Home » EK 2021 (EURO 2020) » Scheidsrechters EURO 2020 (EK 2021)

Scheidsrechters EURO 2020 (EK 2021)

scheidsrechters ek 2021

De scheidsrechters zijn een belangrijk onderdeel van EURO2020. Het beste wat kan gebeuren als niemand het achteraf over de scheidsrechter heeft. En dit is iets waar de UEFA voor het EK 2021 ook naar streeft. In de aanloop richting het EK heeft de UEFA de scheidsrechters van Europa aangespoord om de beste versie van zichzelf te laten zien. De UEFA zal pas vlak voor het toernooi beslissen welke scheidsrechters op EURO 2020 actief zullen zijn. Voorafgaand aan het toernooi zal een nog een hectische slotfase zijn in de landelijke competities, europa league en champions league. Alle prestaties van de scheidsrechters worden meegenomen om uiteindelijk tot de definitieve lijst met scheidsrechters voor het Europees Kampioenschap te komen.

Welke scheidsrechters zijn er op het EK in 2021?

Vanuit Nederland is team Bjorn Kuipers favoriet om naar EURO 2020 te gaan. De benoemingen zullen later dit jaar gedaan worden. Voorzitter van de scheidsrechterscommissie Roberto Rosetti heeft aangegeven dat er een tweedaagse evaluatie in de winterstop van 2020/21 is gedaan. Hierbij hebben alle scheidsrechters een briefing gekregen waarbij gevraagd is de komende maanden het maximale te laten zien. Alleen de allerbeste scheidsrechters zullen uiteindelijk op het EK actief zijn. “Behandel elke wedstrijd als een finale in de komende maanden” zei Rosetti. Er wordt o.a. gekeken naar ervaring, fitheid en prestaties. Daarnaast moet een scheidsrechter geschikt zijn om het imago van het UEFA en voetbal in het algemeen te beschermen. Er wordt gevraagd naar krachtige actie in het geval van confrontaties tussen spelers op het veld. Rosetti vraagt o.a. consistente actie van scheidsrechters bij vasthouden, duwen en fysiek contact in het strafschopgebied.

Covid en Euro 2020

Covid-19 heeft natuurlijk een enorme impact op het toernooi. Vanwege corona is het toernooi eerder uitgesteld van 2020 naar 2021. Als gevolg worden de komende maanden alle scheidsrechterscursussen online gedaan. Er is al een speciale wintercursus online gedaan voor assistent scheidsrechters. Daarnaast staan er nog diverse trainingen voor Video-assistenten (VAR), vrouwelijke topscheidsrechters en wedstrijdofficials op de planning. Daarnaast komt er een pre-EURO workshop voor scheidsrechters die het eindtoernooi halen. Vanwege COVID is het nodig dat scheidsrechters meer fitness oefeningen doen om fit te blijven. Indien reisrestricties geen problemen zijn dan is het speelveld voor de scheidsrechters gelijk in aanloop naar het EK 2021. Zodra de scheidsrechters bekend zijn zullen we dit hier melden.