Ga naar de inhoud
Home » EK 2024 » Deelnemers EK 2024 » Polen | EK 2024 | Alles over het Pools voetbalelftal op EURO 2024

Polen | EK 2024 | Alles over het Pools voetbalelftal op EURO 2024

Polen heeft zich gekwalificeerd voor het EK 2024. Polen zit tijdens het EK 2024 in groep D.

In dit artikel lees je alles over Polen op het EK 2024. Je vindt hier onder andere:

 • Het speelschema van Polen.
 • De stand in de poule van Polen.
 • De vorm, recente prestaties en de beste prestaties allertijden.
 • Extra informatie over het Pools voetbalelftal op het EK voetbal.
 • Bekijk de selectie van polen voor EURO 2024.
Voetballer van Polen in het shirt van het Pools nationale elftal voor het EK 2024

Polen EK 2024

Polen zit tijdens het EK 2024 in groep D. Daarin neemt Polen het op tegen Frankrijk, Nederland en Oostenrijk. Onder leiding van bondscoach Michał Probierz uit Polen doen de Polen voor de vijfde keer mee aan het Europees Kampioenschap voetbal. Tot nu toe was de beste prestatie de kwartfinale.

Polen staat niet per sé bekend om zijn vriendelijke voetbalcultuur. Er zijn regelmatig rellen en de fans staan bekend als fanatiek en gewelddadig. Onlangs kwamen fans van Legia Warschau negatief in het nieuws toen ze eerst bij AZ en vervolgens bij Aston Villa gingen rellen. Ook bij interlands van Polen zijn er regelmatig rellen. Tijdens het EK 2012 in Polen en Oekraïne zijn er zelfs supporters naar huis gegaan vanwege gevaar voor rellen. Toch strijden steeds meer Poolse clubs tegen hooligans en wordt er ook steeds harder opgetreden. Het Ek 2024 in Duitsland is dus een mooi moment voor Polen om zich van zijn beste kant te laten zien.

Extra informatie Polen

Polen doet voor de vijfde mee aan een EK voetbal. De beste prestatie ooit op een EK was de kwartfinale. Polen staat op dit moment op de 28e plek van de FIFA Ranking.

 • Land: Polen.
 • Bondscoach: Michał Probierz (Polen).
 • Bijnaam: Biało-czerwoni (Wit-roden).
 • Stand op FIFA World Ranking: 28e plek.
 • FIFA afkorting Polen: POL.
 • Poule tijdens EK: poule D.
 • Tegenstanders groepsfase EK: Frankrijk, Nederland en Oostenrijk.
 • Beste prestatie op een EK ooit van Polen: de kwartfinale.
 • Naam van de voetbalbond van Polen: PZPN.
 • Naam van de competitie in Polen: Ekstraklasa.

WIST JE DAT: Leo Beenhakker de Poolse topspits Robert Lewandowski liet debuteren in het Poolse nationale elftal? Beenhakker liet Lewandowski op 10 september 2008 invallen in een EK kwalificatiewedstrijd. Acht minuten na zijn invalbeurt scoorde Lewandowski al.

Poule Polen EK 2024

Tijdens het EK 2024 in Duitsland zit Polen in poule D. De tegenstanders van Polen zijn Frankrijk, Nederland en Oostenrijk. Hieronder zie je de stand in de groep van Polen.

Poule D (Nederland)WGWGVDVDTP
Poule Nederland EK 2024 Nederland1100213
Poule Oostenrijk EK 2024 Oostenrijk0000000
Poule Frankrijk EK 2024 Frankrijk0000000
Poule D EK 2024 Polen1001120

Speelschema Polen EK 2024

Polen neemt het op tegen Frankrijk, Nederland en Oostenrijk vin de poulefase van het EK 2024. We hebben hieronder de wedstrijden uit poule D voor jou op een rijtje gezet. Zo zie je meteen wanneer de Polen op het EK in spelen en wanneer de andere wedstrijden uit poule D gespeeld worden.

DatumTijdWedstrijdSpeelstadStadion
16 juni 202415:00 uurPolen – NederlandHamburgVolksparkstadion
17 juni 202421:00 uurOostenrijk – FrankrijkDüsseldorfMerkur Spiel-Arena
21 juni 202418:00 uurPolen – OostenrijkBerlijnOlympiastadion
21 juni 202421:00 uurNederland – FrankrijkLeipzigRed Bull Arena
25 juni 202418:00 uurNederland – OostenrijkBerlijnOlympiastadion
25 juni 202418:00 uurFrankrijk – PolenDortmundSignal Iduna Park
Speelschema Polen EK 2024

Prestaties Polen op EK’s en WK’s

Het Poolse Elftal heeft in het verleden een aantal indrukwekkende prestaties neergezet. Met name op het WK-voetbal, waar Polen twee keer derde eindigde (1974 en 1982). Polen wist zich pas in 2008 voor het eerst te kwalificeren voor een EK voetbal. Sindsdien is Polen er overigens wel altijd bijgeweest. De beste prestatie op een EK was 8 jaar geleden, toen Polen in Frankrijk de kwartfinale wist te bereiken.

Recente vorm Polen in aanloop naar EURO 2024

In de EK kwalificatie had Polen het heel lastig. Het land werd derde in groep E en was daardoor gedwongen om playoff-wedstrijden te spelen. In de EK kwalificatie waren er een aantal tegenvallende resultaten. Zo werd er verloren van Moldavië en Albanië. In de playoffs deed Polen het al stukken beter. Eerst werd Estland met maar liefst 4-1 verslagen en vervolgens was Polen ook te sterk voor Wales (na penalty’s). Polen deed ook mee aan het WK 2022 in Qatar. Daar haalde het land de achtste finales nadat het tweede werd in een poule met Argentinië, Mexico en Saoedi-Arabië. In de achtste finales was Frankrijk, de huidige poulegenoot van Polen, een maatje te groot.

Doelstelling Polen voor het EK 2024

De doelstelling van Polen is: de poulefase overleven.

Het doel van Polen op het EK 2024 in Duitsland is om de poulefase te overleven. In een lastige poule samen met het Nederlands Elftal, Frankrijk en Oostenrijk wordt dit natuurlijk al een loodzware opgave. Omdat ook de vier beste nummers drie uit alle EK groepen doorgaan, is het belangrijk om zoveel mogelijk punten te pakken. Polen zal dan ook hopen op een stunt tegen Nederland of Frankrijk, en winst op Oostenrijk.

De Polen zullen er alles aan doen om tijdens het EK in Duitsland de doelstelling te bereiken.

Bijnaam Pools voetbalelftal

De officiële bijnaam van Polen is “Het Poolse Elftal heeft in het verleden een aantal indrukwekkende prestaties neergezet. Met name op het WK-voetbal, waar Polen twee keer derde eindigde (1974 en 1982). Polen wist zich pas in 2008 voor het eerst te kwalificeren voor een EK voetbal. Sindsdien is Polen er overigens wel altijd bijgeweest. De beste prestatie op een EK was 8 jaar geleden, toen Polen in Frankrijk de kwartfinale wist te bereiken.”. Het Pools voetbalelftal wordt door fans en in de media ook wel Biało-czerwoni genoemd.

De bijnaam van het Poolse Elftal is het Poolse woord voor wit-roden, verwijsend naar het tenue van Polen en naar de vlag van Polen.. Soms wordt het Poolse Elftal ook wel “Biale Orly” genoemd, wat witte adelaars betekent. Dit verwijst naar het wapen van Polen.

Shirt Polen | EK 2024

Het Pools nationale elftal speelt zijn thuiswedstrijden in eenwit shirt en uitwedstrijden in een rood shirt. De shirtsponsor van Polen is Nike. Het officiële wedstrijdshirt van Polen is dus van Nike.

Als je het Pools voetbalelftal dus als eerste ziet staan in speelschema van het EK 2024, dan spelen ze in het rood. Staan de Polen als uitspelende ploeg op het wedstrijdformulier, dan speelt Polen in het rood.

Feiten en weetjes over Polen op het EK 2024

 1. Normaal speelt Polen zijn wedstrijden in het Nationaal Stadion in Warschau.
 2. Het thuishirt van de Polen is wit. Als hetPools nationale elftal uit speelt dan spelen ze in het rood.
 3. De FIFA afkorting van Polen is POL. Als Polen speelt zie je op het scorebord en bovenin je tv-scherm dus POL staan.
 4. De meeste gespeelde interlands voor het Pools voetbalelftal staat op naam van Robert Lewandowski (148).
 5. De topscorer allertijden van Polen is Robert Lewandowski (82).
 6. De beste prestatie ooit van Polen op een EK-voetbal is de kwartfinale.
 7. De nationale voetbalbond van Polen is PZPN. Dit is hetzelfde als de KNVB in Nederland, maar dan in Polen.
 8. De eigen competitie van Polen is de “Ekstraklasa”. De meest bekende clubs van Polen zijn Legia Warschau, Lech Poznan en Wisla Krakow.
 9. De bondscoach van het Pools nationale elftal is Michał Probierz. Hij komt uit Polen.
 10. Het Pools voetbalelftal wist zich als winnaar van play-off A als twee-en-twintigste land te kwalificeren voor het EK in Duitsland.

Over het EK in Duitsland

Het EK in Duitsland wordt gehouden van 14 juni 2024 t/m 14 juli 2024. Op 14 juli is de EK-finale. In totaal doen er 24 landen mee aan het EK 2024. Er zijn zes poules met ieder vier landen. Het toernooi begint met de poulefase. Vervolgens gaan er zestien landen door naar de achtste finales van het EK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *