Ga naar de inhoud
Home » Clubs » Athletic Bilbao

Athletic Bilbao

Athletic Bilbao

Athletic Bilbao is een voetbalclub die uitkomt in de Spaanse Primera División. Het stadion van Athletic Bilbao is San Mamés. San Mamés heeft een capaciteit van 53,332 toeschouwers.Athletic Bilbao is opgericht in 1898. De club wordt ook wel Los Leones (De leeuwen) genoemd. De clubkleuren van “Los Leones (De leeuwen)” zijn rood, wit en zwart.
Athletic Bilbao

De geschiedenis van Athletic Bilbao

Athletic Bilbao is een Spaanse voetbalclub in het Baskenland ten noorden van Spanje. Het Baskenland is een autonome trotse regio in Spanje. Deze trots zit ook diep verweven in de clubhistorie van Atheltic Bilbao. De club vindt haar oorsprong in 1898 door een stel Britse immigranten. Echter, de professionele Primera Division werd opgericht in 1928 en dit was tevens een van de meest succesvolle periode voor de club. Tussen het jaar van de oprichting van de Primera Divison en 1943 won de club maarliefst 5 landstitels en diverse Spaanse bekers. Al sinds het jaar 1912 spelen er alleen spelers uit het Baskenland voor Atheltic Bilbao of spelers die er zijn opgeleid. Dit betekent dus dat er al meer dan 100 jaar geen buitenlandse spelers op contract komen door dit ongekende wervingsbeleid. Een club met een grote trotse aanhang wat meer omvat dan alleen maar voetbal. Zeker een bezoek waard!

Bekende oud-spelers

Bekende ex-spelers van Athletic Bilbao zijn: Bixente Lizarazu, Joseba Exteberria, Andoni Iraola, Telmo Zarra, Pichichi, Dani Ruiz, Piru Gainza en Fernando Llorente.

Welke Nederlanders hebben bij Athletic Bilbao gespeeld?

Nederlanders bij Athletic Bilbao: Geen.

Extra informatie Athletic Bilbao

  • Shirtsponsor: Kutxabank
  • Kledingsponsor: New Balance
  • Mascotte: Harrotxu (een leeuw)
  • Trainer: Gaizka Garitano
  • Clubkleuren: rood, wit en zwart
  • Bijnaam club: Los Leones (De leeuwen)

Gewonnen prijzen Athletic Bilbao

Hoevaak heeft Athletic Bilbao de Primera Division gewonnen? Een overzicht van alle gewonnen prijzen van Athletic Bilbao.
Competitie Aantal keer gewonnen
Kampioen van Spanje 8x
Segunda Division 0x
Copa del Rey 24x
Champions League 0x
Europa League 0x

Rivalen van Athletic Bilbao

De bekendste rivalen van Athletic Bilbao zijn Real Sociedad en Real Madrid. Met Real Sociedad strijdt Athletic Bilbao in de “Baskische Derby”. De grootste rivaal van rivaal van Bilbao is Real Madrid. De wedstrijd tussen Athletic Bilbao en Real Madrid staat te boek als “De oude klassieker”. Ook wordt de wedstrijd ook wel “de andere klassieker” genoemd (naast El Classico, tussen Barcelona en Real Madrid). De eerste wedstrijd van deze “andere klassieker” werd al in 1903 gespeeld. De concurrentie tussen Madrid en Bilbao is ontstaan door zowel politieke als sportieve rivaliteit.