Ga naar de inhoud
Home » EK 2021 (EURO 2020) » Speelsteden EK 2021 » Kopenhagen EK 2021

Kopenhagen EK 2021

Kopenhagen EK 2021 – Parken stadion

Kopenhagen is één van de 12 speelsteden op het EK 2021. Het stadion “Parken” in Kopenhagen is het kleinste stadion op het EK 2021. Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken. Het Deense voetbalelftal speelt alle groepswedstrijden uit poule B in Kopenhagen. Het stadion is de thuishaven van FC Kopenhagen. Het Parken Stadion in Kopenhagen biedt plaats aan zo’n 38.000 toeschouwers. Het Deens voetbalelftal speelt haar wedstrijden normaal ook in het Parken Stadion in Kopenhagen.

Kopenhagen speelstad EURO 2020

Kopenhagen is de speelstad uit Denemarken voor EURO 2020. De stad heeft ongeveer 650.000 inwoners en is daarmee de grootste stad van Denemarken. De twee meest bekende voetbalclubs uit Kopenhagen zijn FC Kopenhagen en Brøndby IF. De wedstrijd tussen deze twee teams wordt gezien als een echte derby. De wedstrijd wordt ook wel de “New Firm” genoemd, verwijzend naar de “Old Firm” (Tussen Rangers FC en Celtic). Brøndby IF speelt haar wedstrijden in het Brøndbystadion en FC Kopenhagen in Parken. Parken zal gebruikt worden op het EK 2021. In Kopenhagen zullen op het EK 2021 4 wedstrijden worden gespeeld. Drie poulewedstrijden in poule B, en een achtste finale. De achtste finale is op maandag 28 juni 2021. Parken stadion was eerder al het decor van enkele grote wedstrijden. Zo werd er in 1994 de finale van de Europa Cup II gespeeld en in 2000 de finale van de UEFA Cup.

Kopenhagen EURO 2020

Kopenhagen is naast voetbal ook een toeristische trekpleister. De stad ligt op het meest oostelijke puntje van het eiland Sjaelland (Seeland). Sinds 2000 is Kopenhagen verbonden met het Zweedse Malmö door middel van de Sontbrug (over de Sont). Ga je een EK-wedstrijd bezoeken in Kopenhagen, dan is het zeker ook de moeite waard om even de stad te verkennen. De meest bekende toeristische trekpleisters in Kopenhagen zijn:

  • De kleine zeemeermin, het wereldberoemde standbeeld van het gelijknamige sprookje.
  • De Nyhavn, een haven met allerlei verschillend gekleurde huisjes.
  • De Carlsberg brouwerij.

Kopenhagen staat bekend als een vrij dure stad. Dit geldt ook voor het eten en drinken in de stad. Voor heerlijk eten kun je terecht in de Foodhallen in Kopenhagen, de Torvehallerne. Hier vind je een divers aanbod van de Deense eetcultuur. Iets om zeker te proberen is het typisch Deense smørrebrød. Verder staat Kopenhagen bekend om hippe eettentjes. Ook voor een borrel voor of na de wedstrijd kun je in Kopenhagen goed terecht. De stad kent een ruim aanbod van bars, discotheken, kroegjes en wijnbars. Het nachtleven gaat vaak tot in de late uurtjes door. De volgende ochtend even herstellen? Kopenhagen kent veel hippe sap-barretjes waar je jouw vitamines weer even op peil kunt brengen.

Over Parken in Kopenhagen

Het stadion Parken in Kopenhagen werd geopend in 1992 en de bouw heeft ongeveer 2 jaar geduurd. Parken stadion kostte destijds zo’n 85 miljoen euro. Het stadion is gebouwd op de plaats van het voormalig Idrætsparken. Het stadion heeft een vier-sterren-kwalificering van de UEFA. Het heeft geen vijfsterren status omdat daarvoor een minimum capaciteit vereist is van 50.000 toeschouwers. FC Kopenhagen heeft het stadion in 1998 gekocht en is nu eigenaar van het stadion. Naast voetbal wordt het Parken stadion ook voor andere doeleinden gebruikt. Zo worden er concerten gegeven. In 2012 trad Madonna op in het Parken stadion.

Bereikbaarheid Parken stadion Kopenhagen

Het stadion Parken ligt op ongeveer 4 km van het centrum van Kopenhagen. Het stadion is zeer goed bereikbaar.

  • Lopen: Lopend is het ongeveer 40 minuten vanaf het centrum. De wandelroute is zeker de moeite waard en veel fans zullen dan ook lopend naar het stadion gaan.
  • Per fiets: Fietsen is populair in Kopenhagen en het aanbod huurfietsen is dan ook groot. Tijdens het EK zullen er dan ook veel fietsenrekken geplaatst worden.
  • S-tog (S-Trein): Via de lijnen A, B, C, E en H kun je bij het Parken Stadion komen. Het station wat je moet hebben is Østerport, Nordhavn. Vanaf daar is het ongeveer een kwartier lopen naar het stadion.
  • Metro: De nieuwe Metrolijn M3 zal tijdens het EK 2021 ook in gebruik zijn. Het dichtstbijzijnde station is Parken Stadium, maar ook Vibenshus Runddel en Trianglen liggen in de buurt van het stadion.
  • Je kunt niet met de auto bij het stadion komen tijdens het EK 2021. 

Wedstrijden Kopenhagen EK 2021

Een overzicht van alle wedstrijden die op het Europees Kampioenschap voetbal 2021 in Kopenhagen gespeeld worden:

[wptb id=479]