Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Nederlandse topscorers allertijden in de UEFA Champions League

Nederlandse topscorers allertijden in de UEFA Champions League

Wie is de Nederlandse topscorer allertijden in de Champions League? En welke Nederlandse spelers hebben nog meer heel vaak gescoord in de Champions League? De UEFA Champions League is natuurlijk het meest prestigieuze voetbaltoernooi van Europa en misschien wel van de wereld. De beste clubs doen mee aan de Champions League en scoren in de Champions League is dus des te knapper. Iedere speler droomt er dan ook van om Champions League topscorer te worden.

Maar welke Nederlandse spelers hebben nou de meeste goals gemaakt in de Champions League? En wie zijn de best scorende Nederlanders in de Champions League? We vertellen je alles over de Nederlandse doelpuntenmakers in de UEFA Champions League.

Nederlandse topscorers allertijden Champions League
Nederlandse topscorers allertijden Champions League

Nederlandse topscorer Champions League allertijden

Voor we vertellen wie de topscorer allertijden in de Champions League is van de Nederlandse spelers, moeten we eerst iets toelichten. Het klassement gaat om zowel het hoofdtoernooi van de Champions League, als de kwalificatiewedstrijden voor de UEFA Champions League. Daarnaast is de naam van de Champions League pas in 1992 ingevoerd. Daarvoor heette het toernooi de Europa Cup I. Wij hebben beide toernooien samengevoegd. Het gaat dus niet alleen de Nederlandse topscorer in de Champions League allertijden, maar ook de Nederlandse topscorer in de Europa Cup I allertijden.

Daarnaast tellen andere Europese toernooien zoals de UEFA Cup, de Europa Cup of de Conference League niet mee in dit klassement. Het gaat alleen om de UEFA Champions League/Europa Cup I.

Ruud van Nistelrooy topscorer Champions League

De Nederlander die het vaakst gescoord heeft in de Champions League is Ruud van Nistelrooy. In totaal scoorde van Nistelrooy in zijn carrière maar liefst 60 goals in de UEFA Champions League. Hij scoorde die goals bij drie verschillende clubs:

 1. PSV (11 wedstrijden, 8 goals).
 2. Manchester United (43 wedstrijden, 35 goals).
 3. Real Madrid (19 wedstrijden, 13 goals).

De statistieken van Ruud van Nistelrooy liegen er niet om. Het was één van de beste Champions League spitsen allertijden. Met name tijdens zijn periode bij Manchester United zette hij een indrukwekkende reeks neer.

Daarnaast speelde Ruud van Nistelrooy met Hamburg in de Champions League. Met die club speelde van Nistelrooy niet in de Champions League. Anders was zijn aantal goals in de Champions League nóg hoger geweest.

Wie zijn de Nederlandse topscorers in de Champions League allertijden?

Natuurlijk zijn er ook Nederlanders die in de geschiedenis van de UEFA Champions League of Europa Cup I veel goals hebben gescoord. Daarom hebben wij uitgezocht welke Nederlanders de meest goals scoorden in de Champions League. De top 10 Nederlanders die het vaakst scoorden in de Champions League zijn:

