Ga naar de inhoud
Home » EK 2021 (EURO 2020) » Speelsteden EK 2021 » Boedapest EK 2021

Boedapest EK 2021

Boedapest EK 2021 – Puskás Arena

Boedapest is één van de twaalf speelsteden voor het EK 2021 (EURO 2020). Het is de hoofdstad van Hongarije en heeft ongeveer 1,8 miljoen inwoners. De Puskás Arena is het nieuwste stadion op het EK 2021 en is pas in 2019 geopend. Het oude Ferenc Puskás stadion is gesloopt en op dezelfde plaats in de nieuwe Puskás Arena gebouwd. De Puskás Arena is supermodern en heeft dan ook een 5-sterren rating van de FIFA en UEFA ontvangen. Het stadion is de thuishaven van het Hongaarse Nationale elftal.

Boedapest speelstad EURO 2020

Boedapest kent twee grotere voetbalstadions. Naast de Puskás Arena is er ook nog de Groupama Arena. Dit is de thuishaven van Ferencvárosi TC. Deze club speelde de afgelopen jaren ook een paar keer in de Champions League. In Boedapest worden vier wedstrijden gespeeld tijdens het EK 2021. Drie groepswedstrijden uit Poule F worden er gespeeld, en ook een achtste finale wordt gespeeld in Boedapest. Het hoogtepunt is de wedstrijd tussen Portugal en Frankrijk op 23 juni om 21:00 uur. Dan is de Puskás Arena het decor van de kraker tussen deze twee wereldploegen.

Boedapest EURO 2020

Boedapest is een stad die boordevol staat van de historie. De ligging van Boedapest aan de rivier de Donau zorgt voor een fraai plaatje. Boedapest is de grootste stad van Hongarije. De stad bestaat uit twee delen, Boeda (Buda) en Pest. Boede ligt op de heuvelachtige rechteroever van de Donau en Pest ligt aan de linkeroever. Vanuit Boeda heb je een prachtig uitzicht over de stad. Dit is zeker de moeite waard. Ook een bezoekje aan het Burchtpaleis, gebouwd op een heuvel in Boeda, raden we jou zeker aan. Pest is het vlakkere deel van Boedapest. Hier vind je onder andere het Heldenplein. Andere leuke bezienswaardigheden in Boedapest zijn:

 • Eén van de vele Badhuizen (Spa’s).
 • Het Hongaars Parlementsgebouw aan de Donau.
 • Het Vissersbastion
 • Sint Stefanus Basiliek
 • De Kettingbrug
 • De grote markthal in Boedapest

Eten en drinken in Boedapest

Op het gebied van eten en drinken in Boedapest kun je jouw geluk niet op. De traditionele Hongaarse keuken heeft veel invloeden van onder andere Oostenrijk, Tsjechië en de Turkse keuken. Het klassieke Hongaarse gerecht is natuurlijk Goulash (Gulyás). Let op, dit is in Hongarije Goulashsoep en dus niet wat wij als Goulash kennen. De klassieke “stoofpot Goulash” heet in Hongarije Pörkölt. Op het gebied van drinken kun je in Hongarije ook goed terecht. Er zijn veel Hongaarse wijnen, maar ook het aanbod van rum, vodka en whiskey is groot. Het typisch Hongaarse drankje is Pálinka. Je vindt in Boedapest veel typisch Hongaarse restaurants, maar ook de internationale keuken is er goed vertegenwoordigd. De stad barst ook van de vele kroegen, rooftop bars, biertuinen en clubs. Je hoeft je in Boedapest dus zeker niet te vervelen.

Over de Puskás Arena

De Puskás Arena ligt in het 14e district (Zugló) van Boedapest, in Hongarije. De bouw van het stadion begon in 2017 en voor het einde van 2019 was het stadion klaar. De officiële opening was op 15 november 2019. Het stadion is vernoemd naar voormalig Hongaars voetballer Ferenc Puskás. De voetballer werd gezien als één van de allergrootste voetballers aller tijden. Tegenwoordig wordt de FIFA Puskás Award uitgereikt aan het mooiste doelpunt van het kalenderjaar. Het stadion is gebouwd op de plaats van het inmiddels gesloopte Ferenc Puskás-stadion. Het stadion biedt plaats aan ongeveer 68.000 toeschouwers. Naast de EK wedstrijden staan er nog twee grote wedstrijden gepland in de Puskás Arena:

 • De UEFA Supercup van 2020, tussen de winnaar van de Champions League en de winnaar van de Europa League.
 • De Champions League finale van 2023. 

