Wat is de Oranjecamping? De oranjecamping is al jarenlang een begrip onder de Oranjefans. In aanloop naar ieder EK en WK komt de term oranjecamping weer naar boven. Bovendien was er op de Olympische Spelen van 2012 ook een Oranjecamping. Soms verplaatst de oranjecamping zich ook tijdens een sportevenement. Dit was bijvoorbeeld het geval op het WK 2010 in Zuid-Afrika. Maar wat is de oranjecamping en wanneer is de volgende editie? Wij hebben ons in het fenomeen verdiept en vertellen je alles over de camping voor oranjefans.
Wat is de Oranjecamping?
De oranjecamping is een camping voor Nederlandse sportfans rondom sportevenementen waar Nederlanders aan meedoen. Je ziet de Oranjecamping onder andere bij:
- Voetbal (EK’s en WK’s)
- Formule 1 (Max Verstappen)
- Olympische Spelen
Op de Oranjecamping staan vervolgens allemaal Nederlandse fans. Veel van deze fans hebben een kaartje voor wedstrijden of de race. Maar er zijn ook zat fans die geen kaartje hebben en de wedstrijden gewoon op de camping kijken. De wedstrijden worden namelijk op grote schermen uitgezonden. Het is er altijd heel gezellig. Het is dé ideale mogelijkheid om samen met een hoop enthousiaste oranje supporters naar voetbalwedstrijden te kijken.
De camping voor oranjefans wordt tijdelijk opgezet om Nederlandse fans samen te laten kamperen. De camping staat uiteraard helemaal in het teken van Oranje. Dit betekent dat veel supporters een oranje shirt aan hebben. Ook zijn veel caravans versierd. Bovendien zijn er soms hele caravans oranje geschilderd. Op de camping kun je de wedstrijden van het Nederlands Elftal live op grote schermen volgen.
Oranjecamping voetbal
De oranjecamping is begonnen als voetbalcamping. In 2004 bij het EK in Portugal was de allereerste oranje camping. Er zijn nog vele campings gevolgd. Rondom EK’s en WK’s waar het Nederlands Elftal aan meedoet, ontstaat altijd de zogenaamde “oranjekoorts”. Veel fans hebben ook een ticket voor de EK of WK wedstrijden. Dit hoeft natuurlijk niet altijd. Het is namelijk ook hartstikke gezellig om samen met andere fans de wedstrijden op de camping te kijken. Veel mensen zijn in het oranje gekleed. Ook zijn veel caravans, campers en tenten oranje versierd. De sfeer is er altijd goed en er is zelden onenigheid. Een oranjecamping bezoeken tijdens een EK of WK is dus zeker aan te raden!
Geschiedenis Oranjecamping
De eerste Oranjecamping was tijdens het EK 2004 in Portugal. De camping was toen in de plaats Espinho, ten zuiden van Porto. Er waren toen 800 enthousiaste oranjefans op de camping. De camping werd bedacht door organisator Jokko de Wit. Op de Oranjecamping was naast het kamperen ook volop entertainment aanwezig. Met amusement, activiteiten en natuurlijk live-verslag van het voetbal was de camping “The place to be” bij het EK.
De eerste oranjecamping was een groot succes. Mede dankzij dat succes volgden er nog veel meer Oranjecampings.
De tweede camping, tijdens het WK 2006 in Duitsland, was veel groter dan de eerste edititie. Er werden op maar liefst drie locaties oranjecampings opgezet. In Schlaitz, Sonnenbühl-Erpfingen en Wertheim am Main waren oranjecampings.
Ook op het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland was er weer een Oranjecamping. Ditmaal in Bern, één van de speelsteden op het EK 2008. Er kwamen toen maar liefst 5500 oranjefans op de camping af. Het werd één groot feest zoals in de video hieronder te zien is.
In 2010 werd vervolgens de eerste oranjecamping buiten Europa georganiseerd. Dat was bij het WK 2010 in Zuid-Afrika. Je weet wel, dat toernooi met de bekende vuvuzela. Er werd toen ook voor het eerst rondgereisd door het organiserende land. In een karavaan met maar liefst 200 (oranje) auto’s, campers en vrachtwagens reden de fans van speelstad naar speelstad. Om in iedere stad het oranje kamp op te slaan. Het begon in Pretoria. Vervolgens reed de stoet naar Durban. Uiteindelijk werd het oranje tentenkamp opgeslagen in Kaapstad. Ook deze editie was weer een enorm succes.
Daarna stond er in 2012 een EK in Polen en Oekraïne op het programma. Ook toen was er weer een prachtige locatie gevonden voor de oranjecamping. De camping was op een schiereiland in speelstad Charkov. Bij deze editie waren er ongeveer 2500 bezoekers van de camping.
