verjaardag. Het is bovendien een hele leuke activiteit om samen met iemand te doen.

Dit klusproject is een leuke uitdaging en slaagt bovendien altijd! Het is echt niet moeilijk namelijk. Je kunt er wel een beetje vies van worden. We leggen in dit artikel stap voor stap uit hoe je makkelijk een papier-maché voetbal kunt maken.

kunt maken.

Papier Maché voetbal maken

Papier maché voetbal maken

 • Wat: Een voetbal van papier-maché maken.
 • Tijdsduur: 1 tot 3 uur (+nacht drogen).
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.

Een voetbal als surprise wordt heel vaak gegeven. Een voetbal als surprise is bovendien heel makkelijk te maken. Je kunt natuurlijk ook allerlei andere vormen van papier-maché maken. Of je nou een papier-maché voetbal, basketbal, tennisbal, volleybal, handbal of zelfs een gezicht van papier-maché wilt maken, de basis blijft natuurlijk hetzelfde. Wij hebben gekozen voor een voetbal.

Benodigdheden papier-maché voetbal

Dit heb je nodig voor een voetbal van papier maché:

 • Een ballon.
 • Oude kranten.
 • Verf (acrylverf)
 • Een naald of ander scherp voorwerp.
 • Een oud kleed.
 • Bloem en water.

Stappenplan papier-maché voetbal

 1. Doe het cadeau in de ballon.
  Het is heel belangrijk om deze stap niet te vergeten. Je zult echt niet de eerste zijn die klaar is met de surprise en er dan achter komt dat je het kadootje vergeten bent.
 2. Blaas de ballon op.
  Blaas nu de ballon op. Doe dit tot je ongeveer de grootte hebt van een voetbal. Houd er wel rekening mee dat de uiteindelijke voetbal iets kleiner zal zijn dan de grootte van de ballon.
 3. Maak je papier-maché lijm.
  Vervolgens is het tijd om de papier-maché lijm te maken. Je kunt eventueel behanglijm gebruiken, maar je kunt ook zelf papier-maché lijm maken. Dit doe je door bloem en water te mengen. 2 liter water = 1kg bloem. Niet vergeten goed te roeren!
 4. Leg het kleed over tafel
  Een hele belangrijke stap die niet vergeten mag worden! Dek de tafel goed af met het oude kleed. Het kan namelijk nogal een bende worden. Als de voetbal straks af is wil je niet ook nog eens uren staan schoon te maken.
 5. Scheur de kranten in lange stroken.
  Scheur nu de oude kranten in lange stroken.
 6. Bestrijk de krantenstukken met de behanglijm of papier-maché lijm.
  Nu kun je de krantenstukken in de papier-maché lijm dompelen. Zorg ervoor dat ieder stukje goed bedekt is.
 7. Plakken maar.
  We kunnen nu de stroken krant op de ballon gaan plakken. Uiteindelijk moet je ongeveer 4 á 5 lagen papiermaché aanbrengen. Laat iedere laag eerst goed drogen voordat je met de volgende begint. Hou er wel rekening mee dat je de stukken krant gelijkmatig over de ballon verdeelt. Hou iets ruimte aan de onderkant om de ballon er later nog uit te kunnen halen.
 8. Laat de voetbal surprise goed drogen.
  Nu alle lagen klaar zijn moet je het papier-maché goed laten drogen. Als je de voetbal een nachtje laat drogen is deze goed gedroogd.
 9. Prik de ballon lek
  Nu kun je met een naald de ballon lekprikken. Deze wordt vervolgens heel klein en je kunt deze aan de onderkant er makkelijk uithalen.
 10. Maak de voetbal af
  Tenslotte kun de papier-maché voetbal afmaken. Dit kun je doen door hem te schilderen of door er een voetbal-patroon op te plakken. Acrylverf is zeer geschikt voor deze klus. Gebruik de afbeelding hieronder als voorbeeld.
Voorbeeld papier Maché voetbal

Video: Papier-maché voetbal maken

Hieronder zie je een eenvoudige instructievideo voor het maken van een voetbal van papier-maché. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je dit het beste kunt doen. Bovendien worden er een heleboel tips gegevens voor het maken van een papier-maché surprise.

Makkelijk een papier-maché voetbal maken

De tijd rond Sinterklaas is vaak al een stressvolle periode. Daarom snappen we dat je geen zin hebt om uren bezig te zijn met een surprise. We hebben dan ook een zo makkelijk mogelijke papier-maché voetbal surprise bedacht. Je kunt het jezelf nog makkelijker maken de papier maché lijm te kopen in plaats van zelf te maken.

Ook kun je een papier-maché voetbalset kopen. Dan heb je meteen alle benodigdheden in huis voor een papier-maché voetbal.

Hoe maak je papier-maché voor een voetbal?

Misschien wel het lastigste en meest tijdrovende deel van de papier-maché voetbal is het maken en plakken van het papier-maché. Papier-maché komt uit het Frans en betekent “gekauwd papier”. Je spreekt het uit als papier maa-sjee.

Maar hoe maak je papier-maché? Wij hebben een hele makkelijke manier gevonden om papier-maché te maken. De makkelijkste manier om papier-maché te maken is met behanglijm. Heb je dit niet in huis en wil je toch meteen beginnen? Dan kun je zelf papier-maché lijm maken.

Dit doe je door bloem en water te mengen. De verhouding is 2 op 1. Dit betekent dat je kopje bloem, twee kopjes water toevoegt. Om het nóg makkelijker te maken kun je het beste de bloem eerst zeven. Dan weet je zeker dat je geen klonten in je zelfgemaakte papier-maché lijm krijgt. Vervolgens alleen nog goed roeren en klaar is kees. Bekijk ook onderstaande video van zelfgemaakt papier-maché.

VIDEO: Papier Maché maken

Tips papier-maché voetbal maken

We hebben een aantal tips op een rijtje gezet zodat het maken van een papier-maché voetbal nóg makkelijker wordt:

 • “No stress”; neem de tijd en maak er iets leuks van. Begin ruim van tevoren zodat het ook nog een keer kan mislukken.
 • Neem de rotzooi voor lief: Ja, het werken met papier maché zorgt nou eenmaal vaak voor een kliederbende. Zeker wanneer je het samen met je kinderen maakt kan het nog wel eens een zooitje worden. Neem het voor lief en geniet van de leuke tijd die je samen doormaakt.
 • Koop de lijm. Het maken van papier-maché lijm kan een nogal vies en lastig klusje zijn. Tegenwoordig is papier-maché lijm niet duur en het scheelt je een hoop onnodig werk.
 • Meet het cadeautje voor in de surprise; het is namelijk belangrijk dat het cadeautje uiteindelijk wel in de surprise past. Het zou zonde zijn als je de surprise af hebt en er dan achter komt dat het toch niet past.
 • Wrijf de stroken papier-maché na elke laag goed glad. Zo krijg je uiteindelijk een mooie, gladde voetbal.
 • Gebruik een zo rond mogelijke ballon. Dan lijkt de papier-maché creatie uiteindelijk het meest op een bal.
 • Bij het maken van de lijm kun je natuurlijk een beetje experimenteren. Is de lijm te dik? Dan voeg je wat water toe. Is de lijm te dun? Voeg dan nog wat extra bloem toe aan het lijmmengels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *