Ga naar de inhoud
Home » EK 2024 » Poules EK 2024 » Poule E | EK 2024

Poule E | EK 2024

Poule E is de poule van de Rode Duivels (België) op het EK 2024 in Duitsland. Het is de vijfde van in totaal zes poules op het EK 2024. In Poule E zitten vier landen: België, Slowakije, Roemenië en Oekraïne.

Poule E op het EK in Duitsland is de poule van onze zuiderburen, de Rode Duivels. Daardoor is deze poule natuurlijk extra interessant om op de voet te volgen.

Hieronder vind je de stand, het speelschema en allerlei interessante informatie en statistieken over poule E op het EK 2024 in Duitsland.

Poule E EK 2024

Stand

De stand in poule E van het EK 2024:

Poule EWGWGVDVDTP
Poule België EK 2024 België0000000
Poule Slowakije EK 2024 Slowakije0000000
Poule Roemenië EK 2024 Roemenië0000000
Oekraïne EK 2024 Poule E Oekraïne0000000

Speelschema en uitslagen poule E

In totaal worden er zes poulewedstrijden gespeeld in poule E. Ieder land speelt drie wedstrijden in de poulefase. Bekijk het speelschema en de uitslagen hieronder:

DatumTijdWedstrijdSpeelstadStadion
17 juni 202415:00 uurRoemenië – OekraïneMünchenAllianz Arena
17 juni 202418:00 uurBelgië – SlowakijeFrankfurtDeutsche Bank Park
21 juni 202415:00 uurSlowakije – OekraïneDüsseldorfMerkur Spiel-Arena
22 juni 202421:00 uurBelgië – RoemeniëKeulenRheinEnergieStadion
26 juni 202418:00 uurSlowakije – RoemeniëFrankfurtDeutsche Bank Park
26 juni 202418:00 uurOekraïne – BelgiëStuttgartMHPArena
Speelschema poule E op het EK 2024 in Duitsland

Om de poulefase zo eerlijk mogelijk te laten verlopen worden de laatste duels in poule E tegelijkertijd gespeeld. Zo kunnen landen geen rekening houden met het resultaat van de andere wedstrijd.

Statistieken poule E

Enkele interessante statistieken over de landen in poule E op het EK 2024 in Duitsland:

LandFIFA RankingBeste prestatie ooitAantal EK deelnames (incl. 2024)
België3eTweede plaats7x
Slowakije48eAchtste finales3x
Roemenië46eKwartfinale6x
Oekraïne22eKwartfinale4x
Statistieken poule E EK 2024

Welke landen zitten in poule E?

In totaal zitten er vier landen in poule E tijdens het EK 2024 in Duitsland. Groepshoofd van poule E is België. Samen met Slowakije, Roemenië en Oekraïne vormt België op het EK in Duitsland poule E. Het belooft natuurlijk een prachtige voetbalstrijd te worden in de poule van de Rode Duivels.

België | Poule E

De Rode Duivels voeren poule E aan en nemen het op tegen Slowakije, Roemenië en Oekraïne. België behoort ieder EK tot de favorieten voor de EK zege en ook op het EK in Duitsland willen de Belgen weer een gooi naar de titel doen.

Op het afgelopen EK in 2020 haalde België de kwartfinales. Daarna op het WK in Qatar (2022) ging het helemaal mis met de Belgen. De Rode Duivels strandden toen al in de poulefase nadat ze derde eindigden in een poule met Marokko, Kroatië en Canada.

Op het EK 2024 moet het voor België anders gaan. Het nationale elftal van België wil namelijk een gooi naar de titel doen. De Belgen waren dan ook heel erg blij met de loting voor het EK. Drie op papier veel zwakkere landen als tegenstander werd in België goed ontvangen.

De Belgen beschikken op het EK in Duitsland over een ijzersterke selectie. Ze hebben een goede mix van ervaring en jonge talenten. Ervaren spelers als Lukaku, Trossard en Tielemans moeten talenten als Doku, Openda en Onana genoeg vertrouwen geven om als team te kunnen spelen.

De doelstelling voor de Rode Duivels op het EK 2024 in Duitsland is om een gooi naar de EK-titel te doen. Het bereiken van de halve finales is de doelstelling die officieel gesteld wordt. In België hoopt men natuurlijk maar één ding: eindelijk eens een EK winnen.

Slowakije | Poule E

Nadat Slowakije zich in 2016 voor het eerst kwalificeerde voor een EK voetbal, zijn ze er iedere keer bij geweest. Sinds 1993 is Slowakije onafhankelijk en speelt het dus ook op EK’s en WK’s als zelfstandig land. Voor die tijd deed Slowakije mee onder “Tsjecho-Slowakije”.

Hoewel het EK in Duitsland al het derde EK wordt voor Slowakije, gaat het op WK’s minder goed. Pas één keer deed Slowakije mee aan een WK voetbal. Dat was in 2010 in Zuid-Afrika. Toen haalde Slowakije weliswaar meteen de achtste finales.

Op het afgelopen EK strandde Slowakije al in de poulefase. In een hele lastige poule met Zweden, Polen en Spanje eindigde Slowakije knap derde. Op het EK 2024 in Duitsland heeft Slowakije als doelstelling om de poulefase te overleven. Gezien de loting is dit mogelijk voor de Slowaken.

Bovendien heeft Slowakije een aardige selectie. We zien natuurlijk een aantal bekende (ex) Eredivisie-spelers bij Slowakije. Zo spelen Dávid Hancko en Leo Sauer (beiden Feyenoord) en Róbert Boženík (voormalig Feyenoord) bij Slowakije. Een extra reden dus om het Slowaakse Elftal op het EK 2024 goed in de gaten te houden.

Roemenië | Poule E

Roemenië doet alweer voor de zesde keer mee aan een EK voetbal. De Roemenen waren er op het vorige EK (2020) niet bij en ook het afgelopen WK in 2022 moest Roemenië aan zich voorbij laten gaan. De laatste keer dat Roemenië op een groot toernooi aanwezig was, was in 2016 op het EK in Frankrijk. Toen strandde de Roemenen al in de groepsfase.

Nu wil Roemenië op het EK 2024 in Duitsland graag de poulefase zien te overleven. In een poule waarbij er drie landen enorm aan elkaar gewaagd zullen zijn, maakt Roemenië een goede kans om de poulefase te overleven.

Daarnaast heeft Roemenië in het verleden al een aantal keer laten zien een gevaarlijke outsider te kunnen zijn. Op zowel het EK van 2000 als het WK van 1994 haalde Roemenië namelijk de kwartfinale.

De selectie van Roemenië heeft niet heel veel topspelers, maar is vooral een eenheid. De bekendste speler is centrale verdediger Radu Drăgușin van Tottenham Hotspur. Daarnaast doet de naam Ianis Hagi je waarschijnlijk ook ergens aan denken. Hij is de zoon van bekende voetballer Gheorghe Hagi.

Oekraïne | Poule E

Het is natuurlijk hartstikke knap dat een land in oorlog zich weet te kwalificeren voor de eindronde van een EK. Het is voor Oekraïne bovendien alweer het vierde EK op rij waar ze zich voor hebben weten te kwalificeren.

Op het afgelopen EK, in 2020, wist Oekraïne boven zichzelf uit te stijgen door de kwartfinales te bereiken. In de achtste finales werd knap gewonnen van Zweden nadat Oekraïne derde in de poule was geëindigd.

Op het EK in Duitsland zal Oekraïne er alles aan doen om de poulefase door te komen. Dat is dan ook de doelstelling voor het nationale voetbalelftal van Oekraïne. In de EK-kwalificatie heeft Oekraïne laten zien dat ze goede resultaten kunnen halen. Zo werd er onder meer gelijkgespeeld tegen Italië en Engeland en werd er gewonnen van IJsland, Bosnië, Noord-Macedonië en Malta.

Het is natuurlijk niet voor niets dat Oekraïne zulke goede resultaten haalt. De selectie van Oekraïne bestaat namelijk uit ervaren en gemotiveerde spelers. Aanvoerder Oleksander Zinchenko (Arsenal), Mudryk (Chelsea) en Dovbyk en Tsygankov van Girona FC zijn slechts enkele van de spelers van Oekraïne.

Wie gaan er door naar de knockout-fase?

Net als iedere andere EK-poule gaan ook in poule E de winnaar en de runner-up door naar de achtste finales van het EK.

Daarnaast maakt ook de nummer drie nog kans om door te gaan naar de achtste finales. Om dit te bereiken moet de nummer drie uit poule E bij de vier beste nummers drie uit alle EK poules horen.

Wat gebeurt er bij een gelijke stand?

Als er in poule E twee of meer landen een gelijk aantal punten hebben, dan wordt er naar een aantal criteria gekeken om te bepalen wie er doorgaat naar de achtste finales. Er wordt in chronologische volgorde gekeken naar:

