Ga naar de inhoud
Home » Nederlands Elftal » Nederlands Elftal Shirt

Nederlands Elftal Shirt

Wil je een Nederlands Elftal shirt kopen? Of ben je op zoek naar meer informatie over de shirts van het Nederlands Elftal? Dan ben je hier aan het juiste adres! Wij geven je zoveel mogelijk informatie over het shirt van het Nederlands Elftal. Zowel over het huidige Nederlands Elftal shirt als over retro Nederlands Elftal shirts gaan we je uitgebreid vertellen. Bovendien kun je een shirt met je eigen naam bestellen! Wie wil dat nou niet?

Nederlands Elftal Shirt

Nederlands Elftal shirt

Het Nederlands Elftal shirt is een shirt dat eigenlijk iedere voetballiefhebber wel in huis moet hebben. De Nederlandse voetbalfan is natuurlijk te herkennen aan het oranje shirt. De fans van Oranje worden niet voor niets het Oranje Legioen genoemd. Tijdens het EK, WK, de Nations League of oefenwedstrijden dragen de spelers van het Oranje het officiële Nederlands Elftal shirt.

Thuisshirt Nederlands Elftal

 • Kleur: Oranje
 • Tweede kleur: Zwart
 • Merk: Nike
 • Details: Zwart Nike logo, logo van de leeuw, kroontje in de binnenkant en donkeroranje lijnen op de achtergrond die een leeuw vormen.

Het thuisshirt van het Nederlands Elftal is Oranje. Op het shirt is op de borst het logo van de leeuw te zien. Het shirt is gemaakt door Nike, de kledingsponsor van Oranje. Op de borst van het shirt prijkt het logo van Nike (in het zwart). Op de andere borst staat de leeuw van Nederland afgebeeld. De kraag van het NL-elftal shirt is ook zwart en het shirt heeft zwarte strepen aan de zijkant. Bovendien staat er aan de binnenkant van het shirt een kroon als eerbetoon aan de koninklijke familie. Ten slotte kun je in het shirt donkeroranje lijnen zien. Deze vormen samen ook de afbeelding van een leeuw.

Uitshirt Nederlands Elftal

 • Kleur: Zwart
 • Tweede kleur: Oranje accenten
 • Merk: Nike
 • Details: Oranje logo van Nike, Oranje leeuw op de borst, Oranje kroontje aan de binnenkant en oranje strepen op de kraag.

Het uitshirt van het Nederlands Elftal verandert iedere twee jaar. Jarenlang speelde het Nederlands Elftal in het lichtblauw. Sinds 2021 speelt Nederland in een zwart uitshirt. In het uitshirt zijn verder een aantal oranje tinten aangebracht. Zo is de leeuw op de borst oranje, het logo van Nike en de strepen aan de zijkant zijn ook oranje. Bovendien zijn er aan de zijkant van het shirt oranje strepen te zien. Ten slotte staat er aan de binnenkant van het shirt, net onder de kraag, een oranje kroontje.

Shirt met je eigen naam

Wil je een NL Elftal shirt met je eigen naam erop bestellen? Net als de naam van een speler van het NL-elftal kun je ook jouw eigen naam op het shirt van Oranje laten zetten. Je kunt kiezen voor alleen je voornaam, alleen je achternaam of zelf beiden!

Shirt met naam van speler

Je kunt het Nederlands Elftal shirt ook bestellen met de naam van jouw favoriete speler erop. Dit kunnen spelers zijn die op dit moment in Oranje spelen, maar natuurlijk ook voetballers uit het verleden. Zo kun je een Nederlands Elftal shirt bestellen van Memphis Depay, Frenkie de Jong of Virgil van Dijk. Maar ook een shirt met Cruijff, Gullit, van Basten of Robin van Persie behoort tot de mogelijkheden. We hebben enkele suggesties voor je op een rijtje gezet:

 • Marco van Basten NL Elftal shirt
 • Johan Cruijff NL Elftal shirt
 • Ruud Gullit NL Elftal shirt
 • Willem van Hanegem NL Elftal shirt
 • Robin van Persie NL Elftal shirt
 • Dennis Bergkamp NL Elftal shirt
 • Wijnaldum NL Elftal shirt
 • Frenkie de Jong NL Elftal shirt
 • Mathijs de Ligt NL Elftal shirt
 • Edwin van der Sar keepersshirt Nederlands Elftal
 • Arjen Robben NL Elftal shirt

Staat jouw favoriete speler er niet tussen? Niet getreurd! Tegenwoordig is het mogelijk om de naam van jouw favoriete speler op de achterkant van het Nederlands Elftal shirt te laten bedrukken.

Geschiedenis van het NL Elftal Shirt

Bij de allereerste interlandwedstrijden speelden spelers vaak in het shirt van de club waar ze voor uitkwamen. Zo droeg iedereen dus een eigen shirt. Dit doet nog het meest denken aan hoe je wellicht zelf vroeger op het schoolplein aan het voetballen was. Leuk, maar niet heel erg praktisch. Dit moest dus veranderen.

Eerste shirt NL Elftal

Vanaf 1905 werd dit probleem opgelost toen het Nederlands Elftal voor het eerst een interland speelde. Alle spelers van Nederland kregen toen hetzelfde shirt. Al speelde het Nederlands Elftal toen ook nog niet in het bekende oranje shirt. De eerste twee jaar speelde Nederland in een wit shirt met een rood-wit-blauwe schuine baan. Vanaf 1907 was het shirt voor het eerst oranje.

Gestreept NL Elftal shirt

In 1907 werd het shirt voor het eerst oranje. Toch was het shirt destijds nog niet het shirt zoals we dat tegenwoordig kennen. Het Nederlands Elftal speelde namelijk in een gestreept shirt met de kleuren wit en oranje. Ook kwam het logo van de leeuw op de shirts te staan.  Tegenwoordig zijn er geen echte gestreepte Nederlands Elftal shirts meer, maar wie weet dat dit in de toekomst nog verandert.

Moderne tijd

De gestreepte shirts zijn in de loop der tijd komen te vervallen, maar het logo van de leeuw is nooit meer van het shirt verdwenen. Tegenwoordig is het shirt van het Nederlands Elftal vaak effen, of zit er een klein motiefje in. Het huidige shirt is oranje met een donkeroranje motief. Deze strepen op het shirt van het NL-elftal beelden een leeuw uit. Verder heeft het shirt zwarte accenten.

Kledingsponsor Nederland – Merk shirt

Het merk dat op het shirt van Oranje staat verandert soms. Dit gebeurt als er een nieuwe kledingsponsor gekozen wordt. Het allereerste shirt van het NL Elftal werd gemaakt door Umbro. Daarna werd het shirt gemaakt door Adidas en vervolgens door Lotto. Tegenwoordig prijkt het logo van Nike op het shirt van Oranje.

Lijst kledingsponsors NL Elftal:

Kledingsponsor Nederlands ElftalJaar
Umbro1966 – 1974
Adidas1974 – 1990
Lotto1991 – 1996
Nike1996 – heden
Kledingsponsors Nederlands elftal door de jaren heen

De mooiste shirts van Oranje door de jaren heen

Er zijn in de loop der jaren flink wat opvallende, mooie en lelijke shirts geweest van het Nederlands Elftal. Deze retro voetbalshirts zijn zeer gewild onder voetballiefhebbers. We hebben een paar van deze bijzondere shirts voor je op een rijtje gezet:

 1. 1988 shirt NL Elftal (EK 88 met Marco van Basten).
 2. 1974 shirt NL Elftal (WK 74 met Johan Cruijff).
 3. 2010 shirt NL Elftal (WK finale tegen Spanje).
 4. 2012 shirt NL Elftal (EURO 2012, mooi shirt slecht toernooi).
 5. 1994 shirt NL Elftal (WK 1994 USA met Frank de Boer).

Mooiste voetbalshirt van het Nederlands Elftal

Er zijn verschillende shirts van het Nederlands Elftal die tot de verbeelding spreken. Wij hebben de top 3 samengesteld die wij het mooiste vinden:

 1. 1974 thuisshirt Nederland

Dit iconische shirt is hét bekende shirt van Johan Cruijff tijdens het WK 1994 in de Verenigde Staten. Dit shirt wordt door veel voetballiefhebbers gezien als het mooiste shirt van het Nederlands Elftal allertijden. Nederland werd tijdens het WK in 1974 tweede, maar het toernooi staat nog in een ieders geheugen gegrift. Grote Nederlandse namen speelden in dit shirt. Zo droegen onder andere Johan Cruijff, Johan Neeskens, de van de Kerkhofjes en Willen van Hanegem dit thuisshirt tijdens het WK 1974

 1. 1988 thuisshirt Nederland

Dit historische thuisshirt van Oranje is één van de meest populaire shirt van Oranje aller tijden geworden. Door sommigen gehaat, maar door nog veel meer geliefd. Het shirt met het herkenbare vissengraatmotief is één van de mooiste shirts van Nederland aller tijden. Met name door de winst van het EK in 1988 en natuurlijk de mooie goal van Marco van Basten dat toernooi is het shirt heel bekend geworden. Ook is het 1988 shirt met Ruud Gullit achter op een populair voetbalshirt.

 1. Uitshirt Nederlands Elftal 2012

Tijdens het EK 2012 speelde Nederland in misschien wel het mooiste uitshirt van Oranje allertijden. Het zwarte shirt met oranje vlak wordt door veel voetballiefhebbers gezien als het mooiste uitshirt van Oranje. Echt geholpen heeft het uitshirt niet, Nederland vloog er met 0 punten in de poulefase kansloos uit. Het thuisshirt van dat jaar was omstreden. Niet vanwege de stijl, maar vanwege het vermeende SS-patroon in de shirts.

Shirt van Oranje kopen

Wil je een Nederlands Elftal shirt kopen? Of je nu het nieuw shirt wilt kopen of juist liever een retro-voetbalshirt van Oranje wilt hebben, de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt een shirt van Oranje kopen met je eigen naam erop, of met de naam van een speler erop. Ook kun je ervoor kiezen om een shirt zonder naam (of zonder opdruk) te kopen. Bekijk de aanbiedingen hieronder:

Retro shirt Nederland kopen

Wil je een oud shirt van het Nederlands Elftal kopen? Deze zogenaamde Retro shirts worden ook volop aangeboden. Met name het tenue van 1988 is een populair Oranje shirt. Let wel goed op, vaak zijn deze retro Oranje-shirts replica’s. Het gaat dan dus niet om de originele shirts, maar ook “namaak” shirts. Ben je op zoek naar een origineel shirt uit die tijd? Dan kun je het beste op tweedehands websites kijken zoals marktplaats. Veel verkochte Retro Nederlands Elftal Shirts zijn:

 • 1988 Retro Shirt NL Elftal
 • 2012 Retro Shirt NL Elftal
 • 1974 Retro Shirt NL Elftal

Volledig Tenue Nederlands Elftal

Naast alleen het shirt kun je er ook voor kiezen om een volledig tenue van Oranje aan te schaffen. Dit bestaat uit:

 • Shirt
 • Broekje
 • Sokken

Dit wordt vooral veel gekocht voor kinderen maar natuurlijk kunnen volwassenen hier ook gewoon in lopen.