Bereikbaarheid Puskás Arena

De Puskás Arena ligt op ongeveer 4km van het stadscentrum van Boedapest. Het stadion heeft slechts 500 parkeerplaatsen, die vrijwel altijd vol staan, dus het beste is om met het Openbaar Vervoer of te voet naar het stadion te komen. Een taxi is geen goede optie, omdat je dan alsnog ver van het stadion afgezet moet worden, in verband met weg afsluitingingen tijdens het EK. Tijdens het EK is het niet mogelijk om je auto bij het stadion te parkeren. De meeste fans zullen gaan wandelen naar het stadion. Het is ongeveer 45 minuten wandelen vanaf het centrum van Boedapest, maar vanaf de UEFA fanzone minder ver. Een andere optie is het Openbaar Vervoer. Het stadion ligt op ongeveer een kilometer vanaf het Boedapest Keleti Centraal Station. Je bereikt het stadion met Metrolijn 2.

 • Naar de Puskas Arena wandelen:
  De beste manier om bij het stadion te komen is door te gaan wandelen. Dit is ook wat de meeste fans zullen gaan doen. Bovendien is het een hele gezellige wandeling omdat je midden tussen alle oranjefans zult lopen. Als je wat tijd over hebt is de mooiste route om te wandelen die vanaf het centrum van Boedapest (Deák Ferenc tér). Als je vanaf het centrum van Boedapest wandelt, kom je langs de beroemde  Andrássy straat (Andrássy út). Deze straat maakt deel uit van het werelderfgoed en is dus zeker de moeite waard om te bezoeken.
  De route om naar de Puskás Arena te wandelen is:
  Volg de aangegeven route die via de Andrássy straat loopt om bij het Heldenplein (Hősök tere) te komen. Vanaf hier is het slechts 20-25 minuten lopen naar het stadion. Blijf door het park lopen bij de Olof Palme promenade (Olof Palme sétány) om vervolgens naar Stefánia straat te gaan. Er zullen volop bordjes richting het stadion aanwezig zijn.
 • Met de metro naar de Puskás Arena:
  De Puskás Arena is goed bereikbaar. Het is ongeveer een half uur reizen met het OV, afhankelijk van je opstappunt. De beste uitstap halte is Puskás Ferenc Stadion. Je komt hier met metrolijn 2 (M2). Hier kun je het metrostation aan twee kanten verlaten. Kijk goed op je ticket welke kant van het metrostation je eruit moet. Er zijn vanaf het metrostation routes aangegeven met de ingang die op je wedstrijdkaart staat. Volg deze routes om jouw ingang te bereiken.
  Een ander station waar je kunt uitstappen is het Keleti station (Keleti pályaudvar). Deze is te bereiken via metrolijnen 2 en 4 (M2 & M4). Ook bij dit metrostation geldt dat er meerdere uitgangen zijn. Kijk dus goed naar de ingang die op je wedstrijdticket staat aangegeven.
 • Met de tram naar de Puskás Arena:
  Ook met de tram kun je de Puskás Arena goed bereiken:
  Voor tickets met de ingang III of VI kun je het beste uitstappen bij de halte Puskás Ferenc Stadium.
  Voor tickets met ingang IX, X of XIII kun je het beste uitstappen bij de halte Egressy / Hungária Boulevard (Egressy út / Hungária körút).
  Vanaf hier staat de route naar de juiste ingang goed aangegeven.
 • Met de taxi naar het stadion:
  Vanwege vele wegblokkades en afzettingen rondom de wedstrijd is deze optie niet de meest ideale. Mocht je toch met de taxi willen, laat je dan afzetten bij:
  Tickets met III of VI: Kerepesi straat (Kerepesi út) or Keleti station.
  Tickets met IX, X of XIII: Hungaria Boulevard.
 • Met de auto naar het stadion:
  Er zijn geen parkeerplekken beschikbaar tijdens EURO 2020. Kom dus niet met de auto naar het stadion. Toch met de auto? Parkeer dan zo dicht mogelijk bij een OV station.

Stadion ingang Puskás Arena EURO 2020

Ga je de wedstrijd van het Nederlands elftal in de Puskás Arena bezoeken? Bekijk dan goed op je EK-ticket welke ingang er aangegeven staat:

 • Heb je een wedstrijdticket voor de ingang IX, X of XIII? Dan moet je gebruik maken van de ingang aan de noordzijde van het stadion. Je bereikt deze ingang via de Stefánia straat (Stefánia út).
 • Heb je een wedstrijdticket voor de ingang III of VI? Dan moet je gebruik maken van de ingang aan de zuidzijde van het stadion. Deze ingangen zijn bereikbaar via de Dózsa György straat (Dózsa György út).

Plattegrond Puskás Arena EK 2021

Wedstrijden Boedapest EK 2021

Een overzicht van alle wedstrijden die op het Europees Kampioenschap voetbal 2021 in Boedapest gespeeld worden:

[wptb id=481]