 1. Punten aantal (onderling);
  Eerst wordt er gekeken naar de meeste punten in de groepswedstrijden tegen andere ploegen met een gelijk aantal punten.
 2. Doelsaldo (onderling);
  Daarna wordt er gekeken naar het doelsaldo als resultaat van de groepswedstrijden tegen de andere ploegen met een gelijk aantal punten.
 3. Gescoorde doelpunten (onderling);
  Vervolgens wordt er gekeken naar de meeste gescoorde doelpunten in de groepswedstrijden tegen andere ploegen met een gelijk aantal punten.
 4. Nogmaals dezelfde criteria (alleen bij meer dan 2 landen met hetzelfde aantal punten);
  Als teams na het toepassen van de eerste drie criteria nog steeds gelijk staan, worden criteria 1 t/m 3 nogmaals toegepast. Dit keer echter alleen op de landen die nog gelijk staan. Wanneer de landen dan nóg steeds gelijk staan, worden criteria 5 t/m 9 bekeken.
 5. Doelsaldo (totaal);
  Het doelsaldo over alle groepswedstrijden.
 6. Gescoorde goals (totaal);
  Meeste gescoorde doelpunten in de groepswedstrijden.
 7. Strafschoppen (optioneel);
  Als twee teams hetzelfde aantal punten hebben en ook gelijk staan volgens criteria 1 tot en met 6 nadat ze in de laatste wedstrijd van de groepsfase tegen elkaar hebben gespeeld, wordt hun positie bepaald door een strafschoppenserie aan het einde van de wedstrijd. Dit criterium wordt niet gebruikt als er meer dan twee teams op hetzelfde aantal punten eindigen.
 8. Fair Play-ranglijst
  Het eerlijkste land gaat door naar de achtste finales. Dit is het land met het minste strafpunten. Je krijgt strafpunten door gele of rode kaarten te krijgen: 1 punt voor een gele kaart, 3 punten voor 2x geel dus rood, 3 punten voor een directe rode kaart en 4 punten voor een gele kaart en daarna een directe rode kaart.
 9. UEFA-coëfficiëntenranglijst
  De positie van de teams op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Het land dat het hoogste staat gaat door.

Waar worden de wedstrijden in poule E gespeeld?

De wedstrijden in poule E worden in maar liefst vijf verschillende steden en stadions gespeeld. De speelsteden en stadions waarin de duels in poule E gespeeld gaan worden zijn:

 • München (Allianz Arena)
 • Frankfurt am Main (Deutsche Bank Park)
 • Düsseldorf (Merkur Spiel-Arena)
 • Keulen (RheinEnergieStadion)
 • Stuttgart (MHPAena)

Favorieten poule E

Wie zijn de favorieten in poule E en welke landen maken dus de grootste kans om door te gaan naar de achtste finales van het EK in Duitsland?

We beginnen met België. De Rode Duivels zijn natuurlijk de grote favoriet om poule E te winnen. De Belgen hebben een selectie die veel sterker is dan de andere landen in poule E. Daarom voorspellen we ook dat België vrij eenvoudig de poule gaat winnen.

Daarna wordt het reuze spannend. Er volgen drie landen die, op papier, enorm aan elkaar gewaagd zijn. Toch denken wij dat Oekraïne op de tweede plek in poule E gaat eindigen. Het nationale elftal van Oekraïne heeft in de kwalificatie laten zien dat ze ijzersterke resultaten kunnen halen.

De strijd om de derde en vierde plek gaat vervolgens tussen Slowakije en Roemenië. Onze verwachting is dat Roemenië in poule E laatste gaat worden en Slowakije op de derde plek zal eindigen.

Bovendien kan Slowakije maar zo eens bij de vier beste nummers drie horen, waardoor ze dan doorgaan naar de achtste finales. In een poule waar zoveel landen aan elkaar gewaagd zijn, vallen er veel punten te halen.

Onze voorspelling van poule E

Onze voorspelling van poule E op het EK 2024 in Duitsland:

 1. België
 2. Oekraïne
 3. Slowakije
 4. Roemenië

Tegenstanders achtste finales poule E

In de achtste finales speelt de winnaar van poule E tegen de nummer 3 uit poule A, B, C of D (afhankelijk van welke landen er doorgaan).

De nummer twee uit poule E neemt het in de achtste finales op tegen de nummer twee uit poule D.

Voor de nummer drie uit poule E zijn er meerdere scenario’s mogelijk. Hieronder zie je het speelschema van poule E voor de achtste finales:

DatumWedstrijdSpeelstad
2 juli 20241E – 3A/C/DMünchen
1 juli 20242E – 2DDüsseldorf
30 juni 2024*1B – 3A/D/E/FKeulen
30 juni 2024*1C – 3D/E/FGelsenkirchen
Tegenstanders achtste finales poule E

*Welke wedstrijd de nummer drie uit poule E speelt is afhankelijk van welke nummers drie uit alle poules er doorgaan naar de knockout-fase.

Meest gestelde vragen

In welke poule zitten de Rode Duivels op het EK 2024?

De Rode Duivels zitten in poule E. De tegenstanders van België op het EK 2024 zijn Oekraïne, Slowakije en Roemenië.

Welke landen zitten in groep E tijdens het EK 2024?

Poule E bestaat uit vier landen: België, Slowakije, Roemenië en Oekraïne.

Hoeveel landen uit poule E gaan door naar de achtste finales?

De winnaar en de nummer twee uit poule E gaan sowieso door naar de achtste finales. Daarnaast maakt de nummer drie ook nog kans om door te gaan. Er gaan dus twee of drie landen door naar de knockout-fase.

Waar speelt België in de poulefase van het EK?

België speelt in Frankfurt am Main, Keulen en Stuttgart in de groepsfase van het EK in Duitsland.