Daarnaast was er in 2012 voor het eerst een oranjecamping tijdens de Olympische Spelen. De Olympische Spelen werden gehouden in Londen. Op de camping in Londen verbleven fans om de Nederlandse Olympiërs aan te moedigen. Ook hier waren 2850 sportfans bij aanwezig.
In 2014 was het WK voetbal in Brazilië. De oranjecamping werd opgebouwd in Sao Paolo. Voor de halve finale van het toernooi werd de camping echter alweer gesloten. Wegens een tekort aan boekingen kon de camping daar niet doorgaan. Bovendien was er vooraf een hoop ophef over de veiligheid van oranjefans in Brazilië. Dit was de laatste keer dat er een “officiële” oranjecamping is geweest.
De sfeer
De sfeer op de oranjecamping is altijd uitstekend. Iedereen is in een goede bui en bovendien heeft iedereen hetzelfde doel: Oranje aanmoedigen. Dit zorgt ervoor dat er op de oranjecampings altijd een speciale sfeer hangt. Veel gezelligheid, veel entertainment en natuurlijk gezonde spanning rond de wedstrijden. Een sfeerimpressie van verschillende oranjecampings:
VIDEO: Oranjecamping
Een video met de sfeerimpressie op verschillende oranjecampings door de jaren heen.
Oranjecamping Formule 1
Toch zijn er later nog wel soortgelijke initiatieven geweest. Zo is er rond de Formule 1 races ook altijd een camping met oranje fans. Zij zijn hier natuurlijk om Max Verstappen aan te moedigen. Er zijn oranjecampings bij verschillende Formule 1 races. Zo heb je oranjecampings bij:
- Hongarije
- Oostenrijk
- België
- Duitsland
- Engeland
- Zandvoort (Nederland)
Wanneer is er weer een oranjecamping?
De organisatie van de oranjecamping stopte vroegtijdig op het WK in Brazilië met de camping. Het is dus nog onduidelijk of er weer een oranjecamping zal komen. De laatste editie was op het WK 2014. Op het EK 2016 was Oranje niet van de partij. Ook op het WK 2018 in Rusland was Oranje er niet bij. In 2020 gooide het coronavirus roet in het eten. Het WK 2022 was helemaal in Qatar. Niet de beste plek voor een camping. Daardoor is er de afgelopen tijd sowieso geen oranjecamping geweest. Of er in 2024 op het EK in Duitsland weer een oranjecamping zal zijn is nog even afwachten. Er zullen sowieso veel Nederlanders zijn die in Duitsland gaan kamperen. Zeker in de buurt van speeltijden. Oranje moet zich natuurlijk eerst nog wel zien te kwalificeren voor EURO 2024.
Is de oranjecamping gestopt?
De oranjecamping stopte in 2014 op het WK voetbal in Brazilië al vroegtijdig. Brazilië is natuurlijk niet om de hoek. Hierdoor waren de prijzen aan de hoge kant. Ook de afstand van Nederland naar Brazilië was niet gunstig. Daardoor bleven de boekingen voor de camping achter. De organisatie besloot toen vroegtijdig te stoppen met de camping. Het was toen wel de bedoeling om voor het EK 2016 in Frankrijk weer een oranjecamping te beginnen, maar het Nederlands Elftal kwalificeerde zich niet voor dat EK. Het volgende EK is in 2024 in Duitsland. Het is nog even afwachten of Oranje zich kwalificeert.
Camping van Oranje
Tijdens het EK 2022 voor vrouwen was er wel weer een oranje camping. Deze camping heette de “Camping van Oranje”. Het EK werd in 2022 gehouden in Engeland. Toch was de camping dat jaar niet in Engeland, maar in de Zeister bossen. De bossen rondom Zeist vormden toen het decor voor de Camping van Oranje. Zeist is normaal de trainingslocatie van de Oranje Leeuwinnen.
De camping van oranje tijdens het EK 2022 voor vrouwen was een groot succes. Zo is ook te zien in de onderstaande video:
Oranjecamping in Duitsland
Op het EK 2024 zal er ongetwijfeld weer een oranjecamping zijn. Of dit de officiële camping is, of gewoon een camping waar veel Nederlanders samen de wedstrijden volgen, is nog onduidelijk. Duitsland is natuurlijk vlakbij en dit zorgt ervoor dat het heel toegankelijk wordt voor Nederlanders om het EK te bezoeken. Mocht er meer bekend worden over de oranjecamping 2024 en hoe je deze kunt boeken dan lees je het hier natuurlijk meteen.