Ga naar de inhoud
Home » Olympische Spelen 2024 » Medailles Nederland Olympische Spelen 2024

Medailles Nederland Olympische Spelen 2024

Welke Nederlandse atleten hebben een medaille gewonnen op de Olympische Spelen 2024 in Parijs? En welke medailles heeft Nederland gewonnen op de Olympische Spelen 2024? In dit artikel vertellen we je alles over de medailles van de Nederlandse atleten op de Olympische (Zomer)spelen in Parijs 2024.

Op de Olympische Spelen van 2021 in Tokio haalde Nederland maar liefst 36 medailles. In totaal werd er 10x goud, 12x zilver en 14x brons gewonnen door Nederland op de Olympische Spelen van 2021. Dit is het hoogste aantal medailles dat Nederland ooit wist te winnen op de Olympische Spelen. Een prachtig record natuurlijk. Met dat aantal eindigde Nederland op de 7e plek van de medaillespiegel.

Het zou natuurlijk mooi zijn als de Nederlandse atleten ook op de Olympische Spelen van 2024 een nieuw recordaantal medailles in de wacht weten te slepen. Dit zal niet makkelijk worden, maar ook niet onmogelijk. Zeker als je de medaillekansen van de Nederlandse atleten op de Spelen in Parijs bekijkt.

Medailles Nederland Olympische Spelen 2024 Parijs (medaillespiegel)

Medaillespiegel Nederland – Olympische Spelen Parijs 2024

Ben je op zoek naar de medaillespiegel van Nederland op de Olympische Spelen 2024 in Parijs? Op de Olympische Spelen in Parijs zijn er veel Nederlandse atleten die kans maken op medailles. Wij houden jou op de hoogte van alle gewonnen Nederlandse medailles en verwerken dit in de medaillespiegel Team NL Parijs 2024. De stand van de medaillespiegel van Nederland vind je hieronder:

GoudZilverBronsTotaal
0x0x0x0x
Medailles Nederland op de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Medaillespiegel Nederland – de verwachtingen

Hoewel het nog niet zeker is welke sporters allemaal afreizen naar Parijs om mee te doen, kunnen we al wel een verwachting van de Medailles van Team NL op de Olympische Spelen maken. Met name in het atletiek en het zwemmen doen we het vlak voor de Olympische Spelen namelijk heel goed. Ook op de Spelen in Parijs zullen de ogen gericht zijn op die onderdelen. Ook bij het roeien en het (baan) wielrennen verwachten wij medailles.

Medaillespiegel Team NL – voorspelling

Volgens verschillende databureaus kan er maar zo een nieuw medaillerecord inzitten voor Nederland op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. De prestaties van de Nederlandse atleten zijn in aanloop naar de Olympische Spelen namelijk heel goed.

Natuurlijk moeten de atleten die vorm wel vast weten te houden en op het juiste moment weten te pieken. Wij voorspellen dat Nederland de 40 medailles voor het eerst in de geschiedenis gaat halen op de Spelen in Parijs. Bovendien verwachten we een recordaantal gouden medailles voor Team NL. Sporters als Femke Bol, Sifan Hassan, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Ellen Hoog en Karolien Florijn lijken garant te staan voor medailles op de Spelen in Parijs.

Op deze onderdelen gaat Team NL op de Olympische Spelen 2024 in Parijs waarschijnlijk (gouden) medailles winnen:

  • Roeien
  • Wielrennen
  • Baanwielrennen
  • Atletiek
  • Zwemmen

Medaillewinnaars Nederland Olympische Spelen Parijs 2024

Hier vind je een overzicht van alle Nederlandse atleten die een medaille hebben gewonnen op de Olympische zomerspelen 2024 in Parijs. Wij houden jou op de hoogte van alle gewonnen medailles van Team NL.

Gouden medailles Nederland

Welke Nederlanders hebben een gouden medaille gewonnen op de Olympische Spelen 2024 in Parijs? Hieronder zie je een lijst van alle gouden medaillewinnaars van Team NL op OS 2024 in Parijs:

Alle gouden medaillewinnaars Nederland Olympische Spelen Parijs 2024:

Zilveren medailles Nederland

Alle zilveren medaillewinnaars van Team NL op de Olympische Spelen 2024 in Parijs:

Bronzen medailles Nederland

Bronzen medailles Nederland op de Olympische Spelen 2024 in Parijs:

Olympische diploma’s Team NL

Welke Nederlanders krijgen een Olympisch diploma of certificaat omdat ze op de vierde t/m achtste plek geëindigd zijn? Nederlandse atleten die vierde tot en met achtste worden op de Olympische Spelen krijgen geen medaille. Wel krijgen zij een Olympisch overwinningsdiploma. Dit komt voor de sporters wellicht als een troostprijs, omdat ze het podium net niet hebben weten te bereiken. Sommige sporters zullen er echter heel blij mee zijn. De nummer 1 tot en met 3 krijgen naast een Olympische medaille ook een Olympisch diploma.

Een Olympisch Diploma op de Olympische Spelen is een extra beloning voor atleten die vierde, vijfde, zesde, zevende of achtste worden bij de Olympische Spelen. Het Olympisch diploma wordt ook wel Olympisch Certificaat of Overwinningsdiploma genoemd. Het Olympisch diploma is ingevoerd in 1948 (Olympische Spelen in Londen). In het begin kregen alleen sporters die vierde, vijfde of zesde eindigden een Olympisch diploma. Sinds de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles (VS) krijgen nummer 7 en 8 ook een Olympisch certificaat. De nummer 1, 2 en 3 krijgen sinds 1976 naast de medailles ook een Olympisch Diploma.

Een Olympisch diploma geeft de sporters naast het diploma nog meer voordelen. Het bewijst namelijk dat de sporter bij de beste acht sporters van de wereld hoort. Hierdoor krijgt de sporter de internationale A-status. Voor Nederlandse sporters betekent dit bijvoorbeeld dat ze financiële ondersteuning van het NOC*NSF krijgen. Dit is vaak voor sporters noodzakelijk om op topniveau mee te kunnen concurreren. Zeker bij sporten die commercieel minder aantrekkelijk zijn.

Geschiedenis medaillespiegel Nederland Olympische Spelen

De medaillespiegel wordt bijgehouden sinds de eerste Olympische Spelen in 1896. De medaillespiegel geldt voor zowel de Olympische Zomerspelen als de Olympische Winterspelen. De VS is koploper in de medaillespiegel allertijden. Zij wonnen totaal al 2,959 medailles. Nederland staat op de 15e plek van de medaillespiegel allertijden. Nederland heeft totaal al 469 Olympische Medailles gewonnen. Hiervan waren er 322 op de zomerspelen en 147 op de winterspelen. Boven Nederland staat Canada, met 551 medailles. Team NL zal dus flink wat medailles binnen moeten harken om de Canadezen in te halen.

Leuke weetjes Nederlandse Medailles Olympische Spelen

Enkele weetje en leuke feiten over de medailles van Team NL op de Olympische Spelen:

  • Op de eerste Olympische Spelen (1896, in Athene), wist Nederland geen enkele medaille te winnen.
  • Tot en met 1992 werden de Olympische winter- en zomerspelen in hetzelfde jaar gehouden. Tegenwoordig zit er 2 jaar tussen de winter- en zomerspelen.
  • Op de Olympische Winterspelen behaalde Nederland tot nu toe in totaal 147 medailles (53x goud, 49x zilver en 45x brons)
  • Op de Olympische Zomerspelen behaalde Nederland tot nu toe in totaal 322 medailles (95x goud, 105x zilver en 122x brons)