Ga naar de inhoud
Home » EK 2021 (EURO 2020) » Speelsteden EK 2021 » Dublin EK 2021

Dublin EK 2021

Dublin EK 2021 – Dublin Arena/Aviva Stadium

Dublin is één van de twaalf speelsteden op EURO 2020 (EK 2021). Het is de hoofdstad van Ierland en ligt in de provincie Leinster. Het ligt aan de oostkust van Ierland, aan Dublin Bay en midden door de stad loopt de rivier Liffey. De stad heeft ongeveer 1,4 miljoen inwoners. In Dublin zal de Dublin Arena. het decor zijn voor het EK 2021. De Dublin Arena wordt gebruik voor de wedstrijden van het Iers nationaal voetbalelftal en het Iers nationaal rugbyteam.

Dublin speelstad EURO 2020

Voetbal is niet de grootste sport in Ierland, dat zijn Hurling en Gaelic Football. Gaelic Football is een combinatie van rugby en voetbal. Ook rugby is groot in Ierland. Het Ierse rugby team wordt gezien als één van de beste van de wereld. Toch heeft Dublin een redelijk bekend voetbalteam, Bohemians Dublin FC. Zij spelen hun wedstrijden echter niet in het Aviva Stadium maar in Dalymount Park. Ben je in Dublin voor het EK 2021? Dan is het zeker de moeite waard om dit stadion ook even een bezoekje te geven. Het is een zeer oud en klein stadion, gebouwd in 1901. De derby van Dublin is die tussen Bohemian Dublin FC en Shamrock Rovers. De EK wedstrijden in Dublin worden gespeeld in het in 2010 gerenoveerde Aviva Stadium. In het stadion werd in 2011 de Europa League finale gespeeld. Voor het EK zal het stadion in verband met sponsorrechten de Dublin Arena heten. In de Dublin Arena zullen vier wedstrijden op het EK 2021 gespeeld worden. Drie poulewedstrijden uit Groep C en een achtste finale worden in Dublin gespeeld.

Dublin EURO 2020

De stad Dublin staat garant voor een unieke ervaring. De iconische straten in Dublin zijn zeker de moeite waard om doorheen te lopen. In het centrum kun je uren rondstruinen en genieten van de vele winkels en bezienswaardigheden. Enkele bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken als je in Dublin bent zijn:

  • St. Patricks’ Cathedral, de grootste kerk van Dublin.
  • Dublin Castle
  • Guinness Storehouse, waar je alles kunt leren over dit typisch Ierse biertje.

Eten en drinken in Dublin

Ook op het gebied van eten en drinken is Dublin een uitstekende stad om te zijn. Je vindt er typisch Ierse restaurants, met onder andere de lekkerste stoofpotjes (coddles) op het menu. Maar ook Fish & Chips en mosselen worden in Dublin veel gegeten. Omdat Dublin dichtbij de kust ligt, wordt er uiteraard veel vis gegeten. Uitgaan in Dublin is ook een aanrader. Zeker op de bekende Ierse feestdag St. Patrick’s Day is het in Dublin een gekkenhuis, maar ook buiten die dag om kun je je in Dublin prima vermaken. In het groot aantal Irish Pubs kun je genieten van een heerlijk glas Guinness. In het Temple Bar district (aan de zuidkant van de stad) vind je een groot aantal bars en pubs waar je prima vermaak zult vinden. Dublin staat daarnaast vooral bekend om de Guinness, de Irish Coffee/Tea en natuurlijk om de Ierse Whiskey. 

Over de Dublin Arena in Dublin

De Dublin Arena, of het Aviva Stadium, is vooral bekend om zijn iconische vorm. Het stadion vervangt het in 2007 afgebroken Lansdown Road stadion, maar de Dublin Arena wordt in de volksmond nog vaak zo genoemd. Het stadion is geopend in 2010 en er kunnen ongeveer 51.000 toeschouwers in het stadion. In het stadion wordt altijd de finale van de Ierse FA-cup (FAI) gespeeld. Naast voetbal en rugby wordt het stadion ook gebruikt voor concerten en optredens. Het Aviva stadium, dat tijdens het EK dus de Dublin Arena heet, draagt deze naam omdat het gesponsord wordt door de gelijknamige verzekeringsmaatschappij Aviva.

Bereikbaarheid Aviva Stadium

De bereikbaarheid van de Dublin Arena is goed. Het stadion ligt op slechts 2 km van het centrum van Dublin. Omdat het zo dichtbij het centrum ligt is de makkelijkste manier om bij het stadion te komen lopend. Tijdens het EK 2021 zullen er looproutes aangegeven zijn, zodat je eenvoudig de weg naar het stadion kunt vinden. Ook zullen er bussen worden worden ingezet die pendelen tussen het centrum en het stadion. Tenslotte kun je je eenvoudig verplaatsen door de trams (LUAS) en trein (DART). Zo kun je eenvoudig in Dublin komen en je binnen de stad verplaatsen. Het is niet mogelijk om tijdens het EK met de auto bij het stadion te komen. 

Wedstrijden Dublin EK 2021

Een overzicht van alle wedstrijden die op het Europees Kampioenschap voetbal 2021 in Dublin gespeeld worden:

[wptb id=484]