 1. Ruud van Nistelrooy | 60 goals .
  Op nummer één staat Ruud van Nistelrooy. Hij is de Nederlandse speler met de meeste goals in de Champions League. Van Nistelrooy maakte al die Champions League goals overigens bij vier verschillende clubs PSV, Manchester United en Real Madrid.
 2. Arjen Robben | 32 goals.
  Zoals verwacht staat ook Arjen Robben hoog in de topscorerslijst van de Champions League. Ook Robben scoorde maar liefst 32 goals in de Champions League in zijn carriére. Arjen Robben speelde met maar liefst vier clubs in de Champions League: PSV, Chelsea, Real Madrid en natuurlijk Bayern München.
 3. Patrick Kluivert | 30 goals.
  Een andere grote speler die veel goals gemaakt heeft in de Champions League/Europa Cup I is Patrick Kluivert. Hij staat derde in de lijst van Nederlandse topscorers in de Champions League. Toch zal één goal in het bijzonder hem altijd bijblijven. Dat was natuurlijk het doelpunt in de Champions League finale van 1995 namens Ajax. Door zijn goal versloeg Ajax in de finale AC Milan en ging het naar huis met de “Cup met de grote oren”. Kluivert maakte zijn Champions League goals bij Ajax, FC Barcelona en PSV.
 4. Roy Makaay | 29 goals.
  Op nummer vier staat “Das Fantoom”, oftewel Rou Makaay. De 1.88 meter lange spits van onder meer Bayern München scoorde er wat op los in zijn loopbaan als voetballer. Dat deed hij ook in de Champions League. In totaal maakte Roy Makaay 29 doelpunten in de Champions League en staat daarmee op nummer vier in de top 10. Hij speelde in de Champions League met Deportivo La Coruña en Bayern München.
 5. Robin van Persie | 27 goals
  Op nummer vijf van Nederlanders met de meeste Champions League goals staat de Nederlandse superspits Robin van Persie. De “Flying Dutchman”, zoals hij ook wel genoemd werd na zijn goal tegen Spanje op het WK van 2014, kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Van Persie speelde met Feyenoord, Arsenal, Manchester United en uiteindelijk Fenerbahçe in de Champions League. In totaal scoorde hij met die clubs 27 goals in de Champions League.
 6. Klaas-Jan Huntelaar | 21 goals.
  Ook de spits van onder meer Ajax, AC Milan en Schalke 04 heeft een prima notering in deze lijst. Huntelaar scoorde in dienst van drie clubs in totaal 21 goals in de Champions League. Ondanks dat “The Hunter” ook bij Real Madrid speelde, heeft hij voor Real nooit in de Champions League gespeeld. De goals die Huntelaar in de Champions League maakte, waren namens Ajax, AC Milan en natuurlijk Schalke 04.
 7. Johan Cruijff | 19 goals.
  Op nummer zeven staat dan eindelijk de legendarische Johan Cruijff. De speler die vaak “de beste speler ooit” genoemd wordt, staat natuurlijk ook in deze lijst. Johan Cruijff scoorde in totaal 19 goals in de Champions League (toen nog de Europa Cup I). Hij maakte die 19 goals in slechts 41 Champions League wedstrijden.
 8. Marco van Basten | 19 goals.
  Net zoals Johan Cruijff scoorde ook Marco van Basten 19 doelpunten in de Europa Cup I. Daarmee staat hij op plek acht in de lijst van Nederlandse topscorers in de Champions League allertijden. Van Basten won in zijn carrière drie keer de Europa Cup I en maakte in totaal 19 goals namens Ajax en AC Milan. Wegens veel blessures moest van Basten al op 30 jarige leeftijd stoppen met voetballen. Anders had hij ongetwijfeld nog veel vaker gescoord in de Champions League.
 9. Wesley Sneijder | 15 goals.
  Op nummer negen in de Nederlandse topscorer lijst staat Wesley Sneijder. Een knappe prestatie als je het ons vraagt, Sneijder speelde namelijk niet in de voorhoede. Zoveel goals maken in de Champions League als middenvelder kan alleen als je ook veel wedstrijden gespeeld heeft. En dat heeft Sneijder zeker. De tweebenige speler speelde in totaal maar liefst 83 Champions League wedstrijden (inclusief kwalificatie). Bovendien speelde Sneijder met maar liefst vijf clubs Champions League: Ajax, Real Madrid, Internazionale, Galatasaray en OCG Nice. 
 10. Dirk Kuyt | 15 goals.
  De hekkensluiter van onze top tien Nederlandse topscorers in de UEFA Champions League is Dirk Kuyt. Net als Sneijder scoorde Kuyt ook vijftien keer in de Champions League. Hij deed dit natuurlijk voornamelijk voor Liverpool, maar speelde ook in de Champions League met Fenerbahçe.

Wie ontbreken er?

Wellicht dat je zelf dacht dat er een aantal andere Nederlandse aanvallers ook veel goals in de Champions League gemaakt hadden. De grootste ontbrekende spelers op de lijst van Nederlandse topscorers in de Champions League allertijden zijn:

 • Dennis Bergkamp (40 wedstrijden, 7 goals).
 • Memphis Depay (29 wedstrijden, 8 goals).
 • Clarence Seedorf (131 wedstrijden, 12 goals).

Met name Clarence Seedorf is natuurlijk de speler die ontbreekt in dit lijstje. Hij is namelijk de Nederlandse speler die het vaakst de UEFA Champions League won. In zijn carrière won Seedorf de Champions League maar liefst vier keer en ook nog eens met drie verschillende clubs.

Hoe komt het dat sommige spelers minder vaak gescoord hebben?

Tegenwoordig zijn er veel meer wedstrijden in de Champions League dan er vroeger in de Europa Cup I waren. Bovendien zijn in deze lijst ook de kwalificatiewedstrijden voor de Champions League meegeteld. Daardoor hebben spelers als Johan Cruijff, ondanks dat hij drie keer op rij de Europa Cup I won, minder goals gescoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *