Ga naar de inhoud
Home » EK 2024 » Deelnemers EK 2024 » Oostenrijk | EK 2024 | Alles over het Oostenrijks voetbalelftal op EURO 2024

Oostenrijk | EK 2024 | Alles over het Oostenrijks voetbalelftal op EURO 2024

Oostenrijk heeft zich gekwalificeerd voor het EK 2024. Oostenrijk zit tijdens het EK 2024 in groep D.

In dit artikel lees je alles over Oostenrijk op het EK 2024. Je vindt hier onder andere:

 • Het speelschema van Oostenrijk.
 • De stand in de poule van Oostenrijk.
 • De vorm, recente prestaties en de beste prestaties allertijden.
 • Extra informatie over het Oostenrijks voetbalelftal op het EK voetbal.
 • Bekijk ook: de selectie en opstelling van Oostenrijk.
Voetballer van Oostenrijk in het shirt van het Oostenrijks nationale elftal voor het EK 2024

Oostenrijk EK 2024

Oostenrijk zit tijdens het EK 2024 in groep D. Daarin neemt Oostenrijk het op tegen Frankrijk, Nederland en Polen. Onder leiding van bondscoach Ralf Rangnick uit Duitsland doen de Oostenrijkers voor de vierde keer mee aan het Europees Kampioenschap voetbal. Tot nu toe was de beste prestatie de achtste finales.

In Oostenrijk is voetbal de populairste sport. Hoewel Oostenrijk natuurlijk ook een typisch wintersport land is, worden deze sporten slechts in een korte periode gehouden. De rest van het jaar gaat het vooral om voetbal in Oostenrijk. De stadions zijn dan ook goed gevuld en ook het nationale elftal van Oostenrijk wordt op de voet gevolgd. Ook tijdens EURO 2024 in Duitsland zullen er veel Oostenrijkse fans afreizen om het Oostenrijkse Elftal te volgen. Ook de Nederlandse voetbalfans zullen Oostenrijk op het EK 2024 in Duitsland in de gaten houden. Oostenrijk zit namelijk bij Oranje in groep D tijdens het EK.

Extra informatie Oostenrijk

Oostenrijk doet voor de vierde mee aan een EK voetbal. De beste prestatie ooit op een EK was de achtste finales. Oostenrijk staat op dit moment op de 25e plek van de FIFA Ranking.

 • Land: Oostenrijk.
 • Bondscoach: Ralf Rangnick (Duitsland).
 • Bijnaam: das Team (Het Team).
 • Stand op FIFA World Ranking: 25e plek.
 • FIFA afkorting Oostenrijk: AUT.
 • Poule tijdens EK: poule D.
 • Tegenstanders groepsfase EK: Frankrijk, Nederland en Polen.
 • Beste prestatie op een EK ooit van Oostenrijk: de achtste finales.
 • Naam van de voetbalbond van Oostenrijk: OFB.
 • Naam van de competitie in Oostenrijk: Bundesliga.

WIST JE DAT: De bekende Oostenrijkse voetbaltrainer Ernst Happel ooit trainer van Feyenoord was? Onder leiding van Happel won Feyenoord de Europa Cup I en de wereldbeker.

Poule Oostenrijk EK 2024

Tijdens het EK 2024 in Duitsland zit Oostenrijk in poule D. De tegenstanders van Oostenrijk zijn Frankrijk, Nederland en Polen. Hieronder zie je de stand in de groep van Oostenrijk.

Poule D (Nederland)WGWGVDVDTP
Poule Nederland EK 2024 Nederland1100213
Poule Oostenrijk EK 2024 Oostenrijk0000000
Poule Frankrijk EK 2024 Frankrijk0000000
Poule D EK 2024 Polen1001120

Speelschema Oostenrijk EK 2024

Oostenrijk neemt het op tegen Frankrijk, Nederland en Polen vin de poulefase van het EK 2024. We hebben hieronder de wedstrijden uit poule D voor jou op een rijtje gezet. Zo zie je meteen wanneer de Oostenrijkers op het EK in spelen en wanneer de andere wedstrijden uit poule D gespeeld worden.

DatumTijdWedstrijdSpeelstadStadion
16 juni 202415:00 uurPolen – NederlandHamburgVolksparkstadion
17 juni 202421:00 uurOostenrijk – FrankrijkDüsseldorfMerkur Spiel-Arena
21 juni 202418:00 uurPolen – OostenrijkBerlijnOlympiastadion
21 juni 202421:00 uurNederland – FrankrijkLeipzigRed Bull Arena
25 juni 202418:00 uurNederland – OostenrijkBerlijnOlympiastadion
25 juni 202418:00 uurFrankrijk – PolenDortmundSignal Iduna Park
Speelschema Oostenrijk op het EK 2024 in Duitsland

Prestaties Oostenrijk op EK’s en WK’s

Hoewel het Oostenrijkse nationale elftal in het verleden wisselende successen heeft behaald, gaat het de laatste jaren redelijk met Oostenrijk op voetbalgebied. In 2016 en 2020 was Oostenrijk ook al aanwezig op het EK voetbal. Daarentegen heeft het land zich sinds 1998 niet meer weten te kwalificeren voor een WK-voetbal. Ook in Qatar was Oostenrijk er niet bij. Op het WK van 1954 werd Oostenrijk derde, wat meteen de beste prestatie ooit van het elftal is.

Recente vorm Oostenrijk in aanloop naar EURO 2024

In de EK kwalificatie eindigde Oostenrijk knap tweede in groep F. Hoewel België de grote winnaar was, bleef Oostenrijk onder andere Zweden voor. Er werd bovendien twee keer gewonnen van de Zweden en ook werd er gelijkgespeeld tegen België. Een knappe prestatie van het Oostenrijkse elftal in aanloop naar het EK 2024. Bovendien speelde Oostenrijk onlangs nog een vriendschappelijke wedstrijd tegen grootmacht Duitsland en ook dat duel werd met 2-0 gewonnen. Met de vorm van Oostenrijk zit het dus wel goed.

Doelstelling Oostenrijk voor het EK 2024

De doelstelling van Oostenrijk is: de poulefase doorkomen.

De doelstelling van Oostenrijk is om te proberen te poulefase te overleven. Oostenrijk zit natuurlijk in een hele lastige poule met Frankrijk en Nederland, waardoor het lastig lijkt om eerste of tweede te worden. Gelukkig voor Oostenrijk gaan ook de beste nummers drie uit vier EK-poules door en is er dus nog een extra kans. Oostenrijk zal dan wel zoveel mogelijk punten moeten binnenslepen.

De Oostenrijkers zullen er alles aan doen om tijdens het EK in Duitsland de doelstelling te bereiken.

Bijnaam Oostenrijks voetbalelftal

De officiële bijnaam van Oostenrijk is “Hoewel het Oostenrijkse nationale elftal in het verleden wisselende successen heeft behaald, gaat het de laatste jaren redelijk met Oostenrijk op voetbalgebied. In 2016 en 2020 was Oostenrijk ook al aanwezig op het EK voetbal. Daarentegen heeft het land zich sinds 1998 niet meer weten te kwalificeren voor een WK-voetbal. Ook in Qatar was Oostenrijk er niet bij. Op het WK van 1954 werd Oostenrijk derde, wat meteen de beste prestatie ooit van het elftal is.”. Het Oostenrijks voetbalelftal wordt door fans en in de media ook wel das Team genoemd.

De bijnaam van het Oostenrijkse voetbalelftal is een beetje saai, al zeggen we het zelf. De poulegenoot van Oranje heet simpelweg “het team”. Soms wordt het ook wel “Wunderteam” genoemd, maar laten we op het EK in Duitsland hopen dat dit niet het geval is.

Shirt Oostenrijk | EK 2024

Het Oostenrijks nationale elftal speelt zijn thuiswedstrijden in eenrood shirt en uitwedstrijden in een wit shirt. De shirtsponsor van Oostenrijk is Joma. Het officiële wedstrijdshirt van Oostenrijk is dus van Joma.

Als je het Oostenrijks voetbalelftal dus als eerste ziet staan in speelschema van het EK 2024, dan spelen ze in het wit. Staan de Oostenrijkers als uitspelende ploeg op het wedstrijdformulier, dan speelt Oostenrijk in het wit.

Feiten en weetjes over Oostenrijk op het EK 2024

 1. Normaal speelt Oostenrijk zijn wedstrijden in het Ernst Happelstadion in Wenen.
 2. Het thuishirt van de Oostenrijkers is rood. Als hetOostenrijks nationale elftal uit speelt dan spelen ze in het wit.
 3. De FIFA afkorting van Oostenrijk is AUT. Als Oostenrijk speelt zie je op het scorebord en bovenin je tv-scherm dus AUT staan.
 4. De meeste gespeelde interlands voor het Oostenrijks voetbalelftal staat op naam van Marko Arnautović (105).
 5. De topscorer allertijden van Oostenrijk is Toni Polster (44).
 6. De beste prestatie ooit van Oostenrijk op een EK-voetbal is de achtste finales.
 7. De nationale voetbalbond van Oostenrijk is OFB. Dit is hetzelfde als de KNVB in Nederland, maar dan in Oostenrijk.
 8. De eigen competitie van Oostenrijk is de “Bundesliga”. De meest bekende clubs van Oostenrijk zijn FC Red Bull Salzburg. Austria Wien en SK Sturm Graz..
 9. De bondscoach van het Oostenrijks nationale elftal is Ralf Rangnick. Hij komt uit Duitsland.
 10. Het Oostenrijks voetbalelftal wist zich als nummer twee in groep F als dertiende land te kwalificeren voor het EK in Duitsland.

Over het EK in Duitsland

Het EK in Duitsland wordt gehouden van 14 juni 2024 t/m 14 juli 2024. Op 14 juli is de EK-finale. In totaal doen er 24 landen mee aan het EK 2024. Er zijn zes poules met ieder vier landen. Het toernooi begint met de poulefase. Vervolgens gaan er zestien landen door naar de achtste finales van het EK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *