Ga naar de inhoud
Home » EK 2021 (EURO 2020) » Speelsteden EK 2021 » Londen EK 2021

Londen EK 2021

Londen EK 2021 – Wembley Stadium

Londen is één van de 12 speelsteden op het EK 2021 (EURO 2020). De wedstrijden in Londen worden in het Wembley stadium gespeeld. Wembley Stadium ligt in de wijk Wembley in het noordwesten van Londen. Het stadion werd geopend in 1923 en heette toen het “Empire Stadium”. Het stadion werd van 2000 tot 2007 verbouwd. De verbouwing kostte ruim 1 miljard euro en daarmee was het de duurste verbouwing van een voetbalstadion ooit. Sindsdien kunnen er 90.000 toeschouwers in het stadion. Bovendien kan het stadion overdekt worden en daarmee is het ook het grootste overdekte stadion van Europa.

Londen speelstad EURO 2020

Londen is natuurlijk dé voetbalstad van Europa. Het is de stad van maar liefst 17 voetbalclubs, van de Premier League tot de 4 andere betaald voetbal afdelingen in Engeland. De bekendste Londense voetbalclubs zijn:

  • Arsenal
  • Chelsea
  • Crystal Palace
  • Tottenham Hotspur
  • Watford
  • West Ham United
  • Fullham
  • Queens Park Rangers

Londen EURO 2020

Geen van deze clubs speelt normaal wedstrijden op Wembley. Tottenham Hotspur speelde tijdens de bouw van hun nieuwe stadion, hun wedstrijden op Wembley. Naast voetbal heeft Londen natuurlijk ook veel te bieden. Naast de vele bezienswaardigheden zoals “De Big Ben, de Tower of Londen en Londen Eye (het bekende reuzenrad in Londen). Bij helder weer kun je 14 voetbalstadions in Londen zien liggen. Natuurlijk kun je voor een hapje en een drankje ook goed in Londen terecht. De stad kent Londen ontelbaar veel pubs en restaurants. 

Over Wembley Stadium

Het Engels nationaal elftal speelt haar wedstrijden over het algemeen altijd in Londen, in Wembley Stadium. Ook is Wembley Stadium is het toneel voor vele finales in Engeland. De finale van de FA-cup (het Engelse bekertoernooi) wordt in het Wembley Stadium gespeeld. Maar ook de finale van de league cup wordt op Wembley gespeeld. De stoeltjes in het stadion zijn rood, omdat het Engelse nationale team in het rood speelde toen zij in 1966 het WK won. De finale van dat WK was ook in Wembley. In 1996 werd het EK nogmaals in Engeland gehouden en ook toen was het stadion het toneel van de finale. Daarnaast is Wembley al een aantal keer het toneel geweest van de finales van de Champions League en de Europa League. Op EURO 2020 worden zowel de halve finales, als de finale, in Londen gespeeld.

Wedstrijden Brussel naar Londen

Brussel zou in eerste instantie ook een speelstad zijn voor het EK 2021. Omdat de bouw van het stadion veel vertraging heeft opgelopen, worden enkele wedstrijden die in Brussel gespeeld zouden worden, nu ook in Wembley gespeeld. De openingswedstrijd van het EK 2021 zou ook in Brussel zijn, maar die is nu in Londen. 

Concerten in Wembley Stadium

Bij concerten in Wembley kunnen er 75.000 toeschouwers in het stadion. Er hebben al vele grote namen opgetreden op Wembley. Tina Turner, George Michael, Bon Jovi, Micheal Jackson, Queen, Adele, Taylor Swift, Metallica, Ed Sheeran en Coldplay zijn zomaar een paar voorbeelden. De lijst van bekende artiesten op Wembley is oneindig. Welke grote artiest heeft eigenlijk niet op Wembley gestaan.

Wedstrijden Londen EK 2021

De wedstrijden die in Londen worden gespeeld op het EURO 2020 zijn de poule-wedstrijden van Engeland in groep D. Ook één achtste finale wordt op Wembley gespeeld. Tenslotte zijn beide halve finales in Londen en ook de finale wordt op Wembley gespeeld.

[wptb id=453]