Ga naar de inhoud
Home » EK 2021 (EURO 2020) » Speelsteden EK 2021 » Bilbao EK 2021

Bilbao EK 2021

Bilbao EK 2021 – San Mamés Stadion

Bilbao is één van de twaalf speelsteden van het EK 2021 (EURO 2020). De stad ligt in het noorden van Spanje en is de grootste stad van de regio Baskenland. Met zo’n 400.000 inwoners in de stad Bilbao is het zeker niet de grootste stad van Spanje. De stad ligt aan de rivier Nervión. Bilbao zal tijdens het EK de thuishaven zijn voor de groepswedstrijden van Spanje in poule E. Het San Mamés Stadion is een relatief nieuw stadion, geopend in 2013 en biedt plaats aan 53.000 toeschouwers. Het stadion wordt normaal bespeeld door Athletic Club (Athletic Bilbao).

Bilbao speelstad EURO 2020

Bilbao is speelstad op het EK in 2021. Het stadion is echt uniek. Net als de Alianz Arena in München kan het stadion van buiten verlicht worden. Dit zorgt voor een uniek plaatje, mede omdat het stadion aan de oevers van de rivier ligt. Bilbao staat misschien niet bekend als één van de grootste voetbalsteden van Spanje, maar is zeker de moeite van een bezoekje waard. Tijdens het EK 2021 zullen er 4 wedstrijden worden gespeeld in Bilbao. Drie poulewedstrijden uit Poule E en één achtste finale. De achtste finale in Bilbao is op zondag 27 juni 2021 om 21:00 uur.

Bilbao EURO 2020

Bilbao ligt in het noorden van Spanje en hierdoor heeft het ook een iets gematigder klimaat. De stad heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het aantrekken van toeristen. Zo kun je onder meer het Guggenheim museum (Guggenheim Bilbao) bezoeken, op een oude scheepswerf. Dit museum is een echte aanrader, ook als je normaal niet van de musea bent. Verder kent de stad een klein, oud centrum, maar dit maakt het zeker niet minder gezellig. Het barst er van de leuke restaurantjes en eigenzinnige winkels. Het centrale plein in de stad is de Plaza Nueva. Hieromheen bevinden zich allemaal barretjes en restaurants waar je je zeker zult vermaken. Een ander groot voordeel van Bilbao: Eten en drinken is er niet duur. Voor lekker eten en drinken kun je een kijkje nemen in de markthal van Bilbao (Mercado de la Ribera). Ook langs de rivier in de stad vind je tal van leuke terrasjes om even heerlijk tot rust te komen. En als je toch in Bilbao bent, geniet eens van de heerlijke Baskische Tapas, de pintxos. Nergens ter wereld zijn er zoveel Michelin-sterren restaurants als in Baskenland, dus koken kunnen ze daar wel! 

Over het San Mamés Stadium

Het stadion van Athletic Bilbao, het San Mamés Stadion, is alleen al prachtig om naar te kijken. Het stadion is geopend in 2013 en verving toen het oude San Mamés Stadion. Dit stadion werd ook wel “La Cathedral” genoemd. Het nieuwe stadion werd net naast de plek van het oude stadion gebouwd. Voor het stadion vind je een standbeeld van Pichichi, een ex-speler van Athletic Club Bilbao. Dit standbeeld stond al voor het oude stadion en is naar het nieuwe stadion verplaatst.Traditioneel leggen de aanvoerders van het bezoekende team een bosje bloemen bij dit standbeeld voorafgaand aan de wedstrijd. Het stadion maakt deel uit van het iconische aangezicht van de stad Bilbao.

Bereikbaarheid San Mamés Stadion

Het San Mamés Stadion is goed bereikbaar. Het ligt op slechts een kilometer van het centrum van Bilbao en is makkelijk te voet bereikbaar. Ook vanaf het Centraal Station van Bilbao is het slechts een half uur lopen naar het stadion. Verder kun je bij het San Mamés Stadium komen met de trein, metro en de tram.

Wedstrijden Bilbao EK 2021

Een overzicht van alle wedstrijden die op het Europees Kampioenschap voetbal 2021 in Bilbao gespeeld worden:

[wptb id=483]