Ga naar de inhoud
Home » Clubs » Real Sociedad

Real Sociedad

Real Sociedad de Fútbol

Real Sociedad is een voetbalclub die uitkomt in de Spaanse Primera División. Het stadion van Real Sociedad is Estadio Anoeta. Estadio Anoeta heeft een capaciteit van 39,500 toeschouwers.Real Sociedad is opgericht op 7 september 1909. De club wordt ook wel Txuri-urdinak (De wit-blauwen) genoemd. De clubkleuren van “Txuri-urdinak (De wit-blauwen)” zijn blauw en wit.
Real Sociedad

De geschiedenis van Real Sociedad

Real Sociedad is een Spaanse voetbalclub uit San Sebastian in het Noorden van Spanje. Deze Baskische club heeft een rijke historie. De club is opgericht in 1909 en is net als veel andere Baskische clubs uit de omgeving opgericht door Britse immigranten. De club heeft in 1910, net als Real Madrid, een Koninklijk predicaat (Real) gekregen van Koning Alfons XIII. Real Sociedad is een van de grondleggers van het hedendaagse betaalde voetbal in Spanje. De club hanteerde net als Athletic Club de Bilbao een beleid waarin alleen maar spelers uit de regio gecontracteerd konden worden. Dit beleid is opgeheven in 1989 en contracteert sindsdien ook spelers afkomstig vanuit het buitenland. In 2007 degradeerde de club naar de tweede divisie van Spanje na 40 jaar te hebben gespeeld op het hoogste niveau. Gelukkig promoveerde de club 3 jaar later weer naar het hoogste niveau. Tot op de dag van vandaag heeft de club een ongeëvenaard record van 32 ongeslagen wedstrijden op haar naam. Dit record staat al sinds de jaren ’80. Een van de meest bekende spelers zijn Antoine Griezman en Xavi Alonso. Deze fantastische club heeft veel te bieden en kent echte rivalen uit de Baskische streek. Hierom is een bezoek een must voor de echte voetballiefhebber!

Bekende oud-spelers

Bekende ex-spelers van Real Sociedad zijn: Adnan Januzaj, Claudio Bravo, Antoine Griezmann, John Aldridge, Jesús María Satrústegui, Alberto Górriz, Carlos Vela, Xabi Alonso, Joseba Etxeberria, Nihat Kahveci en Tayfun Korkut.

Welke Nederlanders hebben bij Real Sociedad gespeeld?

Nederlanders bij Real Sociedad: Sander Westerveld en Jeffrey Sarpong.

Extra informatie Real Sociedad

  • Shirtsponsor: Kutxabank
  • Kledingsponsor: Macron
  • Mascotte: Atotxo (een superheld)
  • Trainer: Imanol Alguacil
  • Clubkleuren: blauw en wit
  • Bijnaam club: Txuri-urdinak (De wit-blauwen)

Gewonnen prijzen Real Sociedad

Hoevaak heeft Real Sociedad de Primera Division gewonnen? Een overzicht van alle gewonnen prijzen van Real Sociedad de Fútbol.
Competitie Aantal keer gewonnen
Kampioen van Spanje 2x
Segunda Division 3x
Copa del Rey 2x
Champions League 0x
Europa League 0x

Rivalen van Real Sociedad

De grootste rivaal van Real Sociedad is Athletic Club de Bilbao. Met Bilbao speelt Sociedad de Baskische Derby. Deze wedstrijd komt voort uit de rivaliteit tussen de steden Bilbao en Donostia-San Sebastián. Deze twee steden zijn de hoofdsteden van de naast elkaar gelegen provincies Gipuzkoa en Biscay. De wedstrijd tussen Real Sociedad en Athletic Club de Bilbao wordt ook wel de AP-8 derby genoemd, vernoemd naar de snelweg die beide steden verbindt. De twee clubs zijn de grootste clubs van Baskenland en daarom krijgt deze derby altijd veel aandacht. Andere rivalen van Sociedad zijn Osasuna, Deportivo Alavés en Eibar.