Ga naar de inhoud
Home » EK 2021 (EURO 2020) » Speelsteden EK 2021 » Boekarest EK 2021

Boekarest EK 2021

Boerarest EK 2021 – Arena Națională

Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en tevens de grootste stad van het land met zo’n 1,7 miljoen inwoners. Boekarest is één van de twaalf speelden op het Europees Kampioenschap voetbal in 2021. De stad heeft zo’n 2,6 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van Roemenië. In Boekarest ligt de Arena Națională (Nationaal Stadion) en hier worden de EK-wedstrijden in Boekarest afgewerkt. De Arena Națională is normaal de thuishaven van zowel Steaua Boekarest en Dinamo Boekarest, als het Roemeens nationaal voetbalelftal.

Boekarest speelstad EURO 2020

Boekarest kent een rijke voetbalhistorie. De twee grootste clubs van de stad zijn Steaua Boekarest (FCSB) en Dinamo Boekarest. Sinds 2017 speelt ook CS Juventus Boekarest op hoogste Roemeense niveau. In 1986 wist Steaua Boekarest als enige Roemeense club ooit de Europa Cup I te winnen. De Arena Națională, waar de EK-wedstrijden gespeeld gaan worden, is een relatief nieuw stadion. Net als de Johan Cruijff ArenA heeft het stadion een uitschuifbaar dak. In het stadion werd in 2012 de Europa League finale gespeeld. Voor het EK 2021 zullen in de Arena Națională 4 wedstrijden worden gespeeld. Drie poulewedstrijden uit de groep C, de poule van Nederland en een achtste finale. Het Nederlands Elftal speelt geen poulewedstrijden in Boekarest, Nederland speelt alle groepswedstrijden in Amsterdam.

Boekarest EURO 2020

Boekarest is een stad die zeker het bezoeken waard is. De Roemeense stad is bekend geworden door Vlad Dracula. De binnenstad van Boekarest kent prachtige gebouwen, alleen door de stad wandelen is dus al de moeite waard. Ga je een EK-wedstrijd in Boekarest bezoeken en zoek je om de wedstrijd heen wat leuke dingen om te doen? Drie dingen om te doen in Boekarest zijn:

  • Bezoek het Parlementspaleis. Dit is het grootste gebouw van Europa.
  • Ga naar het mooiste park van Roemenië, het Cișmigiupark. 
  • Andere mooie plaatsen die je kunt bezoeken zijn de verschillende musea in Boekarest, CEC Palace, Curtea Veche en Hanul lui Manuc (Klooster).

Ook voor heerlijk eten en drinken zit je in Boekarest goed. In het oude centrum van Boekarest vind je veel leuke terrasjes en eetgelegenheden. Daarnaast is het Piata-Romana gebied een wijk met veel hippe kroegen en restaurants. Roemenië staat bekend om gerechten met veel vlees, dus voor vlees-eters is dit een waar paradijs. Een ander groot pluspunt: In Roemenië wordt veel bier en wijn gedronken en gebrouwen. Iedere streek heeft zijn eigen bier- en wijnsoort. Als liefhebber kun je hier dus goed genieten.

Over Arena Națională

De Arena Națională, of Nationaal Stadion, in Boekarest is het grootste stadion van Roemenië. Het stadion werd in 2011 in gebruik genomen. Het stadion is gebouwd op de plaats van het oude nationale stadion, het Lia Manoliustadion. Nadat het Lia Manoliustadion gesloopt was, werd de Arena Națională gebouwd. Het stadion, met uitschuifbaar dak, kostte ongeveer 234 miljoen euro. Het stadion biedt plaats aan ongeveer 54.000 toeschouwers. Het uitschuifbare dak kan in slechts 15 minuten open en dicht worden gedaan. De prachtige bogen typeren de buitenrand van het stadion. Het stadion heeft 3600 VIP plaatsen en 126 pers plaatsen (dit kan uitgebreid worden tot 548 voor het EK). Verder heeft het stadion 360 toiletten, een imposant verlichtingssysteem met verschillende schijnwerpers en 2100 parkeerplaatsen.

Bereikbaarheid Arena Națională

De Arena Națională is goed bereikbaar. Het ligt op iets minder dan 5 km van het stadscentrum van Boekarest. Tijdens het EK 2021 is het niet mogelijk om met de auto bij het stadion te komen. Het Openbaar Vervoer is daarom een goede manier om bij de Arena Națională te komen. Het Centraal Station van Boekarest ligt op ongeveer 7 km van het stadion. Tijdens het EK zullen er verschillende bussen en extra metro’s worden ingezet om naar het stadion te komen. Het dichtstbijzijnde station is Piaţa Muncii.  

Wedstrijden Boekarest EK 2021

Een overzicht van alle wedstrijden die op het Europees Kampioenschap voetbal 2021 in Boekarest gespeeld worden:

[wptb id=480]