Ga naar de inhoud
Home » Olympische Spelen 2024

Olympische Spelen 2024

De Olympische Spelen van 2024 worden gehouden in Parijs, Frankrijk. De Spelen in Parijs beginnen op vrijdag 26 juli 2024 en duren tot en met zondag 11 augustus 2024. De Spelen in Parijs zijn de 30e Olympische Spelen. De Olympische Spelen (OS) werden voor het eerst gehouden in 1896 in Athene, Griekenland.

Dit jaar is de eer aan Parijs om de Spelen te organiseren. Het is niet voor het eerst dat Parijs de Olympische Spelen organiseert. Parijs organiseert de Olympische Spelen al voor de derde keer. In 1900 en 1924 werden de Olympische Spelen ook al in Parijs gehouden.

Olympische Spelen 2024 Parijs

Wanneer zijn de Olympische Spelen 2024?

De Olympische Spelen in 2024 beginnen op vrijdag 26 juli 2024. Traditioneel worden de Olympische Spelen geopend met een prachtige openingsceremonie. Naast het ontsteken van het Olympisch vuur is er ook een mooie openingsshow te zien.

De laatste dag van de Olympische Spelen is op zondag 11 augustus 2024. Hoe verder in het toernooi, hoe meer medailles er vergeven gaan worden. Na afloop van de laatste sporten volgt de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen. Daarmee komt er officieel een eind aan de Olympische Spelen in Parijs.

Waar worden de Olympische Spelen 2024 gehouden?

De Olympische Spelen van 2024 worden gehouden in Parijs. Het merendeel van de wedstrijden zal dan ook gehouden worden in Parijs. Toch zijn er ook een heleboel andere steden waar wedstrijden gehouden worden. Dit heeft natuurlijk te maken met logistiek en faciliteiten. Zo wordt het Olympisch Voetbaltoernooi gehouden in zeven verschillende speelsteden.

Een aantal opvallende steden naast Parijs waar ook Olympische wedstrijden gehouden worden zijn:

  • Lille: Olympisch handbaltoernooi. (225 km van Parijs).
  • Marseille: Olympisch voetbaltoernooi en Olympisch zeiltoernooi. (777 km van Parijs).
  • Teahupo’o (Frans-Polynesië): Olympisch surftoernooi. (15.716 km van Parijs).
  • Daarnaast worden de voetbalwedstrijden door heel Frankrijk gehouden in grote voetbalstadions in Frankrijk.

Welke sporten zijn er op de Olympische Spelen?

Het zijn de Olympische Zomerspelen. Sporten als atletiek, zwemmen, marathons, wielersporten, paardrijden en natuurlijk voetbal zullen een grote rol gaan spelen op de Olympische Spelen. In totaal zijn er 32 verschillende sporten die beoefend gaan worden tijdens de Olympische Spelen 2024.

Binnen deze sporten zijn er ook nog allerlei verschillende disciplines. In totaal zijn er 329 verschillende evenementen binnen de 32 sporten. Het wordt dus een prachtige sportzomer in Parijs.

Parijs 2024

Dat Parijs één van ’s werelds meest mooiste steden is om de Olympische Spelen te houden staat natuurlijk vast. Met een aantal iconische gebouwen in de stad zoals de Eiffeltoren, de Notre Dame, het Louvre museum, de Arc de Triomphe en de Sacre Coeur als voorbeelden.

Rondom een aantal bekende gebouwen in Parijs zullen sportwedstrijden gehouden worden. Dit zal natuurlijk voor een prachtig decor gaan worden.

Het kan dan ook niet anders of de Spelen in Parijs zullen een prachtig sportevenement gaan worden.

Voetbal op de Olympische Spelen 2024

Iedereen kent natuurlijk wel het EK en WK bij het voetbal. Dit zijn over het algemeen de belangrijkste toernooien. Toch zijn ook de Olympische Spelen belangrijk. Met name bij het vrouwenvoetbal zijn de Olympische Spelen ook een heel belangrijk toernooi. Dit komt omdat er bij het vrouwenvoetbal geen restricties zijn aan welke spelers naar de Olympische Spelen mogen. Bij het mannenvoetbal is dat wel het geval.

