Ga naar de inhoud
Home » Clubs » Schalke 04

Schalke 04

FC Schalke 04

Schalke 04 is een voetbalclub die uitkomt in de Duitse Bundesliga. Het stadion van Schalke 04 is Veltins-Arena. Veltins-Arena heeft een capaciteit van 62,271 toeschouwers.Schalke 04 is opgericht op 4 mei 1904. De club wordt ook wel Die Königsblauen en Die Knappen genoemd. De clubkleuren van “Die Königsblauen en Die Knappen” zijn blauw en wit.

Schalke 04

De geschiedenis van Schalke 04

FC Schalke 04 werd op 4 mei 1904 opgericht en kent een rijke historie. Bij de oprichting heette de club Westfalia Schalke en speelde in het rood-geel. In 1912 fuseerde de club met Schalker TV 1877 en werden de huidige clubkleuren blauw-wit aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog was het Duits voetbal sterk verzwakt. Typerend hiervoor is de 20-0 overwinning van Schalke op Herten. In 1963 werd de Bundesliga opgericht en Schalke 04 mocht hier meteen aan meedoen, op basis van goede resultaten van de jaren ervoor. Schalke had het in het begin moeilijk en kon maar net aan degradatie ontsnappen. Rond 1970 ging het weer wat beter met Schalke en in 1972 eindigde het tweede in de Bundesliga en werd de Duitse beker gewonnen. De laatste 20 jaar is Schalke vaak in de subtop terug te vinden, al zijn de afgelopen jaren weer wat minder.

Bekende oud-spelers

Bekende ex-spelers van Schalke 04 zijn: Hamit Altintop, Halil Altintop, Ivan Rakitic, Jens Lehmann, Rafihna, Christian Poulsen, Jefferson Farfan en Raúl.

Welke Nederlanders hebben bij Schalke 04 gespeeld?

Nederlanders bij Schalke 04: René Eijkelkamp, Youri Mulder, Wim Suurbier, Orlando Engelaar, Klaas-Jan Huntelaar, Ibramim Affelay en Jeffrey Bruma.

Extra informatie Schalke 04

  • Shirtsponsor: Gazprom
  • Kledingsponsor: Umbro
  • Mascotte: Erwin
  • Trainer: David Wagner
  • Clubkleuren: blauw en wit
  • Bijnaam club: Die Königsblauen en Die Knappen

Gewonnen prijzen Schalke 04

Hoevaak heeft Schalke 04 de Bundesliga gewonnen? Een overzicht van alle gewonnen prijzen van FC Schalke 04.

CompetitieAantal keer gewonnen
Kampioen van Duitsland7x
DFB-Pokal5x
Champions League0x
Europa League0 (wel 1x de UEFA CUP)x

Rivalen van Schalke 04

De aartsrivaal van Schalke 04 is Borussia Dortmund. Wedstrijden tussen Schalke en Dortmund worden de “Kohlenpottderby” genoemd. Schalke en Dortmund zijn de twee grootste clubs uit het ruhrgebied. Deze wedstrijd staat garant voor groot spektakel en wordt dan ook gezien als de meest beladen wedstrijd uit Duitsland. Er zit slechts 30 kilometer tussen beide clubs. De fanbase van Schalke is de laatste jaren enorm toegenomen (van ongeveer 10.000 in 1991, tot 155.000 in 2018). Naast rivalen heeft Schalke ook vriendschappen met enkele clubs. Zo is Schalke bevriend met FC Twente en 1. FC Nürnberg.