Meteen naar de inhoud
Home » Nieuws » Kunst op de Olympische Spelen: van 1912 – 1948

Kunst op de Olympische Spelen: van 1912 – 1948

    Kunst op de Olympische Spelen: van 1912 t/m 1948 maakte kunst onderdeel uit van de Olympische Zomerspelen. Er werd net als bij de sporten gestreden om medailles. De kunstwerken hadden wel een eis: ze moesten in het teken van sport staan.

    Kunst op de Olympische Spelen

    Kunst op de Olympische Spelen

    Kunst op de Olympische Spelen werd officieel ingevoerd in 1912. Er werd gestreden om vijf onderdelen:

    • architectuur
    • literatuur
    • muziek
    • schilderkunst
    • beeldhouwkunst

    De ingezonden kunststukken moesten in het teken van sport zijn. Op de Olympische Zomerspelen van 1912 in Stockhold, Zweden, was kunst voor het eerst onderdeel van het Olympische programma. Op de eerste Olympische Spelen met kunst deden slechts 35 kunstenaars mee. Daarna ontwikkelde kunst zich in een rap tempo. Op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam werden maar liefst 1100 kunstwerken tentoongesteld. Dit gebeurde in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

    Geschiedenis kunst op de Olympische Spelen

    In 1894 werden de Olympische Spelen voor het eerst als moderne Olympische Spelen gehouden. Toen was de insteek van het IOC (Internationaal Olympisch Comité) om mannen te testen in zowel lichaam als geest.

    Waarom is er geen kunst meer op de Olympische Spelen?

    In 1954 werd kunst uit het programma van de Olympische Spelen geschrapt. De voornaamste reden hiervoor was dat kunstenaars als professionals werden gezien, terwijl Olympische atleten toen nog amateurs moesten zijn.

    Olympische culturele programma

    In plaats van kunst op de Olympische Spelen is er toen gekozen voor een Olympisch Cultureel programma. Dit culturele programma wordt gehouden over de gehele periode van de Olympiade. De moderne Olympiade is een periode van vier jaar. De Olympiade loopt bijvoorbeeld van 1 januari 2020 tot 1 januari 2024. Tijdens de Olympiade worden verschillende culturele evenementen georganiseerd. Dit kan in de gehele periode van de Olympiade zijn. Zowel grote als kleine evenementen kunnen georganiseerd worden binnen het culturele programma.

    Nederlandse prijzen kunst Olympische Spelen

    In 1928 won Jan Wils uit voorburg een gouden medaille op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Met zijn ontwerp van het Olympisch Stadion in Amsterdam won hij in de categorie architectuur. Het Olympisch Stadion werd op dat moment ook gebruikt op de Olympische Spelen.

    Pierre de Frédy – Oprichter moderne Olympische Spelen

    Pierre de Frédy, ook wel Baron Pierre de Coubertin genoemd, wordt gezien als de oprichter van de moderne Olympische Spelen. Hij heeft kunst op de Olympische Spelen geïntroduceerd. Saillant detail: de man won ooit zelf een gouden medaille in de categorie literatuur (onder een pseudoniem).

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *