Ga naar de inhoud
Home » EK 2024 » Gele en rode kaarten EK 2024

Gele en rode kaarten EK 2024

Gele en rode kaarten op het EK 2024. Wat zijn de regels voor gele kaarten op het EK 2024? En wat voor schorsing krijgt een speler op het EK als hij een (directe) rode kaart krijgt? Tijdens elk Europees Kampioenschap voetbal krijgen veel spelers een gele of rode kaart. Bovendien veranderen de regels voor gele en rode kaarten op bijna ieder eindtoernooi. Daarom vertellen we je in dit artikel precies wat de regels zijn rondom gele en rode kaarten op het EK 2024 in Duitsland.

Gele en rode kaarten EK 2024

Schorsingen EK 2024

Een overzicht van de lopende schorsingen op het EK 2024 in Duitsland:

SpelerLandDatum schorsingGeschorst voor wedstrijd
Dani CarvajalSpain9-jul-24Frankrijk – Spanje (halve finale)
Robin Le NormandSpain9-jul-24Frankrijk – Spanje (halve finale)
Actuele schorsingen EK 2024

Rode kaarten EK 2024

Er zijn pas twee rode kaarten gegeven op het EK 2024.

 • Porteous (Schotland), directe rode kaart.
 • A. Barak (Tsjechië), 2x geel.
 • T. Chorý (Tsjechië), directe rode kaart.
 • Carvajal (Spanje), 2x geel.

Gele en rode kaarten Nederlands Elftal EK 2024

Een overzicht van de gele kaarten van spelers van het Nederlands Elftal op het EK 2024 in Duitsland:

 • Joey Veerman – Gele kaart
 • Jerry Schouten – Gele kaart
 • Denzel Dumfries – 2 gele kaarten
 • Donyell Malen – Gele kaart
 • Virgil van Dijk – 2 gele kaarten
 • Xavi Simons – 2 gele kaarten
 • Wout Weghorst – Gele kaart
 • Nathan Aké – Gele kaart

Wanneer is een speler geschorst op het EK 2024?

Een speler kan op drie manieren geschorst worden op het EK voetbal:

 1. Twee keer geel in één wedstrijd. Na twee keer geel krijgt een speler een rode kaart. De speler is dan voor één wedstrijd geschorst op het EK voetbal.
 2. Een directe rode kaart in een wedstrijd. Als een speler een directe rode kaart krijgt in een wedstrijd is de speler voor (minstens) één wedstrijd geschorst op het EK.
 3. Een gele kaart in twee verschillende wedstrijden. Bij een gele kaart in twee verschillende wedstrijden is een speler ook geschorst voor één wedstrijd op het EK voetbal.

Regels gele kaart EK 2024

Bij hoeveel gele kaarten wordt een speler geschorst op het EK 2024 in Duitsland? Tijdens het EK voetbal komt het vaak voor dat spelers tegen een gele kaart aanlopen. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de spelers en kan een schorsing opleveren. Een speler die één gele kaart ontvangt, is niet geschorst. Bij een volgende gele kaart in een andere wedstrijd is de speler voor één duel geschorst. Ook als een speler twee gele kaarten in één wedstrijd krijgt (dus rood), wordt de speler op het EK 2024 voor één wedstrijd geschorst.

Regels rode kaart EK 2024

Een speler kan op twee verschillende manieren een rode kaart krijgen op het EK voetbal. Een speler kan namelijk direct rood krijgen, of twee keer geel in één wedstrijd. Als een speler een rode kaart pakt in een wedstrijd, dan is die speler geschorst voor de eerstvolgende wedstrijd op het Europees Kampioenschap. Een rode kaart vervalt ook niet.

Bovendien kan de UEFA beslissen dat een speler voor langere tijd geschorst wordt. Bij een directe rode kaart krijgt een speler dus minstens één wedstrijd schorsing. De UEFA kan de schorsing verlengen. Net als op het WK voetbal kan dit op het EK ook gebeuren. Zo kreeg Luis Suarez maar liefst 9 maanden schorsing op het WK 2014 nadat hij de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini in zijn schouder beet.

Wanneer vervallen gele en rode kaarten op het EK 2024?

Het EK begint met drie poulewedstrijden. Na de poulefase volgt de knock-outfase die begint met de achtste finales. Gele kaarten blijven staan tot deze ronde. Daarna vervallen alle gele kaarten. Als een speler een rode kaart krijgt in de achtste finales, dan is die speler wél geschorst voor de kwartfinale.

Pakt een speler voor de tweede keer een gele kaart in de achtste finale, dan is de speler ook geschorst voor de kwartfinale. Na de achtste finales vervallen alle gele kaarten. Dat betekent dat iedereen dan weer op nul begint.

Recordaantal gele en rode kaarten op het EK

Op het EK 2020 werden maar liefst 151 gele kaarten gegeven. Dat was een gemiddelde van 2.96 gele kaarten per wedstrijd. Het aantal rode kaarten op het EK 2020 lag een stuk lager. Er werd slechts 6 keer een rode gegeven aan een speler. Het gemiddeld aantal rode kaarten per wedstrijd op dat EK kwam daarmee op 0.13.

Opvallend was dat het Nederlands Elftal (samen met Schotland) het minst aantal gele kaarten had gepakt op het EK 2020. Oranje kreeg slechts drie gele kaarten tijdens EURO 2020. Italië pakte daarentegen het vaakst een gele kaart. Zij kregen maar liefst 12 gele kaarten.

De speler met de meeste gele kaarten op het EK voetbal is de Griekse middenvelder Giorgios Karagounis. Hij kreeg maar liefst acht gele kaarten te zien. Radoslav Lata van Tsjechoslowakije kreeg het vaakst rood. Hij kreeg tijdens zijn loopbaan twee keer rood op een EK voetbal.

Wat kost het als een speler een gele of rode kaart krijgt op het EK?

Net als in het amateurvoetbal moeten ook profvoetballers een boete betalen als zij een gele of rode kaart krijgen op het EK-voetbal. Hoe hoog die boete is verschilt per toernooi. Op het WK 2022 in Qatar stond er een boete van 10.000 euro op iedere gele kaart. Het pakken van een kaart tijdens het EK kost dus behoorlijk wat. Voor een rode kaart moet nog meer betaald worden. Dat kost een speler ongeveer 15.000 euro.

Scheidsrechters die vaak kaarten geven

Op een groot eindtoernooi zijn er natuurlijk veel verschillende scheidsrechters. Ondanks dat de UEFA één lijn probeert te trekken in de arbitrage is dit in de praktijk vaak niet het geval. De ene scheidsrechter is de andere niet.

Sommige scheidsrechters staan erom bekend dat zij sneller en makkelijker gele of rode kaarten geven in een wedstrijd. Spelers krijgen voorafgaand aan een wedstrijd vaak wel te horen met wat voor scheidsrechter zij te maken hebben.

Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een wedstrijd in Paraguay in 2012. Daar gaf scheidsrechter Nestor Guillen maar liefst 36 rode kaarten. Dit begon met een gevecht tussen twee spelers die beiden rood kregen. Vervolgens ging iedereen zich ermee bemoeien en werd en dus een recordaantal rode kaarten gegeven.

Lopende schorsingen EK 2024

Soms komt het voor dat spelers voorafgaand aan het EK een schorsing oplopen. Zo werd Luis Suarez voor maar liefst 9 maanden geschorst naar aanleiding van het bijt incident op het WK 2014.

Gele en rode kaarten uit de EK kwalificatie

Tellen gele en rode kaarten uit de EK kwalificatie mee voor het EK-voetbal? Spelers kunnen in de EK-kwalificatie natuurlijk ook tegen gele en rode kaarten aanlopen. Ook daar zijn duidelijke regels voor:

 • Gele kaarten uit de EK-kwalificatie tellen niet mee. Deze vervallen voor de start van het EK.
 • Rode kaarten uit de EK-kwalificatie tellen wel mee voor het EK. Als een speler dus tegen een rode kaart aanloopt, begint deze met een schorsing op het EK-voetbal. Het maakt dan niet uit of een speler in de EK-kwalificatie een directe rode kaart krijgt of twee keer geel.

Schorsing rode kaart EK finale

Als een speler een rode kaart krijgt in de finale van het EK voetbal, dan vervalt deze ook niet. Deze rode kaart wordt meegenomen naar de eerstvolgende officiële wedstrijd van zijn land. De schorsing geldt dus voor EK- of WK kwalificatiewedstrijden, maar ook voor Nations League wedstrijden. De schorsing geldt niet voor oefenwedstrijden van zijn land.

Feiten en weetjes over gele en rode kaarten op het EK

 • De snelste rode kaart ooit op een EK was voor de Franse verdediger Eric Abidal. Hij kreeg al na 24 minuten een rode kaart op het EK 2008 tijdens de wedstrijd Frankrijk – Italië.
 • De twijfelachtige eer van de meeste rode kaarten tijdens alle EK’s samen is voor het Nederlands Elftal. Oranje kreeg in totaal al 4 rode kaarten tijdens EK’s.
 • Op het EK 2000 (in Nederland en België) werd het vaakst een rode kaart gegeven. Er werden toen maar liefst 10 rode kaarten gegeven.
 • De Griekse speler Giorgos Karagounis kreeg het vaakst een kaart op een EK-voetbal. Hij speelde van 2004 t/m 2012 voor het Griekse nationale elftal en kreeg maar liefst acht keer een gele of rode kaart op een Europees Kampioenschap.
 • De meeste rode kaarten in één wedstrijd op een EK was ook al voor Nederland. In de wedstrijd Tsjechoslowakije – Nederland op het EK 1976 werden er drie rode kaarten gegeven. Namens Tsjechoslowakije kreeg Pollák rood. Bij Nederland kregen Willen van Hanegem en Johan Neeskens rood. Oranje verloor die wedstrijd met 3-1.