Olympisch Voetbaltoernooi 2024

Ook op de Olympische Spelen in Parijs wordt er weer gevoetbald. Er is zowel een Olympisch mannentoernooi als een Olympisch vrouwen voetbaltoernooi. Het Olympisch voetbaltoernooi begint op 24 juli 2024 en duurt tot en met 10 augustus 2024.

In totaal wordt er gespeeld in zeven verschillende speelsteden en stadions. Naast gaststad Parijs wordt er ook gevoetbald in Bordeaux , Décines-Charpieu (bij Lyon), Marseille , Nantes , Nice en Saint-Étienne.

Bij de mannen doen er 16 landen mee. Bij de vrouwen zijn dit er 12.

Olympische Spelen bezoeken

Dit jaar worden de Olympische Spelen dus gehouden in de stad van de liefde: Parijs. Omdat Parijs op slechts 5 uur rijden van Utrecht ligt, is het de uitgelezen mogelijkheid om de Olympische Spelen te bezoeken.

Een ander groot voordeel is het tijdsverschil tijdens de Olympische Spelen. De vorige Spelen in 2020 werden gehouden in Tokio, Japan. In Tokio is het acht uur later dan in Nederland. Daardoor waren sommige sporten ’s nachts op tv te zien. Omdat de Spelen van 2024 dichtbij huis zijn, is er geen tijdsverschil.

Team NL Parijs 2024

Ook op de Olympische Spelen 2024 in Parijs zullen weer veel Nederlandse sporters deelnemen. Al deze Nederlandse sporters samen vormen Team NL (Team Nederland). Wij zullen Team NL natuurlijk op de voet volgen. Bovendien geven we je updates over de prestaties van Team NL op de Olympische Spelen in Parijs.

Wil je weten welke Nederlandse sporters allemaal naar Parijs gaan voor de Olympische Spelen? Bekijk dan Team NL op de Olympische Spelen 2024.

Mascotte Olympische Spelen 2024

Op iedere Olympische Spelen is er ook altijd een mascotte. Ook op de Spelen in Parijs is dit het geval. Er is een mascotte voor de Olympische Spelen en één voor de Paralympische Spelen. De mascottes werden onthuld op 14 november 2022 . De mascottes van de Spelen 2024 in Parijs zijn de Phryges. Dit zijn de officiële mascottes van zowel de Olympische, als de Paralympische Spelen in Parijs.

De mascotte is een Frygische muts. Deze mutsen of hoeden staan in Frankrijk symbool voor vrijheid en heten Phryges. Tijdens de Franse revolutie is deze muts symbool geworden van vrijheid. Ook het Franse nationale symbool Marianne draagt deze hoed.

De mascotte is rood en heeft helder blauwe ogen. Op de borst van de mascotte is het logo van de Olympische Spelen 2024 te zien. Daarnaast hebben ze sneakers aan. Tenslotte hebben ze als oorbellen twee Franse vlaggen in.

Het verschil tussen de Olympische mascotte en de Paralympische mascotte zit in de benen van de mascottes. Bij de Paralympische mascotte is één been namelijk vervangen door een “blade”. Dit is een speciale sportprothese die veel gebruikt wordt in het atletiek.

Slogan Olympische Spelen Parijs 2024

De slogan van de Olympische Spelen in Parijs is “Games Wide Open”. Dit betekent “Open de Spelen groots”. In het Frans is de slogan “Ouvrons Grand les Jeux”.

Het idee achter de slogan is om Spelen te organiseren die verantwoordelijker, inclusiever, gelijkwaardiger en spectaculairder zijn dan ooit tevoren. Parijs 2024 belooft dus een prachtig evenement te worden.