Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Deze records in de gaten houden op het EK 2024

Deze records in de gaten houden op het EK 2024

10 EK records op een rijtje; Er zijn in de geschiedenis van het EK natuurlijk een hoop records gevestigd. De oudste speler op een EK, de jongste doelpunten maker, de snelste rode kaart… Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een EK record bijgehouden. Maar welke records zijn nou leuk om in de gaten te houden tijdens het EK 2024? Wij hebben alle leuke EK records voor je verzameld. Op het EK 2024 zullen er ongetwijfeld wat records gaan sneuvelen. Daarom hebben we 10 EK records op een rijtje gezet

10 EK records op een rijtje

Records om in de gaten te houden op het EK 2024

We hebben voor jou 10 prachtige records op een rijtje gezet. Sommige records staan al heel lang. Het is dan ook niet voor de hand liggend dat die records meteen verbroken zullen gaan worden. Toch zijn er ook records die maar zo eens verbroken kunnen gaan worden. We hebben voor jou tien interessante records op een rijtje gezet die je op het EK 2024 in de gaten moet houden.

Snelste goal ooit op een EK

De snelste goal op een EK ooit staat op naam van de Rus Dmitri Kirichenko. Hij scoorde al 67 seconden. Dit deed hij op het EK van 2004. In de EK wedstrijd tegen Griekenland scoorde de Russische spits na iets meer dan een minuut tegen de Grieken. Dit record zal in ieder geval niet door een Russische speler verbroken worden. Rusland is namelijk geschorst voor het EK 2024. Overigens maakte de vroege goal niet heel veel indruk op de Grieken. Zij werden dat jaar namelijk Europees Kampioen.

Topscorer allertijden op een EK

De topscorer allertijden op een EK is (natuurlijk) Christiano Ronaldo. Hij scoorde maar liefst veertien keer namens Portugal op het Europees Kampioenschap. Hij staat met zijn record overigens op eenzame hoogte. De nummer twee, Michel Platini, scoorde negen keer. Of Ronaldo topscorer op het EK is doordat Messi geen Europeaan is, blijft natuurlijk slechts gissen.

Meeste goals ooit in een EK wedstrijd (individueel)

De meeste goals door een speler in één EK-wedstrijd staat momenteel op drie goals. Een hattrick in een EK-wedstrijd is dus wel vaak voorgekomen. Als er op het EK 2024 dus een speler vier doelpunten in één wedstrijd weet te scoren, dan gaat dit record uit de boeken. Het is overigens best vaak voorgekomen dat een speler drie goals in één EK-wedstrijd wist te scoren. Maar liefst acht keer eerder wist één speler drie keer te scoren in één duel.

Meeste goals op één EK (Topscorer)

De meeste goals op één Europees Kampioenschap door een speler is acht. Michel Platini, ja die ja, scoorde maar liefst acht keer op het EK van 1984. Het EK werd destijds gespeeld in Frankrijk, dus Platini speelde een thuiswedstrijd. Dat kan natuurlijk maar zo eens geholpen hebben bij zijn negen goals op één EK. Bovendien wist Frankrijk dat jaar het EK te winnen. Platini had dus ook veel wedstrijden om tot zijn record te komen. Platini maakte op dat EK overigens ook twee keer een hattrick. Hij is de enige speler ooit op een EK die dat gelukt is. Tenslotte scoorde Michel Platini ook de snelste hattrick ooit. Al na 18 minuten had Platini drie goals gescoord tegen Joegoslavië. Dit wordt een lastig record om te verbreken.

Meeste goals ooit in een EK wedstrijd

De meeste goals ooit in een EK wedstrijd is een record dat besteed is aan het Nederlands Elftal. Oranje won namelijk ooit met 6-1 van Joegoslavië. Dat was op het EK in 2000. De zeven goals in één EK wedstrijd is een record. Gaat dat record op het EK 2024 in Duitsland sneuvelen? Laten we hopen op een doelpuntrijk toernooi.

De jongste speler op een EK ooit

De jongste speler die ooit in actie kwam op een Europees Kampioenschap is Kacper Kozłowski. De speler van Polen speelde een EK wedstrijd toen hij slechts 17 jaar en 246 dagen jong was. Daarmee is hij de jongste speler ooit in een EK wedstrijd.

De oudste speler op een EK ooit

De oudste speler op een EK ooit is Gábor Király uit Hongarije. In de EK-wedstrijd tegen België op 26 juni 2014 was hij maar liefst 40 jaar en 86 dagen oud. Tijdens de EK wedstrijd van 2016 ging Hongarije overigens kansloos met 4-0 ten onder.

Snelste rode kaart op een EK

De snelste rode kaart op een EK ooit is in handen van de Fransman Eric Abidal. Hij werd op het EK 2008 al na 24 minuten van het veld gestuurd met rood. Het was op het EK van 2008 in de poule van Oranje. Op hetzelfde EK won het Nederlands Elftal onder leiding van Marco van Basten met overtuigende cijfers van zowel Italië als Frankrijk. Dat moet Abidal niet lekker hebben gezeten.

Meeste rode kaarten in één wedstrijd

De meeste rode kaarten in één EK-wedstrijd is ook al een record dat in Nederlandse handen is. Het was overigens niet de wedstrijd Nederland-Portugal. Die wedstrijd kende maar liefst 4 rode en 16 gele kaarten en heet daarom ook wel “de slag bij Neurenberg”. Alleen die wedstrijd was een WK-wedstrijd en nu kijken we alleen naar EK-wedstrijden. Nee, het is de wedstrijd tussen Nederland en Tsjechoslowakije op het EK van 1976. Nederland kreeg 2x rood en Tsjechoslowakije één keer. In de halve finale tegen kregen bij Nederland Willem van Hanegem en Neeskens rood. Jaroslav Pollák kreeg namens Tsjechoslowakije rood. Tsjechoslowakije zou het toernooi uiteindelijk winnen.

Meeste goals op één EK (totaal)

De meeste goals op één EK is 142 goals. Dat was op het afgelopen EK in 2020. Pak een notitieblokje bij de hand en begin maar vast met turven. Met zoveel goede spelers en teams kan het maar zo eens dat dit record op het EK in Duitsland verpulverd gaat worden. In totaal zijn er 51 wedstrijden. Dit betekent dat er gemiddeld 2,8 goals per wedstrijd moeten vallen om dit record op EURO 2024 te verbeteren. Laten we hopen op een doelpuntrijk EK.

10 EK records op een rijtje

Nog even een overzicht van de 10 EK records die we voor jou op een rijtje hebben gezet:

  1. Snelste goal ooit op een EK – 67 seconden.
  2. Topscorer allertijden op een EK – Christiano Ronaldo, 14 goals.
  3. Meeste goals in één EK-wedstrijd door een speler – 3 goals (meerdere spelers).
  4. Meeste goals op één EK (Topscorer) – 8 goals, Michel Platini.
  5. Meeste goals ooit in één EK wedstrijd, 7 doelpunten, Nederland – Joegoslavië (2000).
  6. De jongste speler op een EK ooit, – 17 jaar en 246 dagen, Kacper Kozłowski.
  7. De oudste speler op een EK ooit – 40 jaar en 86 dagen, Gábor Király.
  8. Snelste rode kaart op een EK – 24 minuten, Eric Abidal.
  9. Meeste rode kaarten in één wedstrijd – 3, Nederland – Tsjechoslowakije (1976).
  10. Meeste goals op één EK (totaal) – 142 doelpunten (2020).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *