Ga naar de inhoud
Home » Clubs » Barcelona

Barcelona

FC Barcelona

Barcelona is een voetbalclub die uitkomt in de Spaanse Primera División. Het stadion van Barcelona is Camp Nou. Camp Nou heeft een capaciteit van 99,354 toeschouwers.Barcelona is opgericht op 29 november 1899. De club wordt ook wel Barça, Blaugrana, Laietans, Azulgranas en Culés (door de supporters) genoemd. De clubkleuren van “Barça, Blaugrana, Laietans, Azulgranas en Culés (door de supporters)” zijn rood en blauw.
Barcelona

De geschiedenis van Barcelona

Barcelona is een club die net als veel andere Spaanse clubs meer is dan alleen een voetbalclub voor de supporters. Het is ook een politieke uitlaatklep, soms op een positieve manier en soms op een negatieve. De club is opgericht in 1899. En bevindt zich in het Spaanse Catalonië dit is een autonome regio in Spanje. Catalonië is vaak in het nieuws geweest wegens het strijden voor onafhankelijkheid en het niet erkennen van de overheidsinstantie uit Madrid. Dit zorgt vaak voor veel politieke spanningen wat werd doorgevoerd tot op het veld. Mede hierom heeft de club een rijke clubhistorie en kent het grote (sportieve) successen op het hoogste niveau van Spanje. Hoewel Barcelona niet meer weg te denken is uit de Spaanse competitie was het voortbestaan in de eerste paar jaar nog lang geen zekerheid. Pas in de late jaren ’50 en beginjaren ’60 kende de club grote successen. In het hedendaagse voetbal kent de Spaanse club natuurlijk een levende legende Lionel Messi, deze club icoon speelt al jarenlang voor de Catalaanse club en heeft de club naar een hoger niveau getild. Alleen hierom is het al waard om een bezoek aan Camp Nou te brengen.

Bekende oud-spelers

Bekende ex-spelers van Barcelona zijn: Lionell Messi, Andrés Iniesta, Carles Puyol, Victor Valdés, Daniel Alves, Jordi Alba, Ronaldo, Neymar, Luis Suárez, Ronaldinho, Rivaldo, Samuel Eto’o, Christo Stoitsjkov, Michael Laudrup en Romario.

Welke Nederlanders hebben bij Barcelona gespeeld?

Nederlanders bij Barcelona: Frank de Boer, Ronald de Boer, Winston Bogarde, Mark van Bommel, Giovanni van Bronckhorst, Jasper Cillissen, Johan Cruijff, Jordi Cruijff, Edgar Davids, Frenkie de Jong, Johan Neeskens, Patrick Kluivert, Ronald Koeman, Marc Overmars, Michael Reiziger, Richard Witschge en Bouwdewijn Zenden.

Extra informatie Barcelona

  • Shirtsponsor: Rakuten
  • Kledingsponsor: Nike
  • Mascotte: L’avi del Barça (een opa)
  • Trainer: Ronald Koeman
  • Clubkleuren: rood en blauw
  • Bijnaam club: Barça, Blaugrana, Laietans, Azulgranas en Culés (door de supporters)

Gewonnen prijzen Barcelona

Hoevaak heeft Barcelona de Primera Division gewonnen? Een overzicht van alle gewonnen prijzen van FC Barcelona.
Competitie Aantal keer gewonnen
Kampioen van Spanje 26x
Segunda Division 0x
Copa del Rey 30x
Champions League 5x
Europa League 0 (wel 4x de Europa Cup 2)x

Rivalen van Barcelona

FC Barcelona kent twee echte rivalen: Real Madrid en stadsgenoot Espanyol. De wedstrijd tussen Barcelona en Espanyol is een echte stadsderby en wordt ook wel El Derby Barceloní, de derby van Barcelona, genoemd. De andere derby is die tussen Barcelona en Real Madrid. Dit is misschien wel de bekendste wedstrijd ter wereld. De wedstrijd is bekend als “El Clásico” en is de enige echte Spaanse klassieker. De rivaliteit tussen FC Barcelona en Espanyol gaat al ver terug. Espanyol werd door veel inwoners van Barcelona gezien als een club die de lokale autoriteit uitstraalde en voor de “rijken” was. Barcelona was juist een multiculturele club die alle lagen van de bevolking vertegenwoordigde. De rivaliteit met Real Madrid is ontstaan door zowel politieke als sportieve spanningen. De twee clubs strijden al lange tijd om de het kampioenschap in de Primera División. Daarnaast spelen er politieke en culture spanningen mee in deze Spaanse derby. De twee regio’s waar de clubs vandaan komen, Catalonië en Castillië, waren rivaliserende regio’s. Wedstrijden tussen Barcelona en Real staan bijna altijd garant voor vuurwerk. Met veel strijd en passie, doelpunten en hoogstaand voetbal.