Ga naar de inhoud
Home » EK 2021 (EURO 2020) » Speelsteden EK 2021 » Glasgow EK 2021

Glasgow EK 2021

Glasgow EK 2021 – Hampden Park

Glasgow is één van de 12 speelsteden op het EK 2021 (EURO 2020). Hampden Park is één van de drie stadions in Glasgow en hier zullen de EK-wedstrijden uit poule D worden gespeeld. Het stadion is normaal de thuishaven van Queens Park FC en het Nationale Elftal van Schotland. Hampden Park is het oudste internationale stadion ter wereld en heeft dus een rijke geschiedenis. Het stadion werd geopend op 31 oktober 1903. In 1999 is het stadion voor het laatst gerenoveerd en opgeknapt.  

Glasgow speelstad EURO 2020

Glasgow staat gelijk aan voetbal. Naast Queens Park FC komen er nog twee clubs uit Glasgow:

  • Celtic
  • Rangers FC (Voorheen Glasgow Rangers)

Deze twee voetbalclubs zijn natuurlijk wereldberoemd en deze Schotse derby is er dan ook één om naar uit te kijken. De EK-wedstrijden zijn niet in de stadions van één van deze twee clubs. Hampden Park stadion is hier meer geschikt voor. Voetbal leeft in Glasgow en dat zul je ook zeker merken wanneer je een EK-wedstrijd in Hampden Park gaat bezoeken. Op het EK 2021 worden er 4 wedstrijden gespeeld in het Hampden Park stadion: 3 poule wedstrijden uit poule D en een achtste finale.

Glasgow EURO 2020

Het bezoeken van een EK-wedstrijd in Glasgow is natuurlijk een beleving op zich. Als je toch al in Glasgow bent kun je er ook voor kiezen om het stadion van Glasgow of Celtic te bezoeken. Naast voetbal heeft Glasgow nog veel meer te bieden. Je kunt in Glasgow een bezoekje brengen aan de Glasgow Cathedral, de Glasgow Botanic Gardens of één van de vele musea bezoeken. Vanuit Glasgow is het ook maar een klein stukje naar het wereldberoemde Loch Ness. Ook op het gebied van eten en drinken zit je in Glasgow gebakken. Er zijn veel restaurants die de Schotse keuken aanbieden, maar ook het aanbod van Internationale restaurants is groot. De stad heeft ook veel bars en pubs waar je kunt genieten van heerlijke schotse biertjes en borrels. Veel pubs hebben ook live muziek. Het Schotse nationale gerecht is Haggis, maar ook Fish & Chips wordt er veel gegeten.

Over Hampden Park

Hampden Park is één van de 12 stadions die gebruikt worden op het Europees Kampioenschap 2021. Het stadion is uniek, mede doordat het al in 1903 geopend werd. Hampden Park was tot de opening van het Maracanã (Rio de Janeiro), het grootste stadion ter wereld. Het toeschouwers record stamt uit 1937, toen waren er 149.415 toeschouwers in Hampden Park bij een wedstrijd tussen Engeland en Schotland. Op het EK 2021 biedt het stadion plaats aan 51.000 toeschouwers. Hampden Park is al vaker het toneel geweest van grote wedstrijden. Zo zijn er 2 finales van de Europa Cup I gespeeld, een Champions League finale en een finale van de UEFA Cup.

Bereikbaarheid Hampden Park

Hampden Park ligt op ongeveer 5km van het stadscentrum van Glasgow. Het stadion is zeer goed bereikbaar op verschillende manieren:

  • Bus, First Glasgow (busmaatschappij), rijdt met verschillende buslijnen naar Hampden Park. Je kunt hiervoor de buslijnen 5, 6, 7, 7A, 34, 90 en 31 nemen.
  • Trein, er rijden treinen vanaf Glasgow Central naar Mount Florida en King’s Park. Beide stations liggen op ongeveer 5 minuten lopen van Hampden Park Stadium.
  • Auto, ook met de auto kun je goed bij Hampden Park komen. Let op, parkeermogelijkheden zijn beperkt en tegen betaling. Tijdens het EK is het niet mogelijk om bij het stadion te komen met de auto.
  • Andere opties om bij Hampden Park te komen zijn met een huurfiets of wandelend. Het is ongeveer 45 minuten wandelen vanuit het centrum van Glasgow. Veel supporters kiezen ervoor om te wandelen. Dit is een uitstekende manier om de sfeer rondom de wedstrijd te proeven.

Wedstrijden Glasgow EK 2021

Een overzicht van alle wedstrijden die op het Europees Kampioenschap voetbal 2021 in Glasgow gespeeld worden:

[wptb id=482]