Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Hoe worden de beste nummers drie uit iedere EK poule bepaald?

Hoe worden de beste nummers drie uit iedere EK poule bepaald?

 • door

Op het EK 2024 in Duitsland doen 24 landen mee. Deze landen zijn verdeeld over zes groepen van vier landen (groep A t/m groep F). In totaal gaan er 16 landen door naar de achtste finales van het EK 2024.

De winnaar van iedere groep én de runner-up (nummer 2) uit iedere groep gaan sowieso door naar de achtste finales. Dit zijn dus al 12 landen.

Vervolgens gaan er nog vier landen door naar de achtste finales. Dit zijn vier landen die derde geworden zijn in de groepsfase.

Hoe worden de beste nummers drie uit iedere EK poule bepaald?

Hoe worden de beste nummers drie bepaald op het EK 2024?

In totaal worden er natuurlijk zes landen derde. Maar welke nummers drie gaan dan door naar de achtste finales? Dat zijn de vier beste nummers drie van alle zes de EK-groepen.

Maar wie gaan er door naar de achtste finales als beste nummer drie? En wat gebeurt er als twee teams evenveel punten hebben uit verschillende groepen op het EK?

In dit artikel leggen we je uit hoe bepaald wordt welke nummers drie op het EK 2024 doorgaan naar de achtste finales.

De meeste punten als nummer drie in de EK-poule

In totaal worden eindigen er zes landen op de derde plek tijdens de poulefase van EURO 2024. Van die zes landen gaan er slechts vier door naar de achtste finales.

Er wordt eerst natuurlijk gekeken naar de landen met de meeste punten. De vier landen die de meeste punten in de poulefase van het EK gehaald hebben, gaan ook door naar de achtste finales.

Daarnaast gaan de winnaar en de nummer twee uit iedere poule door.

Maar wat gebeurt er als er meerdere landen evenveel punten hebben gehaald in de poulefase? Hieronder lees je daar meer over.

Gelijke stand nummer drie EK 2024 | de regels

Het kan natuurlijk heel goed voorkomen dat er twee of meer landen als nummer drie evenveel punten hebben op het EK 2024. Maar wat gebeurt er bij een gelijke stand tussen de nummers drie? En hoe wordt bepaald welke landen na de groepsfase doorgaan naar de knockout-fase van het EK?

Om dit te bepalen wordt er op volgorde gekeken naar de volgende criteria:

 1. Het puntentotaal
  Eerst wordt er naar de punten gekeken. De vier landen met de meeste punten gaan door naar de achtste finales. Als er twee of meer landen evenveel punten hebben, dan kijken we naar het volgende punt.
 2. Het doelsaldo.
  Vervolgens wordt er gekeken naar hat doelsaldo. Dit is het aantal gescoorde doelpunten min het aantal goals tegen gekregen (goals gescoord-goals tegen = doelsaldo).

  Voorbeeld: Land A heeft 2 doelpunten gescoord en 1 doelpunt tegen. Dan is het doelsaldo +1. Land B heeft 8 doelpunten gescoord en 7 doelpunten tegen. Dan is het doelsaldo ook +1.
 3. Het aantal gescoorde doelpunten.
  Is ook het doelsaldo gelijk? Dan wordt er gekeken naar het aantal gescoorde doelpunten. Het land met de meeste gescoorde doelpunten gaat dan door.

  Voorbeeld: Land A heeft 2 doelpunten gescoord en 1 doelpunt tegen. Land B heeft 8 doelpunten gescoord en 7 doelpunten tegen. Dan gaat land B door omdat zij meer goals gescoord hebben.
 4. Het aantal overwinningen.
  Is het na de bovenstaande criteria nog steeds gelijk? Dan wordt er gekeken naar het aantal overwinningen. Stel: land A heeft drie keer gelijkgespeeld (=3 punten). Land B heeft 1x gewonnen en 2x verloren (=3 punten). Dan gaat land B door omdat zij meer overwinningen hebben dan land A.
 5. Het Fair-Play klassement
  Is ook het aantal overwinningen gelijk? Dan wordt er naar het Fair-Play klassement gekeken. Landen die “vuil spel” spelen scoren meer punten. Hoe meer punten, hoe lager een land in het Fair-Play klassement staat.  Een gele kaart levert 1 strafpunt op, 2x geel in één wedstrijd en dus rood is 3 strafpunten, een directe rode kaart is ook 3 punten, een gele kaart en vervolgens een directe rode kaart is 4 strafpunten. Bekijk ook de gele en rode kaarten op het EK 2024.
 6. De ranglijst van de EK-kwalificatie
  Tenslotte wordt er gekeken naar de EK-kwalificatie. Het land dat de meeste punten tijdens de EK-kwalificatie gehaald heeft, gaat door naar de knockout-fase. Als het om Duitsland gaat, die geen EK-kwalificatie hoefde te spelen als gastland, dan wordt er geloot wie er doorgaat.

Nummers drie uit EK poule

Voor landen die op de derde plek eindigen in een WK-poule is het dus goed opletten geblazen. Het wordt dan heel belangrijk hoeveel punten de nummers drie uit de andere WK poules hebben. Daarnaast kan ook het doelsaldo van groot belang zijn.

Bekijk alle EK-groepen of het speelschema van EURO 2024.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *