Ga naar de inhoud
Home » EK 2021 (EURO 2020) » Finale EURO 2020 (EK 2021)

Finale EURO 2020 (EK 2021)

Finale EURO 2020 (EK 2021), alles wat je wilt weten over de finale van het Europees Kampioenschap voetbal in 2021. De finale van EURO 2020 is natuurlijk het hoogtepunt van het toernooi. De twee beste voetballanden van het moment nemen elkaar op in één wedstrijd. Om uit te maken wie zich mag kronen tot beste voetballand van Europa. Bovendien wordt de finale gespeeld op Wembley in Londen, hét meest iconische voetbalstadion van de wereld. Op deze pagina vertellen we jou alles wat je moet weten over de EK finale in 2021.

Finale EURO 2020 (EK 2021)

EURO 2020 finale

De EURO 2020 finale belooft een waar spektakel te worden. De EK finale van 2021 is hét moment voor de twee finalisten om geschiedenis te schrijven op voetbalgebied. De finale zal gaan tussen Italië– Engeland. Daarnaast heeft de finale ook een Nederlands tintje: De wedstrijd wordt gefloten door Bjorn Kuipers.

Wie spelen de EK finale?

De EK finale gaat tussen Italië– Engeland. De twee winnaars van de halve finales nemen het tegen elkaar op in de EURO 2020 finale op Wembley in Londen.

Wanneer is de EK finale?

De EK 2021 finale van het Europees Kampioenschap voetbal vindt plaats op zondag 11 juli 2021. De wedstrijd begint om 21:00 uur. Voorafgaand aan de EK finale vindt natuurlijk eerst de voorbeschouwing plaats. Aansluitend op de wedstrijd zal vervolgens de huldiging van de nieuwe Europees kampioen plaatsvinden.

Italië – Engeland EURO 2020 (EK 2021) finale

De EK 2020 finale gaat tussen Italië en Engeland. De twee landen zijn natuurlijk grootmachten in de Europese voetbalwereld. Voorafgaand aan het toernooi werden beide landen al gezien als titelkandidaten. Tijdens het toernooi hebben ze deze verwachtingen ook waargemaakt. Beide landen hebben goed voetbal op de mat weten te leggen. Beide landen hadden geen gemakkelijke halve finale. Italië had zelfs strafschoppen nodig tegen Spanje om de finale te bereiken. De wedstrijd tussen Italië en Engeland belooft een waar voetbalspektakel te worden. Twee grote voetballanden in de mooiste voetbaltempel van Europa, Wembley. Bovendien speelt Engeland natuurlijk een thuiswedstrijd. Er zullen dus veel Britse fans bij de EK-finale aanwezig zijn.

Onze voorspelling van Italië – Engeland: 1 – 1, Engeland wint na penalty’s.

Italië finale EURO 2020

Italië is de eerste EURO 2020 finalist. De Italianen wisten zich na een zenuwslopende wedstrijd tegen Spanje te plaatsen voor de finale. Na 90 minuten én na verlenging was de stand nog steeds 1 – 1. Strafschoppen moesten de beslissing brengen. Daarin wist Italië aan het langste eind te trekken nadat Morata zijn penalty mis schoot. De Italianen worden dit EK voetbal vooral gecomplimenteerd voor hun mooie voetbal en aanvallende spel. Iets waar Italië normaliter niet om bekend staat. Bovendien hebben de Italianen de beschikking over zowel jonge getalenteerde spelers als oude vedettes. Deze combinatie zorgt ervoor dat de Italianen een goede balans in het elftal hebben. De Italianen zijn dan wel de thuisploeg in de wedstrijd, maar omdat de wedstrijd op Wembley in Londen gespeeld wordt, voelt het waarschijnlijk meer als een uitwedstrijd. Wellicht dat de ervaren spelers van Italië hier goed mee om kunnen gaan.

Italië EURO 2020 finale

Engeland finale EURO 2020

De tweede EURO 2020 finalist is Engeland. Engeland wist in de halve finale te winnen van Denemarken met 2-1. De Denen werden flink gesteund door fans door heel Europa, na het tragische voorval met Christian Eriksen in de eerste EK-wedstrijd van de Denen. Toch wisten de Engelsen aan het langste eind te trekken. De Engelsen wonnen door een twijfelachtige penalty. De penalty werd gegeven door de Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie. Nu staan de Engelsen in de finale van EURO 2020. Iets waar Engelse fans al jaren naar uitkijken. Dit uiten ze met de term “Football is coming home”. Ondanks dat de Engelsen op papier uit spelen, spelen ze eigenlijk een thuiswedstrijd. Op “hun” Wembley nemen ze het op tegen de Italianen. Bovendien zullen er veel meer Britse fans aanwezig zijn dan Italiaanse.

Engeland EURO 2020 finale

Waar kun je de EK finale kijken?

De EURO 2020 finale wordt live bij de NOS uitgezonden. Op Nederland 1 kun je genieten van dit voetbalspektakel. Daarnaast zullen er verschillende buitenlandse zenders de EURO 2020 finale rechtstreeks uitzenden. Overzicht van alle zenders die de rechten voor de EK 2021 finale voetbal hebben:

 • Nederland (NPO)
 • Denemarken (DR)
 • België (VRT en RTBF)
 • Duitsland (ARD en ZDF)
 • Marokko (SNRT)
 • Turkije (TRT)
 • Frankrijk (GRF)
 • Verenigd Koninkrijk (BBC en UKIB)
 • Polen (TVP)
 • Italië (RAI)
 • Spanje (RTVE en COPE)

Bovendien is in Nederland de EK finale live te beluisteren op NPO radio 1.

Stadion EURO 2020 finale

De EURO 2020 finale wordt gespeeld in het Wembley Stadium in Londen. Naast de EK finale werden ook al de twee halve finales op Wembley gespeeld. Ook werden op Wembley drie groepswedstrijden en een achtste finale gespeeld. Bekijk het volledige speelschema op Wembley.

Wembley EURO 2020 finale

Deze voetbaltempel wordt gezien als één van de mooiste en meest karakteristieke voetbalstadions ter wereld. Er vonden al veel grote voetbalmomenten plaats op Wembley. Zo won Ajax er in 1971 de finale van de Europa Cup I door met 2-0 het Griekse Panathinaikos te verslaan. Ook werden de EK-finales van 1966 en 1996 in het Wembley stadion gespeeld. Bovendien vinden er naast voetbal ook optredens plaats van grote artiesten. Zo traden onder andere de Rolling Stones, Tina Turner, Queen en Elton John al op in het stadion. Het meest recente grote voetbalevenement was in 2013, toen Wembley het toneel was van de Champions League Finale tussen Borussia Dortmund en Bayern München.

Aantal toeschouwers EURO 2020 finale

De UEFA heeft bekend gemaakt dat er 60.000 fans bij de EK finale aanwezig mogen zijn. Dit is 75% van het totaal aantal toeschouwers dat in Wembley (90.000) kan zijn. Dit geldt voor zowel de halve finales als voor de finale. Eerder werd nog bekend dat er “slechts” 45.000 toeschouwers aanwezig mochten zijn. Dit heeft de UEFA dus verhoogd naar 60.000 fans. Het is het hoogste aantal toeschouwers op Wembley in meer dan 15 maand.

Corona regels EK finale

Om die 60.000 toeschouwers mogelijk te maken en de EK finale op een “gezonde” wijze te laten verlopen zijn er strikte Coronamaatregelen van kracht. In verband met COVID-19 moeten alle EK-fans die de finale gaan bezoeken:

 • Of een vaccinatiebewijs laten zien (2 prikken en de laatste prik 14 dagen voor aanvang van de wedstrijd)
 • Of een negatieve testuitslag kunnen tonen.

Scheidsrechter EURO 2020 finale

 • Scheidsrechter: Bjorn Kuipers
 • Assistent scheidsrechters: Sander van Roekel en Erwin Zeinstra
 • Vierde offcial: Carlos del Cerro Grande (Spanje)
 • VAR: Bastian Dankert (Duitsland)

De UEFA heeft de arbiters voor de EURO 2020 finale bekend gemaakt. De EK finale zal onder leiding staan van de Nederlandse topscheidsrechter Bjorn Kuipers. Tijdens dit toernooi floot Kuipers al de wedstrijden tussen Denemarken-België (1-2), Slowakije-Spanje (0-5) en Tsjechië-Denemarken (1-2). Bjorn Kuipers wordt bijgestaan door zijn vaste assistenten, Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. De VAR voor de EURO 2020 finale is de Duitser Bastian Dankert. De vierde official, de man van de bordjes met de extra tijd en de wissels, is de Spanjaard Carlos del Cerro Grande.

Voorgaande EK finales

JaarWinnaarVerliezend finalist
1960 (Frankrijk)Sovjet-UnieJoegoslavië 
1964 (Spanje)SpanjeSovjet-Unie
1968 (Italië)Italië Joegoslavië 
1972 (België)West-DuitslandSovjet-Unie
1976 (Joegoslavië)TsjechoslowakijeWest-Duitsland
1980 (Italie)West-DuitslandBelgië
1984 (Frankrijk)FrankrijkSpanje
1988 (West-Duitsland)NederlandSovjet-Unie
1992 (Zweden)DenemarkenDuitsland
1996 (Engeland)DuitslandTsjechië 
2000 (Nederland en België)FrankrijkItalië
2004 (Portugal)GriekenlandPortugal
2008 (Oostenrijk en Zwitserland)SpanjeDuitsland
2012 (Oekraïne en Polen)SpanjeItalië
2016 (Frankrijk)PortugalFrankrijk
Lijst van EK voetbal finales